Lipsa de calciu la tomate. Cum sa tratezi plantele din gradina
Lipsa de calciu la tomate. Cum sa tratezi plantele din gradina

Lipsa de calciu la tomate. Cum sa tratezi plantele din gradina


Lipsa de calciu la tomate. Afla care sunt primele semne ale acestei dereglari fiziologice ale plantelor, dar mai ales cum poti sa le tratezi. Ce trebuie sa stii si ce tratamente poti aplica.

Lipsa de calciu la tomate. Cum sa tratezi plantele din gradina – Cuprins:

Ce rol are calciul in cresterea plantelor

Lipsa de calciu la tomate
Lipsa de calciu la tomate

In cazul in care nu stiai, calciul este unul dintre elementele de baza din nutritia plantelor. Fara prezenta acestuia plantele nu se pot dezvolta, fiind esential pentru dezvoltarea tesuturilor, pentru lastari, fructe, dar si pentru cresterea radacinilor. Tocmai de aceea, trebuie sa acorzi o atentie deosebita cand vine vorba de lipsa de calciu la tomate.

Trebuie sa mai stii ca spre deosebire de alte elemente precum azotul, potasiul sau magneziul, calciul nu este translocat in planta, adica nu se misca dintr-un loc in altul fiind fixat in cea mai mare parte in peretii celulari. Pe scurt, necesarul de calciu al plantei este asigurat in permanenta de apa care este absorbita prin radacini.

Principalele cauze care duce la aparitia lipsei de calciu o constituie o slaba aprovizionare cu apa a plantelor. Chiar daca solul este bine aprovizionat cu calciu acesta nu este preluat in cantitati suficiente de radacina.

Carenta de calciu poate fi directa, atunci cand calciul lipseste din solutia solului, sau indirecta, atunci cand nu este preluat pe masura cerintelor plantei si planta nu absoarbe apa suficienta.

Lipsa de calciu la tomate. Cum sa previi si sa tratezi

Carenta de calciu la rosii
Carenta de calciu la rosii

Lipsa de calciu la tomate. Trebuie sa stii ca temperaturile ridicate din lunile iulie si august pot conduce la o rata ridicata de transpiratie a plantelor. Tocmai de aceea, apar acele rasuciri ale frunzelor, iar sistemului radicular ii este foarte greu sa asigura consumul de apa al plantelor.

De asemenea, daca obisnuiesti sa cultivi hibrizi de tomate (Solanum lycopersicum) acestea au o crestere vegetativa puternica si radacinile nu pot sa asigure necesarul de apa.

O solutie este sa folosesti metoda de irigare prin picurare, iar in acest caz asiguri o aprovizionare corespunzatoare a plantelor cu apa si calciu.

In acelasi timp, ar fi bine sa cresti si frecventa udarilor. Mai mult, va trebui sa aplici plantelor ingrasaminte cu calciu precum azotat de calciu, Solar Calciu, CaForte sau Calmax.

Citeste si: Cum sa tratezi rasucirea frunzelor la tomate. De ce se intampla?

Solurile mai acide pot fi imbunatatite cu carbonat de calciu sau Delcamag, in functie de pH-ul initial al solului. In acest fel, poti sa previi lipsa de calciu la tomate.

Totodata, ia in considerare si dezinfectia solurilor din solarii cu Basamid sau produse pe baza de metham sodiu, dar si efectuarea unor tratamente preventive cu fungicide sistemice. In acest fel, tii sub control fuzarioza si verticilioza.

Masurile de optimizare a aerisirii in spatiile protejate sunt esentiale, asa ca ar fi bine sa faci o defoliere treptate si sa cresti inaltimea solarului pentru a mari volumul de aer. Se pot introduce si ventilatoare sau poti modifica tipul constructiv cu aerisire pe capete sau la coama.

Folosind aceste metode reduci incidenta carentei de calciu, asa ca fructele vor fi mai mari, rezista mai bine la transport, dar in acelasi timp nu vei avea nici pierderi semnificative de productie.