Tunderea liliacului. Cum sa o faci ca un expert
Tunderea liliacului. Cum sa o faci ca un expert

Tunderea liliacului. Cum sa o faci ca un expert


Tunderea liliacului. Afla cum sa o faci in mod corect, dar si care este perioada ideala in care poti taia acest arbust ornamental. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai un liliac in curte si vrei sa il ingrijesti.

In ce perioada poti taia acest arbust ornamental

Liliac inflorit
Liliac inflorit

Daca ai in curte un liliac batran, atunci afla ca este bine sa il tai, pentru ca acesta sa infloreasca mai mult si sa aiba ramuri mai bogate.

Nu trebuie sa iti para rau, afla ca liliacul va inflori mai bine dupa ce ii vei taia ramurile batrane, asa ca ii vei face un favor. Totusi, trebuie sa stii ca liliacul infloreste abia dupa 3 ani de la plantare si abia atunci cand atinge o varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani va inflori la adevaratul sau potential.

Asadar, mare atentie si multa rabdare! Nu vrei sa tai un liliac tanar care nici macar nu a ajuns la adevaratul sau potential. Va trebui sa te inarmezi cu rabdare, dupa ce plantezi un astfel de arbust la tine in curte.

Pentru cei ce nu stiu, liliacul se va taia la 2 saptamani dupa ce florile s-au trecut. Expertii ne recomanda sa nu facem greseala sa taiem liliacul in orice alta perioada a anului, deoarece acest arbust isi dezvolta mugurii in timpul verii, iar asta inseamna ca in anul ce urmeaza nu va inflori. Daca o sa procedezi in acest mod, liliacul nu va mai inflori in urmatorii 1-2 ani.

Tunderea liliacului. Cum sa o faci in mod corect

Tunderea liliacului
Tunderea liliacului

Inainte de a te apuca de tunderea liliacului, iti sugeram sa dezinfectezi foarfeca pe care o vei folosi. Asadar, pune ustensilele in spirt pentru aproximativ 5 minute pentru a te asigura ca acestea nu vor transmite boli. Dupa aceea, clateste-le cu putina apa si lasa-le la uscat inainte sa te apuci de treaba.

Primul pas va fi sa tai florile care s-au uscat deja sau care s-au trecut. Pentru a face asta, e nevoie sa identifici prima pereche de frunze de sub flori, iar apoi sa tai fix deasupra acesteia. Bineinteles, o sa ai nevoie de o foarfeca foarte bine ascutita, pentru a nu provoca rani ramurilor.

Dupa aceea, va fi necesar sa tai si ramurile rupte sau care pot fi afectate de boli. In cazul in care sunt doua ramuri care se freaca intre ele, ar fi bine sa o tai pe cea mai subtire si sa previi ca aceasta sa o afecteze pe cea care creste mai viguros.

Citeste si: Cum si cand sa faci inmultirea liliacului din curtea ta

Pentru a intineri liliacul, va fi nevoie sa tai 1/3 din ramurile vechi. Asadar, va fi nevoie sa tai 1/3 din ramurile cu diametru mare, chiar de la baza. Este posibil sa ai nevoie si de un ferastrau, daca liliacul tau are ramuri cu diametru mare.

Mare atentie si la consumatori, adica acele ramuri care cresc la baza arbustului si care consuma seva liliacului fara a oferi ceva in schimb. Toate acele ramuri trebuie taiate de la baza, pentru a redurectiona seva spre ramurile pe care le-ai scurtat si care trebuie sa se refaca.

Dupa ce liliacul a implinit varsta de 4-5 ani si are deja o inaltime de aproximativ 2 metri, este bine sa stii ca trebuie sa repeti operatiunea pentru 3 ani la rand. Asadar, timp de 3 ani va trebui sa indepartezi 1/3 din ramurile arbustului. Dupa aceea, timp de 3 ani acesta nu se va mai tunde, insa vei putea incepe procesul de rejuvenare dupa alti 3 ani.