Stimulare inflorire orhidee. Cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta
Stimulare inflorire orhidee. Cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta

Stimulare inflorire orhidee. Cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta


Stimulare inflorire orhidee. Iata cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta si ce trebuie sa faci exact. Cele mai utile sfaturi de la experti pentru a te bucura din nou de florile orhideelor.

Ce este orhideea (Phalenopsis)?

Orhidee (Phalenopsis)
Orhidee (Phalenopsis)

Phalenopsis este cunoscuta si ca orhidea de molie, iar aceasta floare face parte dintr-o familie de aproximativ 70 de specii de plante din familia Orchidaceae.

Aceste plante au radacini lungi, tulpini scurte, iar frunzele si florile sunt plate. Planta este originara din India, Taiwan, China, Asia de Sud-Est, Australia, Indonezia si Filipine.

Orhideea a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, aceasta planta de interior gasindu-se acum in casele multora dintre noi. In tara noastra, orhideele Phalenopsis sunt cele mai vandute flori la ghiveci.

Chiar daca multi stim despre orhidee ca este o planta fragila si cu o viata destul de scurta, specialistii ne contrazic. Si au si de ce, pentru ca florile pot rezista pentru luni la rand.

Una dintre cele mai importante preocupari pe care le au cei care au in casele lor o astfel de planta se refera la metodele prin care se poate provoca o noua inflorire. Va oferim in randurile urmatoare cateva informatii pe care trebuie sa le luati in considerare!

Stimulare inflorire orhidee. Iata cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta

Stimulare inflorire orhidee
Stimulare inflorire orhidee

Stimulare inflorire orhidee. Umiditatea este extrem de importanta pentru orhidee, asa ca trebuie sa acordati o atentie speciala acestui aspect.

Atat in timpul infloririi, cat si in intervalul dintre infloriri, radacinile plantei trebuie sa dispuna tot timpul de o umiditate potrivita.

Cum se uda orhideea?

Udare orhidee
Udare orhidee

In anotimpul cald, orhideea trebuie udata o data la 7 – 10 zile, in timp ce in sezonul rece trebuie udata o data la doua saptamani. Important de mentionat, nu lasati apa sa balteasca in ghiveci, acest lucru nu are cum sa faca bine niciunei plante.

Un truc folosit de multi dintre cei care au orhidee acasa este acela de a scufunda ghiveciul intr-un vas cu apa timp de cinci minute, aceasta fiind cea mai buna metoda de udare.

Bineinteles, dupa udare, ghiveciul trebuie lasat la scurs! De asemenea, este important sa evitati udarea frunzelor! Mai trebuie sa stiti ca udarea unei orhidee se face intotdeauna dimineata, in niciun caz noaptea.

Nu in cele din urma, mai trebuie sa stiti ca varful de crestere al plantei trebuie sa ramana mereu uscat!

Iarna este un sezon dificil pentru orhidee, umiditatea din apartamente scazand destul de considerabil. Un sfat important ar fi acela de a avea grija sa nu asezati orhideea in apropierea unui calorifer.

Este recomandat ca iarna ghiveciul sa fie asezat pe o tava cu pietris, unde sa fie apa in permanenta. Vara, atunci cand in casa este extrem de cald, pentru a ii asigura o mai buna umiditate, o putem pulveriza periodic cu apa.

Stimulare inflorire orhidee. Fertilizare

Stimulare inflorire orhidee - Fertilizare
Stimulare inflorire orhidee – Fertilizare

Mergem mai departe si vorbim despre fertilizare, un aspect care este la fel de important pentru o orhidee. Orhideea trebuie sa primeasca ingrasaminte o data pe luna, conform specialistilor.

Asa cum probabil ca stiti deja, in comert se gasesc fertilizatori speciali pentru orhidee. De preferat ar fi sa alegeri niste fertilizatori organici, care nu sunt poluanti.

Lumina si temperatura ideala pentru orhidee

Lumina si temperatura ideala orhidee
Lumina si temperatura ideala orhidee

Apoi ne indreptam atentia catre lumina. Si asta pentru ca o orhidee nu are nevoie nici de prea multa lumina, dar nici de prea putina lumina. Nu de putine ori se intampla ca orhideea sa refuze sa mai infloreasca pentru ca nu are suficienta lumina.

Totusi, trebuie precizat ca in ciuda faptului ca ii place lumina intensa si naturala, orhideea nu trebuie sa aiba contact direct cu razele soarelui.

In cazul in care va doriti ca planta sa isi reia inflorirea, trebuie sa stiti ca noptile racoroase vor ajuta mult.

Mai exact, este nevoie de o diferenta considerabila de temperatura intre zi si noapte, o diferenta de 5 – 10 grade Celsius stimuland orhideea sa isi reia inflorire. In timpul zilei, o temperatura de 17 – 21 de grade Celsius este ideala.

Daca nu aveti cum sa asigurati aceasta diferenta de temperatura, puteti aseza planta intr-un loc umbros si racoros pentru cateva zile.

Cum sa alegi ghiveciul potrivit pentru orhidee

Stimulare inflorire orhidee - Ghiveci
Stimulare inflorire orhidee – Ghiveci

In cele din urma, haideti sa vorbim putin si despre ghiveciul in care va fi plantata orhideea. Asa cum stiti deja, orhideea are radacini aeriene, ceea ce inseamna ca o astfel de planta are nevoie sa fie bine ventilata.

Potrivit specialistilor, dupa inflorire, puteti muta planta intr-un vas cu orificii laterale. Atentie insa sa nu ii deranjati prea tare radacinile atunci cand efectuati aceasta mutare!

In concluzie, daca va doriti sa ingrijiti ca la carte orhideea pe care o aveti acasa, luati in considerare sfaturile pe care vi le-am oferit in randurile anterioare!

Afla si cum sa ai grija de Craciunita sau Floarea Craciunului ori cum sa ingrijesti Cactusul Craciunului astfel incat sa infloreasca toata iarna.