Inmultire tuia. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Inmultire tuia. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Inmultire tuia. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Inmultire tuia. Afla cum sa inmultesti acest arbore, dar si sfaturi despre plantare sau ingrijire. Iata ce trebuie sa stii pentru ca acesta sa creasca in mod corect.

Inmultire tuia. Cum sa faci asta si care sunt pasii – Cuprins:

Cum sa ingrijesti tuia

Conulete tuia
Conulete tuia

In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca vom vorbi despre tuia obisnuita sau Thuja occidentalis, adica acel conifer din genul Tuia din damilia Cupressaceae care poate atinge o inaltime de aproximativ 10-12 metri si un diametru de aproximativ 2-4 metri.

Daca si tu vrei sa plantezi tuia in curte, atunci ar fi bine sa stii cate ceva despre conditiile de crestere. Tuia rezista la ger, asa ca nu trebuie sa fie invelita pe timp de iarna, insa ar trebui sa mai stii ca are nevoie de un sol fertil, dar ca poate creste pe un sol calcaros.

Plantarea trebuie facuta intr-un loc luminos, insa poate creste si intr-un loc cu semi-umbra. Mai mult, poate fi plantata cu succes si intr-un mediu cu poluare atmosferica, adica si la oras.

Inmultire tuia. Cum sa faci asta in mod corect

Inmultire tuia prin butasi
Inmultire tuia prin butasi

Inmultirea se poate face in doua moduri, fie utilizand semintele, fie prin butasi. Desigur, sansele de inmultire prin butasi sunt mai simple, asa ca daca nu vrei sa intampini prea multe probleme iti recomandam aceasta metoda.

Semintele de tuia se pot recolta cu usurinta din conuletele prezente in arbore. Mai exact, recoltarea se poate face in luna septembrie, iar plantarea acestora se poate face in luna mai, la o adancime de 0.5 metri.

Poate cea mai utilizata metoda pentru a inmulti tuia este prin butasi. Daca si tu iei in calcul acest lucru, afla ca butasii se recolteaza in luna septembrie si trebuie sa aiba o lungime de aproximativ 5-6 cm. Dupa recoltare, butasii se curata de crengute in partea de jos, iar restul crengutelor se taie la jumatate.

Mai mult, acestia se invelesc intr-o prosop de hartie umed si se pun intr-o punga de plastic pentru a preveni uscarea pana ce vor fi plantati.

Butas de tuia
Butas de tuia

Pamantul din ghiveci trebuie sa contina 50% turba si 50% nisip, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte cum trebuie. Nu uita nici de gaurile de drenare, pentru ca stagnarea apei nu va fi suportata foarte bine de butasi.

Inainte de a planta ramurile sau butasii, iti recomandam sa o inmoi intr-un stimulator de inradacinare, pe care il poti cumpara de la magazinele de specialitate.

Citeste si: Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de arbustii ornamentali

Dupa plantare, este recomandat sa tai o sticla de plastic, pe care sa o pui deasupra butasilor, pentru a crea efectul de sera. Butasii se prind mai repede intr-un mediu umed, insa tine minte ca temperatura trebuie cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius, insa nu in lumina directa a soarelui pentru ca temperatura poate creste peste masura.

Pasul final este cel mai greu, pentru ca include rabdarea ta. Butasii se prind in 1-2 luni, iar in tot acest timp trebuie sa uzi foarte putin solul. O sa iti dai seama ca butasii s-au prins atunci cand ramurile taiate vor incepe sa creasca.