Panouri fotovoltaice pentru casa. Afla cum sa le folosesti, cata energie produce un astfel de sistem, dar si in cat timp iti poti recupera investitia daca decizi sa iti instalezi si tu pentru casa ta. Iata ce avantaje ofera un astfel de sistem cu panouri fotovoltaice pentru casa.
Panouri fotovoltaice pentru casa. Unde se amplaseaza?
Ei bine, aceste panouri fotovoltaice pentru casa se amplaseaza pe acoperis, iar conform celor de la Enel pot fi amplasate pe orice tip de acoperis.
Totusi, pentru a beneficia de un randament maxim unghiul ideal de inclinare trebuie sa fie de 30 de grade, iar orientarea acestora trebuie sa fie catre sud.
Bineinteles, trebuie sa te asiguri ca panourile nu sunt umbrite de copaci sau alte cladiri, dar nici de catre cosurile de fum.
Expertii spun ca panourile fotovoltaice pot avea un randament apropiat daca sunt montate pe acoperisurile ce sunt orientate catre Est sau Vest.
Legat de spatiul necesar pentru a le monta, ar trebui sa stii ca vei avea nevoie de aproximativ 20 mp, pentru sistem de 3 kW.
Daca dispui de spatiul necesar, poti opta pentru montarea acestora la sol, insa o sa ocupi o suprafata mai mare.
5 avantaje ale unui sistem de panouri fotovoltaice pentru casa
O sa incepem cu principalul avantaj: acest sistem de panouri fotovoltaice pentru casa te ajuta sa economisesti energie electrica!
Este principalul motiv pentru care acestea se instaleaza, iar pe timpul lunilor de vara acest sistem te ajuta sa nu depinzi de reteaua electrica.
Costurile legate de intretinerea casei scad si ele, pentru ca facturile nu vor mai exista, mai ales daca folosesti curent electric pentru intreaga casa si nu depinzi de un distribuitor de gaze naturale.
Durata de viata a sistemului este de minimum 25 de ani, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca acestea se vor strica.
Nu au nevoie de electricitate sau combustibili fosili, asa ca se elimina eventualele probleme cauzate de fluctuatiile de curent sau oprirea gazelor.
Intretinerea este extrem de usoara, iar datorita faptului ca nu se folosesc combustibili fosili este mult mai usor sa le tii curate.
Nu vorbim despre curatarea filtrelor, despre depunerile de grasim sau despre depunerile de pe cosuri.
Un alt avantaj important il reprezinta faptul ca folosesti energie verde. Nu poluezi, iar asta il face o alternativa interesanta pentru cei ce cauta sa protejeze mediul inconjurator. Nu uita ca acest sistem fotovoltaic va creste si valoarea casei tale, atunci cand decizi sa o vinzi.
Cata energie produce un astfel de sistem si in cat timp iti recuperezi investitia
Daca decizi sa iti instalezi un sistem de panouri fotovoltaice pentru casa de 3 kW, acesta va genera o energie totala de aproximativ 4.000 kWh pe o perioada de un an.
Vorbim despre peste 330 de kWh/luna, insa trebuie sa intelegi ca productia de energie variaza in functie de anotimp.
Pe timp de vara, un sistem de panouri poate produce pana la 480 kWh/luna, iar pe timp de iarna valoarea scade la 150 kWh/luna.
Citeste si:Â Cum sa alegi cea mai buna oferta de furnizare a energiei electrice
Daca decizi sa iti instalezi singur acest sistem, fara sa beneficiezi de finantare, atunci investitia va fi recuperata in aproximativ 10 ani.
In cazul in care vrei sa obtii o finantare de la Administratia Fondului pentru Mediu, trebuie sa stii ca autoritatea iti va acoperi 90% din investitie, in limita sumei de 20.000 de lei. 10% din suma va fi suportata de beneficiarul final.
In acest caz, recuperarea investitiei se face in aproximativ 2-3 ani. Asadar, merita sa obtii o finantare pentru un sistem de panouri fotovoltaice pentru casa. Nu ar fi rau sa stii cum sa iti reduci factura la energie electrica!
Acte necesare pentru inscrierea in programul de finantare
Daca te-ai decis sa iti instalezi si tu acest sistem de panouri fotovoltaice pentru casa, ar trebui sa stii si care sunt actele necesare pentru a face acest lucru. Nu de alta, dar vrei sa obtii finantarea de la Administratia Fondului pentru Mediu.
Acte necesare pentru inscrierea in programul de finantare atunci cand vrei sa iti instalezi panouri fotovoltaice:
- Cerere de finantare tehnoredactata (original)
- Actul de identitate al solicitantului (copie)
- Extras de carte funciara care nu trebuie sa fie mai vechi de 30 de zile la data inscrierii, din care rezulta ca esti proprietarul imobilului unde se implementeaza proiectul
- Certificat de atestare fiscala cu privire la obligatiile de plata catre bugetul de stat
- Certificatul de atestare fiscala cu privire la impozitele si taxele locale, dar si alte venituri ale bugetului local
- In cazul in care sistemul de panouri fotovoltaice pentru casa se monteaza pe un teren, o sa ai nevoie si de extrasul de carte funciara din care rezulta faptul ca esti proprietarul sau detii un drept de folosinta asupra terenului respectiv
- In cazul in care din cartea funciara nu va rezulta exact adresa de implementare completata pe cererea de finantare, trebuie sa mai atasezi la dosar si un document emis de unitatea administrativ-teritoriala (original sau copie) din care rezuta ca imobilul este aferent adresei mentionate
- Atunci cand se implementeaza proiectul la o alta adresa decat cea din cartea de identitate se prezinta si certificatul de atestare fiscala privind taxele taxele si impozitele, dar si alte venituri ale bugetului local, emis de autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala se implementeaza proiectul
- Cand cererea de finantare este semnata de o persoana, alta decat solicitantul, se prezinta si imputernicirea notariala din care rezulta acest lucru, dar si cartea de identitate ale persoanei imputernicite
Etapele proiectului de finantare sunt urmatoarele:
- Inscrierea solicitantilor si rezervarea sumelor aferente finantarii
- Aprobarea solicitarilr de catre comisia de analiza a Administratiei Fondului pentru Mediu
- Contestarea rezultatelor
- Obtinerea Avizului Tehnic de Racordare, care se face in termen de 90 de zile de la publicarea centralizatoarelor cu solicitantii care au primit aprobare
- Incheierea contractului pentru finantarea nerambursabila
- Implementarea proiectului
- Receptia sistemului