Examen Bacalaureat 2020
Examen Bacalaureat 2020

Cum sa afli nota pe care ai luat-o la Bacalaureat 2020 online. Rezultate BAC


Anul acesta aduce cateva modificari pentru BAC 2020, pentru ca problele de competente nu vor fi sustinute. Bineinteles, aceste modificari se datoreaza pandemiei de coronavirus (Covid-19) cu care ne-am confruntat cu totii.

Daca si tu dai examenul si vrei sa afli nota pe care ai luat-o la Bacalaureat 2020 online, iti vom explica ce trebuie sa faci. Rezultatele BAC aduc mari emotii, insa daca te-ai pregatit temeinic, nu ai de ce sa ti faci griji!

Calendar Bacalaureat 2020. Cand se dau examenele?

BAC 2020
BAC 2020

Dupa cum spueam, probele de competente la Bacalaureat 2020 nu vor fi sustinute, problele orale vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu certificatele pe care elevii le-au obtinut la disciplinele respective.

Elevii afectati de pandemia de coronavirus (Covid-19) vor sustine examenul scris la Limba si literatura romana pe data de 6 iulie 2020, iar pe data de 7 iulie vor da examenul la Matematica sau Istorie.

Calendar BAC 2020, prima sesiune din lunile iunie-iulie:

 • 3-10 iunie 2020 – va avea loc inscrierea candidatilor pentru examenul de Bacalaureat in 2020
 • 11-17 iunie 2020 – echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice, dar si digitale
 • 22 iunie 2020 – proba scrisa la Limba si literatura romana – proba E a)
 • 23 iunie 2020 – proba scrisa la Limba si literatura materna – proba E b)
 • 24 iunie 2020 – proba obligatorie a profilului – proba E c)
 • 25 iunie 2020 – proba scrisa, la alegere, a profilului – proba E d)

Absolventii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretica, cei care au terminat filiera tehnologica si cei cu profil militar si pedagogic (specializarea invatatori-educatoare), din filiera vocationala vor sustine examenul la Matematica.

Examenul la Istorie va fi sustinut de absolventii de la profilul umanist din filiera teoretica, dar si de cei ce au absolvit profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de mai sus.

Ce materii pot alege absolventii pentru examen, in functie de profilul pe care l-au urmat:

 • Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica – acest examen este sustinut de elevii de la profilul real, filiera teoretica, de cei de la profilul tehnic si cel de resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica, dar si de cel de la profilul militar din filiera vocationala
 • Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie – acest examen este sustinut de elevii care au absolvit profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologica sau toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, exceptand cel mentionat mai sus

Calendar BAC 2020 sesiune speciala – pentru elevii afectati de pandemia Covid-19

Bacalaureat 2020
Bacalaureat 2020

Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat decizia sa organizeze o sesiune speciala de BAC 2020 pentru elevii care au fost afectati de pandemia de coronavirus (Covid-19) si care nu au putut participa la prima sesiune de examene. Aceasta sesiune o inlocuieste pe cea a olimpicilor.

Iata calendarul BAC 2020 pentru sesiunea speciala:

 • 29 iunie – 3 iulie 2020 – in acest interval va avea loc inscrierea candidatilor
 • 6 iulie 2020 – proba scrisa la Limba si literatura romana – proba E a)
 • 7 iulie 2020 – proba obligatorie a profilului – proba E c)
 • 8 iulie 2020 – proba scrisa, la alegere, a profilului – proba E d)
 • 9 iulie 2020 – proba scrisa la Limba si literatura materna – proba E b)

Cand se afiseaza rezultatele la BAC 2020 si cand se depun contestatii?

Rezultate BAC 2020
Rezultate BAC 2020

Rezultatele la Bacalaureat 2020 se afiseaza in urmatoarele perioade. Afla si cand se depun contestatiile, atunci cand consideri ca nota la examen este prea mica:

 • 30 iunie 2020 – se afiseaza rezultatele la probele scrise (pana in ora 12:00)
 • 30 iunie 2020 – depunerea contestatiilor se face in intervalul orar 16:00 – 20:00 (se pot depune/transmite si prin mijloace electronice)
 • 1-4 iulie 2020 – rezolvarea contestatiilor
 • 4 iulie 2020 – afisarea rezultatelor finale la Bacalaureat

Cand se afiseaza rezultatele la BAC 2020 – Sesiunea speciala?

 • 10 iulie 2020 – se afiseaza rezultatele la proba scrisa (pana in ora 12:00)
 • 10 iulie 2020 – se depun contestatiile in intervalul orar 14:00 – 19:00
 • 12 iulie 2020 – se afiseaza rezultatele finale la Bacalaureat sesiunea speciala

Cum sa verifici online, rezultatele sau ce note ai luat la Bacalaureat 2020?

Rezultate online BAC 2020
Rezultate online BAC 2020

Anul 2020 aduce o schimbare pentru elevii care vor sustine Bacalaureatul. Acestia vor primi un cod unic si doar acesta o sa fie tiparit pe listele cu rezultate, cu nota si medie, insa fara nume. Rezultatele BAC 2020 vor fi anonimizate!

Asadar, elevii nu isi vor mai vedea numele afisate pe site-ul edu.ro si nici pe listele care vor fi afisate la scoala. Codul unic a fost adoptat pentru a respecta prevederile europene legate de protectia datelor personale.

Probele orale la Bacalaureat 2020. Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la Limba si literatura romana/Limba si literatura materna (clasele IX – XII), cadidatii vor primi urmatoarele niveluri de competenta lingvistica in comunicare orala in limba romana/limba materna:

 • Utilizatorul mediu – pentru media cuprinsa intre 5 si 6.99
 • Utilizator avansat – medie cuprinsa intre 7 si 8.49
 • Utilizator experimentat – media cuprinsa intre 8.50 si 10

Nivelul de competenta lingvistica se intr-o limba de circulatie internationala din cadrul probei obligatorie a profilului (proba C), se va stabili prin echivalarea nivelului de competenta lingvistica cu media aritmetica fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de elev pe parcursul claselor IX – XII la limba moderna de circulatie internationala pe care acesta a ales-o pentru sustinerea probei.

In cazul nivelului de competenta digitala de la proba D, acesta se stabileste calculand un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice fara rotunjire, a mediilor anuale ce au fost obtinute de elev la disciplina tehnologia informatiei si comunicatiilor in clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competenta se acorda conform grilei:

 • Utilizator incepator – media cuprinsa intre 5 si 5.99
 • Utilizator nivel mediu – media cuprinsa intre 6 si 6.99
 • Utilizator avansat – media cuprinsa intre 7 si 8.49
 • Utilizator experimentat – media cuprinsa intre 8.50 si 10

Elevii care au promovat examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, isi pot echivala rezultatele obtinute cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul claselor IX – XII (proba C).

Elevii care au promovat examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale iti pot recunoaste si echivala rezultatele obtinute cu proba de evaluare a competentelor digitale (proba D).

Dupa cum am spus, anul acesta elevii vor primi un cod unic, in baza caruia isi vor putea afla rezultatele la Bacalaureat 2020. Pentru a face acest lucru, vor accesa site-ul Ministerului educatiei si Cercetarii, adica edu.ro, iar in baza codului isi vor putea afla notele.

Aceasta masura a fost luat din cauza pandemiei de coronavirus (Covid-19) pentru a evita aglomeratiile care se fac in fiecare an la afisarea rezultatelor examenului de Bacalaureat.