Patarea cafenie la tomate. Cum sa tratezi plantele afectate
Patarea cafenie la tomate. Cum sa tratezi plantele afectate

Patarea cafenie la tomate. Cum sa tratezi plantele afectate


Patarea cafenie la tomate. Afla cum sa tratezi plantele deja afectate, dar si care sunt primele semne de instalare a bolii. Iata ce trebuie sa stii daca obisnuiesti sa cultivi rosii la tine in gradina.

Patarea cafenie la tomate. Cum sa tratezi plantele afectate – Cuprins:

Primele simptome de instalare a bolii

Patarea cafenie la rosii
Patarea cafenie la rosii

In cazul in care nu stiai, patarea cafenie este o boala destul de des intalnita la culturile de tomate din sere sau solarii. Desigur, boala poate aparea si la plantele cultivate in camp, insa sansele sunt mai reduse.

Practic, plantele sunt afectate de agentul patogen Fulvia Fulva si problemele apar primavara sau toamna, iar principala cauza o reprezinta umiditatea ridicata insa si temperaturile ridicate.

Atunci cand vorbim despre umiditate ridicata, trebuie sa stii ca reprezinta conditiile ideale de propagare a bolii si primele simptome se pot observa pe suprafata frunzelor, sub forma unor pete de culoare deschisa, verde sau galben.

Pe masura ce patarea cafenie la tomate avanseaza, suprafetele patate se maresc, iar zonele pot capata o culoare maronie. Drept urmare, frunzele ajung sa se ofileasca si apoi pot sa cada.

Pe langa petele de pe suprafetele frunzelor se mai pot observa niste pete pe partea inferioara a frunzelor, ce pot avea culori de la verde deschis la violet, iar acestea reprezinta sporii ciupercilor.

Boala se poate raspandi prin intermediul resturilor vegetale, dar si prin sol unde ciuperca poate supravietui fara probleme ca saprofit. Totodata, si semintele pot fi afectate, asa ca daca vei semana seminte care nu au fost dezinfectate risti ca viitoarele plante sa fie afectate. Asadar, mare atentie!

In acelasi timp, boala se poate raspandi fara probleme cu ajutorul vantului, dar si cu ajutorul stropilor de apa. Mai mult, si insectele pot fi purtatoare de boli, imprastiind acei spori de la o planta la alta.

Cum sa tratezi patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate
Patarea cafenie la tomate

Pentru a trata patarea cafenie la tomate, in primul rand te sfatuim sa cumperi seminte din surse sigure. Pentru asta, apeleaza cu incredere la farmaciile fitosanitare si intotdeauna sa cumperi seminte ambalate la plic, de la producatori de renume.

Daca tomatele au mai fost afectate de aceasta boala si in trecut, ar fi bine sa distrugi resturile vegetale prin ardere. Doar asa putem fi siguri ca agentii patogeni au fost distrusi in totalitate.

In acelasi timp, se recomanda si dezinfectarea solului dupa ce ai terminat cu o cultura de tomate. Pentru asta, este recomandat sa folosesti Nemasol, pentru a te asigura ca agentii patogeni din pamant vor fi eliminati.

Citeste si: Cum sa tratezi rasucirea frunzelor la tomate. De ce se intampla?

Totodata, in cazul in care observi aparitia bolii in cultura de tomate si aceasta este destul de avansata, este indicat sa scoti acea planta din pamant si sa o distrugi prin ardere pentru ca o sa afecteze si celelalte plante.

Expertii recomanda aerisirea corespunzatoare a spatiilor inchise, precum serele sau solariile. In acelasi timp, este indicat sa aplici si tratamente cu produse cumparate din farmaciile fitosanitare.

Pentru a proteja plantele afectate de patarea cafenie la tomate este indicat sa aplici o stropire cu unul din urmatoarele produse: Cidely Top, Ortiva Top, Polyram DF, Dithane M-45 sau Dagonis.