Taierea smochinului. Cum sa faci asta si in ce perioada
Taierea smochinului. Cum sa faci asta si in ce perioada

Taierea smochinului. Cum sa faci asta si in ce perioada


Taierea smochinului. Afla cum sa faci aceasta operatiune in mod corect, in ce perioada trebuie efectuata, dar si cum sa ingrijesti acest arbust pentru a da roadele dorite. Ce trebuie sa stii daca si tu ai un smochin in curte sau in gradina!

Taierea smochinului. Cum sa faci asta si in ce perioada – Cuprins:

Taierea smochinului. Cum sa faci asta in mod corect

Taierea smochinului
Taierea smochinului

Inainte de a vorbi despre taierea smochinului (Ficus carica), trebuie sa iti mentionam faptul ca acest arbust nu are nevoie de taieri de fructificare ca pomii fructiferi. Taierile se fac pentru a corecta cresterea coroanei sau pentru a forma tufa.

De asemenea, atunci cand vrei sa tai din ramurile smochinului, ar fi bine sa incepi cu cele care au degerat ori s-au uscat sau cele care s-au deshidratat.

Totodata, trebuie sa tai lastarii care cresc in interiorul tufei si impiedica lumina sa patrunda sau ingreuneaza circulatia aerului. Ia in considerare acest lucru daca vrei ca smochinul sa creasca in mod corect si sa faca fructe.

Foarte important! Atunci cand tai smochinul trebuie neaparat sa porti manusi de protectie si sa ai grija la acel lichid alb care curge din ramuri dupa ce faci taierea. Sub nicio forma nu duce mana la ochi pentru ca exista riscul de orbire!

Pentru a forma tufa smochinului, cand plantezi drajonul sau butasul va fi necesar sa elimini 1/3 din varful acestuia. Practic, vei taia 1/3 din varf pentru a determina arbustul sa se ramifice de la punctul de taiere si vei favoriza aparitia a unor noi lastari in urmatorul an.

In anul urmator se vor pastra in jur de 6 lastari ramificati, care vor sta la baza ramurilor principale de fructificare. Restul ramurilor se vor elimina prin taiere. Iti recomandam sa alegi ramuri bine rasfirate pentru a putea creste fara sa se “deranjeze” una pe alta.

Smochinul se taie in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce toate frunzele au cazut. Totusi, iti recomandam sa faci aceasta operatiune primavara, la aproximativ 2 saptamani de la ultimul inghet.

Nu uita ca vorbim despre un arbust obisnuit cu temperaturile mai ridicate, asadar daca il vei taia toamna si temperaturile vor scadea, risti ca acesta sa degere sau ramurile sa se usuce.

Dupa ce ai taiat ramurile, ar fi indicat sa folosesti un mastic special cu care sa acoperi acele rani provocate. Nu de alta, dar smochinul trebuie protejat.

Cum sa ingrijesti smochinul

Cum sa ingrijesti smochinul
Cum sa ingrijesti smochinul

Inainte de toate, trebuie sa stii ca smochinul este mult mai rezistent ca si pomii fructiferi. Din proprie experienta, smochinul nu are boli sau daunatori, asa ca din acest punct de vedere este un arbust usor de ingrijit si nu va avea nevoie de tratamente.

Expertii ne sfatuiesc totusi sa aplicam o fertilizare smochinului, primavara devreme. Pentru ca acesta creste relativ usor, nu are nevoie de mai multe fertilizari.

Citeste si: Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zone

In cazul in care ai uitat sa faci fertilizarea, ar fi bine sa stii ca din luna august nu este indicat sa mai folosesti ingrasamant, deoarece vei stimula cresterea acestuia si temperaturile scazute il vor afecta.

Daca vrei sa protejezi smochinul pe perioada iernii, iti recomandam sa folosesti o panza speciala din polipropilena. Alternativ, poti folosi o rogojina, mai ales daca vorbim despre un smochin de dimensiuni mai mici. De asemenea, mai poti adauga si straturi de protectie suplimentara precum paie sau frunze uscate.

Treptat, smochinul va capata rezistenta, iar arbustii maturi nu vor mai avea nevoie de protectie pe timp de iarna. Sub nicio forma nu este indicat sa folosesti o folie, pentru ca o sa se creeze condens si vei favoriza aparitia mucegaiului.