Trandafiri urcatori. Cum sa ii ajuti sa se catere mai repede
Trandafiri urcatori. Cum sa ii ajuti sa se catere mai repede

Trandafiri urcatori. Cum sa ii ajuti sa se catere mai repede


Daca si tie iti plac acei trandafiri urcatori, atunci cu siguranta ar fi bine sa stii cum sa ii ajuti sa se catere mai repede. Fie ca vorbim de gard, de o plasa sau de casa, este bine sa stii cum sa faci trandafirii sa urce mai repede. De asemenea, iti explicam si care ar fi motivul pentru care acestia nu se catara.

Trandafiri urcatori. Cum sa ii ajuti sa se catere mai repede – Cuprins:

Trandafiri urcatori. Cum sa ii ajuti sa se catere mai bine pe gardul tau

Trandafiri cataratori
Trandafiri cataratori

Trandafirii urcatori sau trandafirii cataratori, sunt printre cele mai populare flori pe care le vedem in curtile din tara noastra. Acestia ne bucura pe intreaga durata a sezonului cald cu flori, asa ca nu este greu de inteles de ce multi ii prefera in curte.

Totusi, este bine sa stii cum sa ajuti plantele sa urce, deoarece acestea trebuie sa aiba unsuport bun pentru a se catara. De multe ori, se intampla ca trandafirii sa se taie daca sunt legati cu sarma, asa ca toata munca ta o sa fie in zadar.

Asadar, daca si tu ai plantat trandafiri urcatori, trebuie sa fii cu ochii pe plante in primul an de crestere si sa ii ajuti sa se catere mai bine de structura pe care ai ales-o.

Citeste si: Schema tratament trandafiri. Cum sa ii stropesti si ce produse sa folosesti

Mai trebuie sa stii ca acest tip de trandafiri nu trebuie taiati in primii 3 ani de la plantare si daca alegi sa faci acest lucru, ai grija sa nu sacrifici bobocii. Poti face acest lucru doar pentru a forma tufa dupa structura pe care ai ales-o pentru catarare.

In cazul in care vrei sa iti faci o bolta cu trandafiri cataratori, acestia trebuie legati cu sfori speciale, elastice. De asemenea, poti apela la o pereche de dresuri de dama, deoarece acestea nu vor taia plantele legate si le vor mentine directia de crestere.

Atunci cand legi trandafirii, ar trebui sa folosesti o bucata de 10-15 cm, deoarece o sa lasi planta sa isi vada de drum si in acelasi timp o sa lasi si aerul sa circule printre lastarii de trandafiri.

Trandafiri urcatori
Trandafiri urcatori

Trandafirii cataratori (Rosa spp) trebuie legati la fiecare 40 de centimetri, cel putin in primul an de crestere. Dupa ce planta a mai crescut 40 de centimetri, leaga din nou ramurile, pentru a le directiona pe structura de crestere pe care ai ales-o.

In al doilea an de crestere, acesti trandafiri urcatori trebuie „antrenati” sa creasca pe plan orizontal. Alege 4-5 ramuri mai solide, iar apoi leaga-le folosind bucati de dresuri de 20-30 centimetri. Pe masura ce cresc, trandafirii trebuie legati la fiecare 40 de centimetri.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are

In al 3-lea an de crestere, dupa prima inflorire, iti recomandam sa tai ramurile groase care au un aspect lemnos. Nu numai ca vei stimula planta sa creasca, dar vei imbunatati si circulatia aerului. In acelasi timp, iti sugeram sa tai si acei consumatori de la baza trandafirului, adica acei lastari care cresc din radacinile plantei.

Cea mai buna metoda de a ajuta trandafirii cataratori sa urce pe gard sau pe o alta structura este sa folosesti si un suport de catarare pe care il poti gasi la magazinele de specialitate. Acestea pot fi fabricate din lemn sau plastic si pot acoperi un zid pentru a sustine plantele cataratoare.

Si mulcirea este importanta pentru acesti trandafiri urcatori. Drept urmare, iti sugeram sa pui un strat de mulci pentru a te asigura ca pamantul va fi mentinut umed pe timp de vara si ca vei proteja radacinile de ger, pe timp de iarna.