Radacini bolnave la orhidee. Cum sa recunosti si sa le tai in mod corect
Radacini bolnave la orhidee. Cum sa recunosti si sa le tai in mod corect

Radacini bolnave la orhidee. Cum sa le recunosti si sa le tai in mod corect


Radacini bolnave la orhidee. Cum sa le tai, dar mai ales cum sa le recunosti, pentru a te asigura ca plantele tale vor creste in mod corect. Nu uita ca o ingrijire necorespunzatoare a orhideelor poate duce la lipsa florilor sau chiar la uscarea plantelor.

Radacini bolnave la orhidee. Cum sa recunosti si sa le tai in mod corect – Cuprins:

Cum sa recunosti acele radacini bolnave la orhidee

Radacini bolnave la orhidee
Radacini bolnave la orhidee

In primul rand, trebuie sa stii ca o umiditate prea mare si lipsa unui drenaj bun a ghiveciului in care tii orhideea poate duce la aparitia rhizoctoniei. Boala poate afecta destul de agresiv orhidee, iar daca nu o tratezi la timp, planta va muri. Asadar, acest lucru duce la aparitia acelor radacini bolnave la orhidee.

Radacinile sanatoase au o culoare verde, insa atunci cand vorbim de cele bolnave va fi destul de usor sa le identifici. Radacinile bolnave la orhidee sunt moi, au o cantitate mare de apa in ele si vor fi inchise la culoare.

In cazul in care nu ai vazut ca planta are radacinile bolnave, aceasta te va anunta prin intermediul frunzelor, care vor deveni moi, iar apoi vor incepe sa se usuce. Mai mult decat atat, daca vorbim despre o orhidee inflorita, florile se vor vesteji foarte repede.

Bineinteles, cea mai buna metoda de a evita acele radacini bolnave la orhidee va fi preventia. Asadar, iti recomandam sa nu uzi orhideele in exces, dar in acelasi timp sa asiguri si o buna ventilatie a radacinilor.

Cum sa tai radacinile bolnave ale orhideelor

Cum sa tai radacinile bolnave ale orhideelor
Cum sa tai radacinile bolnave ale orhideelor

Daca este prea tarziu sa previi imbolnavirea orhideei, atunci cu siguranta va trebui sa indepartezi acele radacini bolnave. Tocmai de aceea, trebuie sa actionezi cu grija atunci cand le tai. Nu vrei sa risti atunci cand tai acele radacini bolnave la orhidee.

Va trebui sa indepartezi doar partile afectate ale radacinilor, adica cele care si-au schimbat culoarea sau textura. Inainte de a le taia, asigura-te ca dezinfectezi uneltele. Desigur, ar trebui dezinfecate si dupa ce le folosesti, pentru a nu infecta si alte plante.

Citeste si: Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii

Dupa ce ai indepartat partile afectate, ar trebui sa folosesti o solutie de Topsin sau Previcur, adica un fungicid sistemic, pentru a te asigura ca radacinile sanatoase nu vor fi afectate. De asemenea, dupa ce ai facut aceste lucruri, ar fi bine sa schimbi si substratul in care se afla orhideea.

Nu uita ca plantele au nevoie de un ghiveci care ofera un bun drenaj, dar care favorizeaza si aerisirea radacinilor. Ar fi bine sa folosesti tot un ghiveci transparent, pentru a tine sub control sanatatea radacinilor. Acest lucru se face dup ace ai indepartat acele radacini bolnave la orhidee.

Transplantarea in alt ghiveci va stimula si formarea readacinilor, asa ca pe viitor va ajuta plantele pentru a inflori. Mai trebuie sa stii si un mic secret: dupa ce planta a fost mutata in alt ghiveci, nu se va uda timp de o saptamana. Umezeste substratul cu ajutorul unui recipient cu pulverizator, pentru a permite radacinilor sa se adapteze la noul mediu.