Pregatire trandafiri pentru iarna. Cum sa ii protejezi de inghet
Pregatire trandafiri pentru iarna. Cum sa ii protejezi de inghet

Pregatire trandafiri pentru iarna. Cum sa ii protejezi de inghet


Pregatire trandafiri pentru iarna. Afla cum sa ii protejezi de inghet si cum sa cureti tufele inainte de venirea sezonului rece. De ce trebuie sa faci asta si cum se taie trandafirii, sfaturi utile pentru pasionatii de flori.

Pregatire trandafiri pentru iarna. Cum sa iti protejezi plantele de inghet

Sezonul rece aproape ca a sosit, asa ca nu ar fi rau sa stii cum sa iti protejezi plantele si ce trebuie sa faci pentru o pregatire ca la carte a trandafirilor pentru iarna. Daca si tu ai trandafiri in gradina, iti explicam ce trebuie sa faci.

Nu trebuie sa fii un expert in gradinarit, insa daca vei respecta aceste sfaturi o sa intelegi mai bine care este modul corect in care sa iti pregatesti plantele pentru temperaturile scazute de pe timpul iernii. Ce trebuie sa faci pentru o pregatire a tufelor de trandafiri pentru iarna.

Taierea trandafirilor

Taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor

Pregatire trandafiri pentru iarna. Primul pas pe care trebuie sa il faci consta in taierea tufelor de trandafiri, adica indepartarea ramurilor uscate, celor rupte sau a florilor uscate. De asemenea, trebuie sa tai si lastarii care au crescut in interiorul tufei, deoarece vei favoriza circulatia aerului.

Taierea tufelor de trandafiri se face doar dupa ce au cazut toate frunzele, adica atunci cand planta intra in perioada de repaus vegetativ. Mare atentie la acest aspect!

Expertii recomanda sa tai toate ramurile pana ce acestea au o lungime de aproximativ 50-60 cm. In acest fel, eviti si ruperea acestora pe timp de iarna, sub greutatea zapezii. Totodata, iti vei usura munca si cand vine vorba de musuroirea tufelor.

Dupa ce ai taiat tufele de trandafiri, este bine sa aplici si o stropire pentru a elimina formele hibernante ale bolilor sau ale daunatorilor. Poti aplica o stropire cu zeama bordeleza sau cu un tratament mai scump cumparat de la o farmacie fitosanitara. Face parte din programul de pregatire a tufelor de trandafiri pentru iarna.

Daca o sa folosesti zeama bordeleza, vei avea nevoie de 75 grame de sulfat de cupru pe care il amesteci in 5 litri de apa calda. Intr-o alta galeata amesteca 120 grame de var hidratat sau 40 grame de var nestins cu 5 litri de apa. La final, amesteca ambele solutii si aplica o stropire tufelor de trandafiri.

Retine faptul ca trandafirii nu se fertilizeaza atunci cand vine toamna, pentru ca favorizezi dezvoltarea lastarilor si la venirea primului inghet acestia vor fi afectati si vor muri. Tocmai de aceea, urmatoarea fertilizare se va face atunci cand vine primavara.

Pregatire trandafiri pentru iarna. Musuroirea

Pregatire trandafiri pentru iarna. Musuroirea
Pregatire trandafiri pentru iarna. Musuroirea

Dupa ce ai taiat tufele de trandafiri si le-ai stropit, urmatorul pas pe care trebuie sa il ai in vedere pentru o pregatire ca la carte a trandafirilor pentru iarna este musuroirea. Practic, astupi tufele de trandafiri cu pamant bine maruntit.

Operatiunea se face la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, atunci cand temperaturile scad sub valoarea de 0 grade Celsius ziua, dar si noaptea. Bineinteles, daca locuiesti intr-o zona muntoasa, musuroirea se face mai devreme, asa ca fii cu ochii pe prognoza meteo din zona in care locuiesti.

Dupa cum spuneam, musuroirea tufelor de trandafiri consta in acoperirea acestora cu un musuroi de pamant, care sa aiba in jur de 30 cm. Practic, pamantul care acopera tufa de trandafir va actiona ca un strat izolator, iar planta va fi protejata pe toata durata sezonului rece.

Sub nicio forma nu trebuie sa iei pamant din jurul tufei, pentru ca astfel vei pune in pericol radacinile si este posibil ca acestea sa inghete. Cumpara pamant sau ia din alta parte a gradini pentru a facea musuroirea tufelor de trandafiri. Pentru o pregatire ca la carte a tufelor de trandafiri, este nevoie sa aplici metoda corect, pentru ca plantele sa reziste la frigul din iarna.

In cazul in care temperaturile scad mult sub valoarea de 0 grade Celsius, poti pune pe musuroiul de pamant paie sau rumegus. In acest fel te asiguri ca tufele sunt pregatite sa suporte gerul napraznic.