Cum si cand sa faci inmultirea liliacului
Cum si cand sa faci inmultirea liliacului

Cum si cand sa faci inmultirea liliacului din curtea ta


Inmultirea liliacului. Afla cum sa faci acest lucru si cand este perioada optima pentru a planta butasi de liliac. In acelasi timp, iti explicam cum sa tai ramurile de liliac si ce dimensiuni trebuie sa aiba acestia.

Cum si cand sa faci inmultirea liliacului

Cand se face inmultirea liliacului

Flori de liliac
Flori de liliac

Inainte sa vorbim despre inmultirea liliacului, trebuie sa stii ca butasii de liliac (Syringa vulgaris) se planteaza la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Totusi, trebuie sa te asiguri ca o sa optezi pentru lastarii tineri, deoarece daca vrei sa plantezi lastari maturi, sansele ca acestia sa se prinda sunt destul de mici.

De asemenea, lastarii trebuie taiati dimineata, atunci cand este mai racoare si planta este bine hidratata. Dupa aceea, lastarii trebuie plantati, insa o sa iti explicam imediat ce si cum trebuie sa faci.

Un aspect foarte important este ca butasii de liliac nu vor dezvolta radacini daca o sa ii pui intr-un pahar cu apa la lumina. Metoda functioneaza pentru alte plante, insa nu si pentru butasii de liliac.

Cum sa inmultesti liliacul

Inmultirea liliacului
Inmultirea liliacului

Cum sa faci inmultirea liliacului. Cea mai simpla metoda de a inmulti liliacul este sa te folosesti de lastarii care cresc de pe radacini. Daca arunci o privire la baza trunchiului o sa vezi o multime de lastari care cresc din radacina liliacului.

Iti sugeram sa nu tai lastarii mai mari de 30 de centimetri, pentru ca o sa ai nevoie de mai multe radacini pentru ca acesta sa se prinda. Alege unii mai mici, pentru ca sansele de plantare sa fie mari.

Poti dezgropa un pic lastarii pentru a te asigura ca tai si o portiune mica de radacina, care sunt mai departe de planta mama. Cu cat sunt mai multe radacini, cu atat sansele ca planta sa se prinda vor fi mai mari.

Pentru inmultirea liliacului o sa fie nevoie sa sapi o groapa cu un diametru de 10-12 cm si cu o adancime de 10 centimetri. Bineinteles, poti opta sa plantezi lastarul intr-un ghiveci, iar dupa ce acesta se dezvolta sa il pui in gradina.

Citeste si: Cum sa cresti Eustoma. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Daca lastarul are multe frunze, ar fi bine sa lasi 2-3, iar restul sa le rupi. In groapa ar trebui sa adaugi si un pic de gunoi de grajd. Pentru ca lastarii sa isi dezvolte sistemul radicular, iti sugeram sa folosesti un hormon de dezvoltare a radacinilor sau apa de salcie.

Dupa planatare, lastarii trebuie sa fie udati zilnic sau ori de cate ori este nevoie pentru a tine pamantul umed. Totusi, nu exagera cu cantitatea de apa, pentru ca pamantul din jurul lastarului nu trebuie sa balteasca. In caz contrar, inmultirea liliacului se va sfarsi cu uscarea acestor lastari.

Poti opta si pentru acoperirea lastarului cu o sticla de plastic taiata, pentru a crea un mediu cu umiditatea crescuta. Asigura-te ca scoti sticla la 2-3 zile pentru a asigura circularea aerului. In caz contrar, lastarii vor putrezi.

Va dura in jur de 1-2 luni pentru ca lastarii de liliac sa se prinda, iar primele semne vor fi aparitia unor frunze noi. Daca ai plantat liliacul in ghiveci, ar fi bine sa le pui intr-un loc cu lumina indirecta.