Greseli frecvente in cultivarea rosiilor. Cum sa obtii o recolta perfecta!
Greseli frecvente in cultivarea rosiilor. Cum sa obtii o recolta perfecta!

Greseli frecvente in cultivarea rosiilor. Cum sa obtii o recolta perfecta!


Greseli frecvente in cultivarea rosiilor. Rosia, cunoscuta si sub numele de patlagica rosie sau tomata este o planta din familia Solanaceae. Este o planta perena, ce poate atinge pana la trei metri. Afla care sunt cele mai frecvente greseli si cum poti sa obtii o recolta perfecta.

Greseli frecvente in cultivarea rosiilor. Cum sa obtii o recolta perfecta! – Cuprins:

Cultivarea rosiilor. Cum sa ingrijesti plantele pentru a avea fructe de calitate

Cultivarea rosiilor
Cultivarea rosiilor

Greseli frecvente in cultivarea rosiilor (Solanum lycopersicum). Din punct de vedere botanic, rosia este un fruct. In anul 1893, Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a decis in mod unanim ca la colectarea taxelor vamale, rosiile trebuie considerate legume (desi curtea a trecut in revista faptul ca din punct de vedere botanic, rosiile sunt fructe).

108 ani mai tarziu, adica in anul 2001, Uniunea Europeana a decis oficial ca rosia este fruct, si nu leguma. Cert este ca, indiferent ce crezi despre ea, rosia nu lipseste de pe mesele romanilor, fie ca este o zi de sarbatoare, fie cand vine vorba de o masa cu alimente sanatoase.

Daca vrei sa te bucuri de o productie proprie de rosii pe care sa o cultivi in gradina sau solarul tau, atunci ia in calcul sa eviti cateva capcane care te-ar putea impiedica sa te bucuri de o recolta de calitate.

Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect

Intai de toate, asigura-te ca achizitionezi seminte de calitate. In cazul in care doresti sa cultivi rosii in cantitate mare mare, atunci indreapta-te spre soiurile hidrid. Acestea sunt mai putin sensibile la bolile specifice plantei, plus ca te vei bucura de o recolta cu cel putin 30 % mai mare decat daca vei folosi soiuri obisnuite. 

O a doua greseala pe care trebuie sa o eviti este sa cultivi impropriu semintele. Spre exemplu, daca ai ales soi hibrid acestea nu trebuie cultivate pe camp sau invers, soiurile de camp sa le cultivi in sera. Esecul este unul garantat pentru ca ele nu se vor adapta la conditiile de crestere. In sera trebuie cultivate numai soiurile iubitoare de caldura.

Atentie sporita si la conditiile de dezvoltare din sera, adica la lumina si caldura. Rasadul de tomate se dezvolta optim daca este expus pentru 15-16 ore pe zi la lumina si la o temperatura de 8-10 grade Сelsius in timpul noptii.

Plantarea rasadurilor de rosii
Plantarea rasadurilor de rosii

Pentru a te bucura de cultivarea rosiilor si de o recolta de calitate, trebuie sa fii atent si la cum plantezi rasadul pentru ca acest lucru este, de fapt, cheia reusitei in dezvoltarea rosiilor.

Asadar, atunci cand pui rasadul in pamant, mai intai fa groapa, apoi toarna apa si apoi sadeste cu grija maxima sa nu rupi radacina. Cultivatorii cu experienta stiu ca daca rasadurile vor fi udate de sus, se va forma o crusta si planta se va vesteji si va muri.

O alta greseala pe care trebuie sa o eviti atunci cand te apuci de plantat rasadurile de rosii este si sa nu exagerezi cu udatul. Plantele trebuie udate rar, adica o data 7-10 zile, dar din abundenta.

Nu uita nici de copilirea plantelor. Este foarte important acest aspect pentru ca astfel indepartezi lastarii salbatici care, daca sunt lasati sa se dezvolte, vor provoca plantei numai daune. Acestia vor favoriza aparitia bolilor specifice, plus ca afecteaza si frunctificarea.

Nu gresi nici cand vine vorba despre copiletii laterali vigurosi. Acestia trebuie indepartati, fara ezitare pentru ca nu vor produce fructe. Cand au maxim 4 centimetri, trebuie indepartati de la radacina.

Copilirea rosiilor
Copilirea rosiilor

Un alt aspect important pe care trebuie sa-l ai in vedere in cultivarea rosiilor se refera si la ingrasamintele pe care le-ai putea folosi. Este bine sa nu folosesti ingrasaminte. Acestea nu vor face altceva decat sa dea si mai multa forta dezvoltarii copiletilor si frunzelor, in detrimentul frunctificarii.

Trebuie sa ai grija ca planta sa primeasca la timp magneziu. Daca tesuturile de langa nervuri sunt intunecate, atunci este nevoie de un boost de magneziu (supliment de magneziu). Tot ce trebuie sa faci in acest caz este sa aplici pe frunze sulfat de magneziu (0,5%).

Citeste si: Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina

Un alt aspect important pe care trebuie sa-l ai in vedere este si prevenirea bolilor si a daunatarilor. Trebuie luate masuri preventive si nu de tratare a diferitelor probleme ce pot aparea pe parcurs. Concret, primele masuri de preventie trebuie luate inca din timpul rasadirii plantelor.

Ultimul aspect important pe care trebuie sa-l ai in vedere este nu strangi semintele de la rosiile hibride pentru plantari viitoare. Acestea nu vor mai avea aceleasi caracteristici ca plantele de dinainte de crucificare si te vei confrunta cu un esec al productiei viiitoare.  

Cele mai gustoase soiuri de rosii

Rosii prunisoare
Rosii prunisoare

Cultivarea rosiilor. In lume exista in jur de 4.000 de soiuri diferite de rosii. Initial, cand au aparut in viata omului erau considerate plante ornamentale (se intampla in jurul anul 1500). De abia in secolul al XVIII-lea au inceput sa-si intre in drepturi si sa fie vedete in bucatarie.

Exista opt soiuri importante de rosii. Este vorba despre: rosii cherry, prunisoare, rosii verzi, rosii galbene, rosii negre, rosii tip curmala, rosii inima de bou, rosii beefsteak.

Rosiile cherry sunt vedetele vremurilor in care traim si sunt folosite mai ales in salate sau pentru prepararea diferitelor retete de paste.

Citeste si: Carenta de calciu la tomate. Cum sa combati aceasta boala la rosii

Rosiile prunisoare au o forma alungita si sunt foarte suculente. De regula, sunt folosite in industria alimentara pentru pregatirea conservelor cu suc de rosii sau rosii in suc propriu. Tot ele sunt folosite si in prepararea ketchup-urilor.

Rosiile inima de bou au dimensiuni uriase. Sunt folosite la prepararea diferitelor mancaruri. Rosiile beefsteak sunt excelente in salate si tocanite. Rosiile de tip curmala se gasesc in special in Italia. Sunt delicioase ca aperitive si in combinatie cu paste. Roșiile verzi se gasesc in special in Mexic unde se si pregatesc sosuri de culoare verde.

Rosiile galbene sunt vedete tot la italieni. Usor, usor au patruns si pe piata romaneasca. Italienii le numesc „pomodori” sau „mere aurii” pentru ca probabil, acum sute de ani majoritatea rosiilor erau, de fapt, galbene.