Papalau. Cum sa cultivi si sa ingrijesti Physalis peruviana
Papalau. Cum sa cultivi si sa ingrijesti Physalis peruviana

Papalau. Cum sa cultivi si sa ingrijesti Physalis peruviana


Papalaul (Physalis peruviana), cunoscut si sub denumirea de lampion chinezesc, este un fruct foarte popular in aceasta perioada a anului, avand un continut ridicat de vitamina C.

Papalau. Beneficiile fructelor produse de Physalis peruviana

Papalau Physalis peruviana
Papalau Physalis peruviana

Oficial, acest fruct este cunoscut sub numele Physalis peruviana, insa multi il cunosc chiar sub o alta denumire – “cireasa de pamant”.

Se cultiva pentru fructul sau, care la maturitate devine galben, rosu sau chiar roz. Se cultiva in prezent pe suprafete restranse in America, India, Franta, Anglia si alte state din C.S.I.

Citeste si: Rasaduri de rosii bio. Cum sa le recunosti sau cum le poti obtine

Fructele sunt carnoase, suculente si au un gust dulce-acrisor. Pot fi folosite atat pentru compot, cat si pentru dulceata.

De asemenea, pot fi chiar murate! Asa cum spuneam insa si mai devreme, multi sunt interesati de aceste fructe in special datorita continutului ridicat de vitamina C.

Potrivit specialistilor, papalaul are un continut de vitamina C mai ridicat chiar decat lamaia sau catina. Asadar, nu este de mirare ca acest fruct devine extrem de popular in timpul sezonului rece.

Unde se cultiva papalaul in prezent

Fructe de papalau
Fructe de papalau

De multe ori insa, papalaul este cultivat ca planta ornamentala, in gradina. Fiind o planta invaziva, care se extinde rapid, se opteaza de cele mai multe ori pentru cultivarea la ghiveci sau in spatii bine delimitate pentru a se evita sufocarea altor plante.

In Romania, papalaul se cultiva la Catedra de Legumicultura, la Facultatea de Horticultura din Bucuresti.

Potrivit cercetatorilor, aceasta planta merita atentia tuturor insa, datorita productivitatii ridicate si a usurintei cu care se poate cultiva.

Fructe Physalis peruviana
Fructe Physalis peruviana

Papalaul este o planta anuala, cu o crestere similara cu cea a ardeiului. Radacina este superficiala, in timp ce tulpina este ramificata si atinge inaltimi de 50 – 60 de cm.

Frunzele sunt netede, lucioase si intregi. Florile de culoare alba, galbena sau cu striatii de culoare rosie sunt dispuse la subtioara frunzelor.

Plantele infloresc dupa 55 – 65 de zile de la semanat. Fructul de papalau este o baca, de marime diferita in functie de specie, cu diferite culori.

Tipuri de papalau

Floare papalau
Floare papalau

Exista doua varietati de papalau – papalau mexican, respectiv papalau in forma de fraga.

Papalaul mexican este de talie mare, cu fructe de 30 – 50 de mm in diametru. Fructele acestuia sunt folosite in special la prepararea muraturilor.

Papalaul in forma de fraga este o planta pitica, cu fructe de 10 – 20 de mm in diametru, fiind intrebuintate mai mult pentru prepararea compoturilor sau a dulceturilor.

Cum sa cultivi papalaul (Physalis peruviana)

Rasaduri de papalau
Rasaduri de papalau

Papalaul se cultiva prin rasad, rasadnitele urmand sa fie semanate in februarie – martie. Plantele rasar la 25 – 30 de zile dupa semanat, iar rasadul se repica in ghivece.

Plantarea se face apoi pe la jumatatea lunii mai, la distante de 70 de cm intre randuri si la 40 – 50 de cm intre plante pe rand.

Citeste si: Udarea plantelor noi. Cum sa o faci si cat de des trebuie

Florile albe, de dimensiuni mici, apar in lunile de vara si sunt polenizate de albine.

La maturitate, fructele coapte sunt ascunse intr-un invelis de culoare portocalie – roscata.

Dupa recoltare, fructele trebuie scoase din caliciu, in caz contrar acestea urmand sa fie prea amare. Productia este de 18 – 20 de tone la hectar, potrivit specialistilor.

Inmultirea papalaului

Seminte de Physalis peruviana
Seminte de papalau

Semintele obtinute din fructul de papalau se curata bine de pulpa pentru a evita putrezirea. Semintele se pun mai apoi la o adancime mica intr-un recipient mic, umplut cu turba si elemente nutritive.

Recipientul va fi amplasat in cele din urma intr-un loc luminos, unde temperaturile ar trebui sa fie cuprinse intre 20 si 24 de grade.

Primele rezultate se vor vedea in doua sau trei saptamani, atunci urmand sa apara primele plantute.

Atunci cand vor avea in jur de 5 cm si doua-trei frunze adevarate, acestea se vor repica in ghivece de dimensiuni mai mari.