Ingrijire trompeta ingerilor iarna. Cum sa protejezi planta in sezonul rece
Ingrijire trompeta ingerilor iarna. Cum sa protejezi planta in sezonul rece

Ingrijire trompeta ingerilor iarna. Cum sa protejezi planta in sezonul rece


Ingrijire trompeta ingerilor iarna. Afla ce ai de facut pe timpul sezonului rece pentru planta care iubeste baile de soare. Vezi si de ce este interzis consumul ei, dar si cum o poti inmulti!

Ce este trompeta ingerilor si ce trebuie sa stii despre ingrijire pe timp de iarna

Brugmansia
Brugmansia

Cunoscuta in popor ca si trompeta ingerilor, planta este un arbust cu origini tropicale. A fost adusa din America de Sud si uimeste prin frumusetea florilor ce apar de la sfarsitul primaverii si tin pana toamna. Acestea sunt uriase si pot atinge o marime de 10-15 centimetri. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa faci o ingrijire ca la carte pe timp de iarna, pentru trompeta ingerilor.

In forma de trompeta, florile catifelate sunt intalnite in gradini, pe terase sau verande, in nuante multiple (de la galben pal, la potocaliu). Frumos parfumate, devin vedetele spatiilor puternic mangaiate de razele soarelui. Rezista si chiar iubeste sa stea in plin soare pe intreaga perioada a zilei. Este chiar conditia esentiala pentru a inflori din abundenta.

In mediul ei natural, poate ajunge la o inaltime si de 6 metri. Daca este fixata in ghivece (unul spatios cu un diametru de jumatate de metru), va creste mai putin, la jumatate decat o face in mediul natural, dar va fi la fel de frumoasa. Este dovada clara ca vorbim despre o planta care se adapteaza usor.

Gradinarii pur si simplu adora planta perena. Nu fac asta doar pentru frumusetea ei dumnezeiasca, ci si pentru ca nevoile de ingrijire sunt minime, ca sa nu mai punem la socoteala ca soarele puternic din timpul verilor cu temperaturi dogoritoare nu o va ucide, ci dimpotriva, o va ajuta sa se dezvolte armonios.

Nevoia de apa este si ea minima. Se uda saptamanal in sezonul cald si de doua ori pe luna iarna. In cazul in care aerul este foarte uscat, este bine sa pulverizezi apa pe frunze. Foloseste doar apa dedurizata si nu foarte rece.

In ceea ce priveste solul, ai grija sa fie fixata intr-un pamant poros, bine drenat, dar bogat in materii organice.

In perioada primavara-toamna, planta trebuie  fertilizata regulat, adica o data pe luna. Are nevoie de ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide pentru plante cu flori. Trebuie sa fie un ingrasamant bogat in potasiu si azot.

Ingrijire trompeta ingerilor iarna

Ingrijire trompeta ingerilor iarna
Ingrijire trompeta ingerilor iarna

Rezistenta dovedita pe timpul verii si-o mentine, in linii mari, si in sezonul rece. TotuÅŸi, fiind o mare iubitoare de soare direct si lumina, sezonul rece nu este tocmai pe placul ei. O temperatura mai mica de 5 grade Celsius ii va provoca inghetul. Este motivul pentru care, pe timpul iernii, va trebui sa o ajuti si sa o pastrezi in locuri ferite de inghet.

Inainte ca temperaturile sa scada sub 10 grade Celsius este momentul perfect sa o ajuti sa intre in repaus . Pentru asta trebuie sa o muti in spatii unde temperatura sa fie intre 7-10 grade Celsius. O poti muta in garaj, beci sau oricare alt spatiu disponibil. Ai grija sa fie un loc intunecos. Udarea se va face rar. Este nevoie de udare o singura data pe luna.

Citeste si: Pregatire trandafiri pentru iarna. Cum sa ii protejezi de inghet

Ingrijire trompeta ingerilor iarna. Cand trece iarna si temperaturile devin prietenoase, o poti muta in gradina. Va trebui si sa o uzi. Este suficienta o singura udare pe saptamana. Vei observa ca planta incepe sa-si revina si sa creasca.

Tot acum, este bine si sa reimprospatezi pamantul din ghiveci. Goleste jumatate din el si adauga substrat nou, plin de substante nutritive.

Daca planta nu poate fi mutata in spatii care sa-i asigure protectia pe timpul iernii, desi nu este de preferat, o poti lasa in gradina. Ai grija sa fie un loc insorit si sa o uzi cand pamantul se usuca. Este clar ca nu va mai inflori, dar va trece cu bine peste sezonul rece.

Cum sa inmultesti trompeta ingerilor

Seminte trompeta ingerilor
Seminte trompeta ingerilor

Cand vine vorba de inmultire, brugmansia nu cere tehnici greoaie. O poti face prin doua metode: seminte sau butasi obtinuti din lastari. Acum ca stii mai multe despre ingrijire trompeta ingerilor iarna, poti invata si cum se inmulteste.

Prima metoda este mai rar utilizata pentru ca sunt sanse ca floarea sa fie diferita ca planta-mama, plus ca dureaza destul de mult pana sa te bucuri de plante noi. Semintele germineaza in 15-40 de zile si are nevoie de o temperatura intre 16-18 grade Celsius.

A doua varianta este preferata gradinarilor si se poate face incepand din vara pana toamna. Lunile ideale sunt iulie-septembrie.

Tot ce ai de facut este sa pui o ramura de cel putin 15 centimetri in apa si sa astepti pana ii creste radacini. Fixeaza apoi plantuta in solul din gradina sau din ghiveci. Este bine ca solul sa fie unul fertil, bine afanat si reavan. Cel mai potrivit sol este amestecul de pamant de gradina, nisip si turba.

Consumul, interzis

Trompeta ingerilor floare
Trompeta ingerilor floare

De regula, plantele au un dublu beneficiu: infrumuseteaza locul unde supravietuiesc si au si calitati tamaduitoare. Nu este si cazul trompetei ingerilor, pentru ca nu poate fi folosita ca leac.

Oricat de angelic ii poate suna numele, cercetatorii au dovedit faptul ca nu trebuie consumata in niciun fel pentru a preveni sau trata boli.

Specialistii au demonstrat ca un eventual consum va avea efecte periculoase asupra organismului uman, printre cere se pot aminti: febra, halucinatii, tulburari permanente de memorie sau convulsii. In cele mai grave cazuri se poate ajunge la paralizii partiale si chiar moartea.

Fiind o planta toxica, trebuie sa ai grija ca animalele de companie sa nu aiba acces la ea. Cand se fac lucrari de toaletare, este indicat sa porti manusi, iar uneltele folosite sa fie dezinfectate dupa utilizare.