Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce substante sa folosesti
Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce substante sa folosesti

Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce substante sa folosesti


Stropiri de iarna la pomi. Afla cum trebuie sa ingrijesti pomii fructiferi atunci cand vine iarna si ce substante ar trebui sa folosesti in sezonul rece pentru a te asigura ca ii protejezi impotriva formelor hibernante ale bolilor sau daunatorilor. Iata ce trebuie sa stii!

Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce substante sa folosesti – Cuprins:

Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce tratamente sa aplici

Stropiri de iarna la pomi
Stropiri de iarna la pomi

Stropiri de iarna la pomi. Chiar daca ai terminat cu recoltarea roadelor, asta nu inseamna ca ai terminat si cu ingrijirea pomilor fructiferi. Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca tratamentele din perioada de repaus vegetativ a pomilor fructiferi este esentiala. Vei ajuta pomii sa fie sanatosi, pentru ca vei reduce rezerva de boli si daunatori.

In cazul in care nu stiai, forma hibernanta a daunatorilor se gaseste in stadiul de ou pe ramuri, in crapaturile scoartelor sau sub form de colonii. Daunatorii care ierneaza in stadiul de ou sunt afidele, acarienii sau inelarul. De asemenea, cei care formeaza colonii pe pomii fructiferi sunt paduchii testosi sau paduchii lanosi.

Dupa cum spuneam, vei reduce riscul de aparitie a bolilor la primavara, iar aici amintim monilioza sau ciuruirea frunzelor, in cazul samburoaselor, sau Venturia in cazul marului si parului.

Bineinteles, tratamentele nu se vor aplica inainte de curatarea pomilor fructiferi. Asta inseamna taierea ramurilor uscate sau afectate de boli, indepartarea scoartei imbatranite, dar si a lichenilor ori a muschilor. Am vorbit aici mai multe despre lucrarile de toamna pe care le faci in livada.

Ingrijirea pomilor fructiferi
Ingrijirea pomilor fructiferi

Dupa ce ai facut aceste lucrari de curatare vine si timpul sa aplici tratamentele. Acestea se aplica in zilele cu temperaturi de peste 5 grade Celsius, atunci cand scoarta pomilor fructiferi este uscata, dar si atunci cand nu bate vantul si nu exista sanse de precipitatii.

Stropirile de iarna se aplica in perioada noiembrie-februarie. Dupa ce 50% din frunze au cazut, pomii fructiferi au nevoie de un tratament cu produs cupric, adica un fungicid pe care il poti cumpara de la magazinele de specialitate. In acest caz, iti recomandam Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP, zeama bordeleza, Kupferol, Coppermax sau Alcupral 50 PU. Este foarte important cand faci stropiri de iarna la pomi.

Daca pe perioada de vegetatie a pomilor fructiferi te-ai lovit si de aparitia finarii, iti recomandam sa faci un tratament cu un fungicid pe baza de sulf. In acest caz, poti folosi Kumulus DF, Thiovit Jet 80 WG sau Microthiol Special WDG.

La aproximativ 2 saptamani dupa ce ai aplicat unul din tratamentele de mai sus, va fi nevoie sa faci o stropire cu ulei horticol. In acest caz, iti recomandam Mospilan Oil 20 SG, dar si un adjuvant care va imbunatati actiunea acestuia, asa ca poti folosi Toil.