Casa si Gradinarit

Gradinarit pe timpul iernii. Cum sa continui activitatea in extrasezon si ce poti produce

Gradinarit pe timpul iernii. Afla cum poti continua activitatea in sezonul rece, dar si care sunt legumele si verdeturile pe care le poti produce la fel de bine si in extrasezon. Iata ce trebuie sa stii!

Gradinarit pe timpul iernii. Cum sa continuo activitatea in extrasezon si ce poti produce – Cuprins:

Gradinarit pe timpul iernii. Ce poti cultiva in sezonul rece

Gradinarit pe timpul iernii

Gradinarit pe timpul iernii. Daca esti pasionat de gradinarit si stai la curte, atunci nu ezita sa cultivi legume si verdeturi in extrasezon (iarna). Poti face acest lucru fie intr-o mica sera, fie intr-un solar pe care le poti construi chiar cu mana ta.

Daca alegi varianta in sera, atunci trebuie sa iei in calcul si unele mici dezavantaje. Constructia respectiva este fixa, permanenta. Nu o vei putea muta dupa ce o ridici, dar este durabila. Are pereti de sticla, plus ca trebuie prevazuta si cu sistem de incalzire si irigatii.

Pe de alta parte, solarul este o constructie usoara,sezoniera. Se poate strange si muta oricand decizi ca vrei sa faci acest lucru. Daca il vei construi chiar tu, ia in calcul sa-l acoperi cu folie transparenta care sa aiba protectie UV.

Gradinarii cu experienta ii sfatuiesc pe cei care nu sunt la fel de priceputi ca atunci cand aleg folia sa se indrepte spre una cu perforatii pentru o buna ventilatie (daca vei face plantari de toamna si primavara) si una de foarte buna calitate, groasa, pentru  plantarile din timpul iernii. Asa ai garantia ca nu se va rupe sub greutatea zapezii sau cand sunt vanturi puternice.

Daca vrei sa te ocupi de gradinarit pe timpul iernii, specialistii te invata care sunt cele mai potrivite fructe, legume si verdeturi de care te-ai putea bucura in extrasezon, din productia propriului solar.

Cap de lista ar fi, in primul rand, rosiile cherry . Micutele fructe aduc savoare oricarei mese si pot fi folosite intr-o multitudine de variante. Fie in salate, ciorbe, mancaruri cu carne sau de post, acest tip de rosie este nu doar unul gustos, ci are si multiple efecte benefice asupra organismului uman. Avantajul lor este si faptul ca le poti culege verzi si le vei putea lasa in casa, la caldura, pana cand se vor coace si le vei consuma.

Rosii cherry

Langa rosiile cherry merge si o salata. Afla de la gradinarii profesionisti ca vei putea cultiva si asa ceva pe timpul sezonului rece, in solarul tau. Este stiut faptul ca salata nu este mare iubitoare de caldura. Daca temperatura depaseste 24 de grade Celsius, te vei trezi ca semintele nu vor germina. Asta inseamna ca salata nu va creste, asa ca atentie cum te ocupi de gradinarit pe timpul iernii.

Un alt argument important care ar trebui sa te faca sa alegi sa cultivi salata pe timp de iarna este si faptul ca, in mod obisnuit, temperatura de pastrare dupa recoltare trebuie sa fie apropiata de limita de inghet. Asta inseamna ca temperatura ideala pentru pastare in conditii optime este cea care se apropie de 0 grade Celsius. Daca nu este consumata imediat, salata trebuie tinuta intr-un mediu umed.

Iarna ai putea cultiva in solar si usturoi si ceapa. In perioada de frig cele doua vor aduce un plus de savoare meselor bogate in proteine. Consumul de ceapa si usturoiul aduc organismului uman o serie de beneficii datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.

Citeste si: Cum sa protejezi culturile de inghet folosind fertilizatori naturali

Gradinarit pe timpul iernii. Tinute in loc racoros, la temperatura camerei, ceapa si usturoiul pe care le-ai putea cultiva in propriul solar, le vei putea pastra pentru o perioada lunga de timp. Te vei putea bucura de doua produse de calitate pe care nu vei da niciun ban, mai ales in cazul usturoiului care este destul de scump iarna.

Si de morcovi  te ai putea bucura daca alegi sa-l cultivi pe timp de iarna. Luna noiembrie este perioada ideala pentru a cultiva seminte de morcovi in solar. Trebuie sa alegi soiurile rezistente la frig. Daca nu stii care sunt acelea, intreaba la magazinul de specialitate de unde la vei achizitiona si sigur nu vei da gres.

Iti poti alinta papilele gustative si cu spanac perpetuu.  Trebuie sa stii ca semintele pe care le plantezi la sfarsitul toamnei te vor recompensa cu productie pe tot parcursul iernii si chiar pana in sezonul cald.

Beneficii cultivarii legumelor in sezonul rece

Salata verde

Acum ca stii mai multe despre gradinarit pe timpul iernii, ar fi bine sa stii si despre beneficii. Daca te numeri printre persoanele care practica deja gradinaritul pe timpul sezonului rece sau poate acum, in extrasezon, vrei sa te mobilizezi si sa cultivi legume si verdeturi, trebuie sa stii ca activitatea vine la pachet cu o serie de beneficii.

Printre ele este se poate aminti si faptul ca indeletnicirea te va tine ocupat cu o activitate care iti da satisfactii. Psihicul tau va fi remontat cu o operatiune care iti poate picura placere in viata de zi cu zi.

Gradinaritul pe timpul iernii este benefic si pentru bugetul familiei. Este stiut faptul ca legumele si verdeturile se scumpesc pe timpul sezonului rece. Daca vei avea parte de propria productie, vei face unele economii, cosul zilnic de alimente fiind ceva mai ieftin decat daca vei cumpara din piata legume si verdeturi.

Un alt aspect important este si faptul ca vei consuma produse organice, fara sa te indoiesti ca ceea ce ai pe masa este bio.

Share
Published by
Cristian Popescu