Ingrijirea daliilor iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Ingrijirea daliilor iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Ingrijirea daliilor iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Ingrijirea daliilor iarna. Cum sa ingrijesti Dalia in sezonul rece pentru flori bogate in primavara. Invata ce etape de ingrijire trebuie sa parcurgi pentru a te bucura anul viitor de flori sanatoase si bogate. Totul despre etapa de iernare.

Ingrijirea daliilor iarna. Etapa pregatitoare 

Ingrijirea daliilor iarna
Ingrijirea daliilor iarna

Ingrijirea daliilor iarna. Cunoscuta drept floarea iubirii si a dorului, Dalia a devenit rapid nelipsita din gradinile romanilor.

Dahlia sau dalia este un gen de planta din familia Asteraceae, ordinul Asterales. Este originara din Mexic, unde inainte de a fi adusa in Europa era considerata florea zeilor.

In vremurile noastre, Dahlia este floarea oficiala a statului Mexic si simbolul orasului San Francisco.

Daca esti un pasionat al acestei flori, trebuie sa stii despre ea ca este una din plantele cu corola care are cea mai mare varietate de forme si culori. Din paleta de culori a florii iubirii lipsesc doar albastrul si negrul.

Mai mult decat atat, mai trebuie sa stii ca exista si varianta gigant a plantei cu flori. Aceasta poate ajunge  pana la un diametru maxim si de 30 de centimetri. La polul opus, sunt variantele pitice, cu petale mari, ovale, rotunde sau ascutite.

Ca oricare alta planta, si aceasta are nevoile sale speciale care o ajuta sa treaca cu bine peste sezonul rece si sa te bucure in primavara cu o serie de noi flori bogate.

Daca vrei sa treaca cu bine peste perioada de iarna, trebuie sa ai grija sa respecti regimul de temperatura. Este extrem de sensibila la temperaturile scazute si o simpla bruma putand sa o afecteze. Tocmai de aceea, trebuie sa acorzi o importanta deosebita atunci cand te ocupi de ingrijirea daliilor iarna.

Daca toamna este blanda, ai sanse mari ca Dalia sa ramana inflorita chiar si pana la primul inghet.

Prin definitie, este o mare iubitoare de lumina si caldura. Pentru a te bucura de flori superbe in primavara, sunt necesare anumite lucrari toamna si in perioada cand da inghetul.

Taierea daliilor se face in momentul in care tulpinile incep sa se usuce. Acest lucru se face, de regula in luna noiembrie (in zona din centrul tarii), dar ceva mai repede in regiunile nordice.

Cand temperaturile scad sub pragul inghetului este timpul sa tai lastarii noi sau pe cei bolnavi. Tulpinile bolnave trebuie indepartate si arse pentru a nu raspandi boala si la alte plante.

Selectarea bulbilor si depozitarea

Dezgroparea bulbilor
Dezgroparea bulbilor

Ingrijirea daliilor iarna. Este foarte important sa executi anumite lucrari dupa ce inghetul s-a instalat. Este timpul ca daliile sa fie sapate. Inainte de a efectua aceasta operatiune, ai grija ca timp de cinci zile sa nu mai uzi deloc planta si sa indepartezi toti lastarii slabi sau bolnavi.

Dupa ce trec aceste cinci zile, trebuie sa sapi pamantul din jurul plantei si sa scoti usor tufa din pamant. Examineaza cu atentie bulbii. Cei uscati sau bolnavi trebuie indepartati. Sortarea lor se face toamna pentru ca, pana in primavara, radacinile se vor ingrosa si taierea va fi dificila. Partile aeriene se scurteaza la 8–10 cm.

Citeste si: Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi plantele in sezonul rece

Radacinile firave se vor stoca in legaturi. Este necesar sa tai mostre mai mari. La fiecare taietura trebuie sa existe cate un nod pentru a te asigura ca nu va germina. Apoi, spala cu atentie radacinile si indeparteaza, daca situatia o cere, partile putrezite sau bolnave.

Materialul saditor trebuie dezinfectat cu ajutorul permanganatului de potasiu. Lasa-l apoi sa se usuce, este foarte important cand te ocupi de ingrijirea daliilor iarna.

Daliile cu cele mai puternice radacini trebuie marcate. Iti va fi mai usor in viitorul apropiat sa stii care vor putea fi altoite.

Radacinile se pastreaza in spatii inchise si bine aerisite. Poate fi vorba de sere reci, pivnite sau chiar magazii. Mare atentie la temperatura din spatiile alese. Trebuie sa fie de 1 grad Celsius (cea optima), iar umiditatea relativa a aerului de 75–85 %.

Depozitarea materialului saditor

Bulbi de dalii
Bulbi de dalii

Depozitarea materialului saditor pentru iernare se face pe un singur rand si se acopera integral cu pamant, turba sau nisip. Stratul trebuie sa fie unul subtire, de cel mult 10 centimetri si sa fie umed. Ar fi bine sa respecti aceste lucruri atunci cand te ocupi de ingrijirea daliilor iarna.

Specialistii ne invata si alte metode. Printre ele se numara si pastrarea in frigider, in compartimentul de legume. Dace alegi aceasta varianta, trebuie sa pui materialul saditor intr-o punga in care vei adauga si rumegus. Fa cateva mici gauri in punga pentru a asigura ventilatie.

O alta metoda este sa-l asezi intr- o cutie de plastic peste care sa pui pietre poroase. Ai grija daca alegi aceasta metoda. Exista riscul sa apara putregai pentru ca material este saturat de umiditate.

Inmuierea in parafina este o alta varianta de pastrare a materialului saditor. Se lasa in parafina topita aproximativ o ora. Se scoate apoi si se lasa sa se zvante bine. Dupa ce se usuca parafina, se infasoara in hartii si apoi se depoziteaza in cutii.