Ingrijirea bujorilor iarna. Cum sa ingrijesti corect bujorii pe timp de iarna. Invata de la gradinarii profesionisti cum ii ingrijesti corect pentru ca in sezonul urmator sa produca multi boboci, dar si cum trebuie fertilizati corect.
Ce este bujorul
Bujorul sau peeonia este o planta cu flori din genul Paeonia, singurul gen din familia Paeoniaceae. Bujorii sunt originari din Asia, Europa si vestul Americii de Nord. Este o planta extrem de rezistenta si deloc pretentioasa. Se planteaza usor, iar ingrijirea ei nu presupune mult efort, din primavara devenind vedeta oricarei gradini. Totusi, ar fi bine sa stii cate ceva despre ingrijirea bujorilor iarna.
Parfumat si frumos colorat, bujorul este florea ce innobileaza gradinile in luna mai. Cea mai intalnita nuanta pentru bujor este rozul, dar exista si albi, corai, galbeni sau rosii. Pot fi de talie mica, mijiocie sau arbustiforme, cu flori parfumate inconfundabil, simple sau batute (involte).
Gradinarii profesionisti pur si simplu ii adora, mai ales ca au avantajul ca, dupa plantare, sa infloreasca an de an, cu minimum de ingrijire. Infloreste in valuri de la inceputul primaverii, pana toamna.
Multe tufe isi schimba culoarea de cand se deschid si pana se scutura, dand impresia ca aceeasi planta are boboci de nuante diferite. Daca a fost plantata corect, te vei bucura de spectacolul floral zeci de ani la rand. Unii gradinari vorbesc de o durata de inflorire de pana la 50 de ani.
Si-a facut loc in vietile oamenilor din cele mai vechi timpuri si a devenit simbol al prosperitatii si luxului. Chinezii l-au numit chiar Floarea Imparatului. A fost numit Floare Nationala a Chinei in Dinastia Qing, acesta fiind favorit la titlul de floare nationala inca o data si in 2009. Si grecii au vazut in bujor ceva special si l-au inchinat zeilor. In Antichitate il puteau cultiva doar cei de rang inalt, adica imparatii. Floarea dedicata celor cu putere putea fi cultivata doar de cei bogati.
In zilele noastre, lucrurile s-au mai schimbat si orice gradinar care isi doreste un spatiu plin de culoare, delicat si foarte elegant, poate cultiva bujori in gradina sa.
Ingrijirea bujorilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Ingrijirea bujorilor iarna. Nevoile de ingrijire ale bujorilor sunt minime, atat in sezonul cald , cat si pe timp de iarna. Daca sunt plantati corect, in solul potrivit lor (adica unul bogat si afanat) vor avea nevoie doar de apa de ploaie, caldura si lumina. In perioadele secetoase are nevoie de udare profunda (2-3 galeti de apa la fiecare tufa.
Ingrijirea de pe timpul toamnei si a sezonul rece nu va ridica probleme. Este o planta extrem de rezistenta care iubeste temperaturile specifice iernii. Gerul chiar o ajuta la inductia florala. Pentru a te bucura de abundenta de boboci in urmatorul sezon de inflorire, este absolut necesar sa stea cel putin o luna si jumatate la temperaturi scazute, specifice iernii.
Deci, nu te gandi sa o muti iarna din gradina. Frigul de afara ii este necesar, plus ca nu va avea nevoie de protectie speciala in perioada de geruri persistente.
Citeste si: Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Sunt cateva lucrari de ingrijire pe care trebuie sa i le faci toamna. Dupa ce ingalbenesc, bujorii trebuie taiati aproape de pamant. Tulpinile se vor taia avand grija sa nu fie rupti mugurii de nuante rosiatice. Din ei se vor dezvolta ulterior radacinile.
In cazul bujorilor tineri, care au doar un an, trebuie sa ai grija sa-i protejezi iarna, mai ales daca este un an cu temperaturi extrem de scazute. Se va folosit un strat protector format de frunze uscate sau paie. Acesta se va pastra pana in primavara cand trebuie sa fie inlaturat si pamantul sa ramana perfect curatat. Este foarte importanta ingrijirea bujorilor tineri iarna!
Atentie la bujorii arbustivi, care au tulpini lemnoase, nu trebuie sa aplici taierile de toamna. Pe timpul sezonului rece trebuie inveliti cu saculeti speciali de panza.
Trebuie avut grija ca dupa taiarea pentru iarna sau, dupa caz, acoperirea cu panza pentru protectia de ger, sa nu mai uzi bujorii. Este suficienta apa de ploaie sau cea rezultata din topirea zapezilor. Evident, nu vor avea nevoie nici de fertilizare in toata aceasta perioada.
Cand trebuie fertilizati bujorii
Pentru o ingrijire corecta, bujorii au nevoie sa fie fertilizati imediat ce vine primavara, mai precis odata cu reluarea cresterilor vegetative. Prima fertilizare se efectueaza practic imediat dupa topirea zapezii. Operatiunea va trebui reluata si in momentul cand apar butonii florali. Asadar, dupa ce te-ai ocupat de ingrijirea bujorilor iarna, trebuie sa te ocupi si de fertilizare primavara.
O a treia transa de fertilizant, si ultima, va fi aplicata dupa ce toti bujorii s-au trecut. Este indicat ca ingrasamantul sa contina fosfor (15-20 gr) si potasiu (10-15 gr). Va ajuta mugurii floriferi care se formeaza in vara.
Nu folositi fertilizantii in exces. Nu vei face altceva decat sa provoci a formare tarzie a butasilor. Daca vrei sa mentii cat mai mult solutia nutritive pe frunze, adauga putin sapun de rufe. Este suficienta o lingura de sapun la 10l de solutie.
Fertilizarea corecta nu se face in timpul zilei, ci spre seara, cand temperaturile nu mai sunt foarte ridicate.