Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de arbustii ornamentali
Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de arbustii ornamentali

Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de arbustii ornamentali


Boli la tuia. Afla cum sa ai grija de acesti arbusti si ce tratamente ar trebui sa aplici daca acestia se usuca. Pentru ca se intampla destul de frecvent acest lucru, nu ar fi rau sa stii cum cate ceva despre ingrijirea acestor arbusti.

Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de acesti arbusti ornamentali – Cuprins:

Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de acesti arbusti

Boli si tratamente la tuia
Boli si tratamente la tuia

Ce boli apar la tuia? Dupa cum bine stim, tuia este unul dintre cei mai folositi arbusti ornamentali pentru a obtine gradini de vis. Nu este o planta prea pretentioasa, insa pentru a creste in mod sanatos, va trebui sa fim atenti la posibilele boli care pot aparea.

Cu toate ca vorbim despre un arbust destul de rezistent la boli, nu de multe ori am observat ca acestia se usuca. Fie ca uscarea are loc de la interiorul coroanei catre exterior sau invers ori apare de la varf, trebuie sa stim si ce tratamente sa aplicam pentru a ne asigura ca nu se vor usca in totalitate.

Arbustii se pot usca daca ai pus o cantitate prea mare de apa sau din cauza lipsei de apa. Totusi, trebuie sa stii ca pot fi afectati de boli, iar aici mentionam Berckmann’s Blight, Cercospora Needle Blight si Kabatina Blight.

Ramuri de tuia uscate
Ramuri de tuia uscate

Berckmann’s Blight este boala care ataca ramurile de la exterior catre interiorul coroanei, iar acestea se vor usca. Prima data sunt atacate ramurile tinere, iar apoi boala acapareaza intregul arbust. Ramurile isi schimba culoarea din verde in maro, asa ca va fi nevoie sa iei anumite masuri. Este una dintre cele mai intalnite boli la tuia.

In primul rand, tuia nu se va mai uda excesiv, iar ramurile afectate trebuie taiate inca de la primele semne. Tratamentele se fac cu produse care contin mancozeb, cupru si azoxistrobin.

Bineinteles, se vor face tratamente in functie de perioada, asa ca iti recomandam sa faci un tratament la sfarsitul lunii martie sau la sfarsitul lunii noiembrie, atunci cand planta se afla in perioada de repaus vegetativ.

Daca planta se afla in perioada de crestere, iti recomandam sa faci un tratament la sfarsitul lunii aprilie, iar daca se afla in perioada de vegetatie iti recomandam sa faci un tratament la sfarsitul lunii septembrie.

Cercospora Needle Blight
Cercospora Needle Blight

Cercospora Needle Blight este o alta boala care ataca frecvent tuia si consta in uscarea ramurilor de la interiorul coroanei inspre exterior. Ramurile se vor usca de la baza trunchiului si prima data vor fi atacate cele mai batrane, care isi vor schimba culoarea din galben in maro.

Pentru a trata tuia, o sa fie nevoie sa aplici cate 3 tratamente, la o distanta de 7 zile. Tratamentele se fac folosind aceleasi produse care contin mancozeb, cupru si azoxistrobin. Primele tratamente se aplica la sfarsitul lunii aprilie, atunci cand tuia intra in perioada de vegetatie si apar lastari noi.

Va fi nevoie si de tratamente la sfarsitul lunii iunie, in perioada de crestere, iar apoi la inceputul sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, atunci cand arbustul intra in perioada de repaus vegetativ. Trebuie sa respecti perioadele pentru a te asigura ca scapi tuia de boli!

Tuia uscata
Tuia uscata

Pentru cea de-a treia boala si anume Kabatina Blight, o sa fie nevoie sa aplici tratamente cu produse ce contin cupru, mancozeb si thiophanat-metyl. La fel ca mai sus, o sa fie nevoie sa aplici cate 3 tratamente, la distanta de 7 zile.

Boala este provocata de o ciuperca pe nume Kabatina Thujae, care ataca arbustul folosindu-se de micile leziuni ale coroanei sau ale scoartei, acolo unde va ierna. Dupa aceea, se va raspandi in tot arbustul, iar primele semne se vor vedea in sezonul cald care urmeaza. Mare atentie la aceste boli la tuia!

Citeste si: Cum sa faci plantarea de toamna, in mod corect. 9 sfaturi utile!

Kabatina Blight ataca lastarii vechi, iar acestia isi vor schimba culoarea din verde in maro, iar apoi se vor usca. Asadar, va fi nevoie de aplicarea tratamentelor in perioadele mentionate.

Primul tratament se aplica la sfarsitul lunii aprilie, atunci cand arbustul intra in perioada de vegetatie si apar lastari noi. Urmatoarele se vor aplica la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, atunci cand tuia va intra in perioada de repaus vegetativ.