Frunze galbene la rosii. Cum sa combati si care sunt cauzele
Frunze galbene la rosii. Cum sa combati si care sunt cauzele

Frunze galbene la rosii. Cum sa combati si care sunt cauzele


Frunze galbene la rosii. Afla care sunt cauzele, dar mai ales cum sa combati acest lucru la tomatele din gradina ta. Ce trebuie sa faci si ce duce la acest fenomen. Daca si tie ti s-a intamplat, ar trebui sa iei masuri imediat!

Frunze galbene la rosii. Cum sa combati si care sunt cauzele – Cuprins:

De ce se ingalbenesc frunzele la tomate?

Frunze ingalbenite tomate
Frunze ingalbenite tomate

Frunze galbene la rosii. Ei bine, sunt mai multe motive pentru care frunzele devin galbene la tomate, asa ca o sa iti explicam in continuare de ce se intampla acest lucru. In primul rand, vorbim despre bolile fungice.

Asadar, alternarioza poate fi o posibila cauza, iar primele semne sunt ingalbenirea frunzelor si mici pete sau leziuni care devin mai mari cu timpul. De obicei, fructele nu sunt afectate, daca aceasta boala este in stadiu incipient.

Mana tomatelor poate fi o alta cauza pentru care frunzele de rosii devin galbene. O sa recunosti aceasta boala datorita leziunilor care au un aspect uleios si care afecteaza frunzele si lastarii.

Citeste si: Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect si de cate tipuri este

Fuzarioza este o alta boala care apare in sezonul cald si duce la ingalbenirea frunzelor de tomate. In stadiu incipient, boala afecteaza frunzele mai batrane, din partea de jos. Pe masura ce se dezvolta, cresterea plantei este oprita si aceasta nu va produce fructe. Deci, mare atentie la acele frunze galbene la rosii!

Vestea buna este ca toate aceste boli pot fi tratate cu un fungicid care are ca si substanta activa clorotalonil. Desigur, va fi nevoie sa uzi rosiile in mod constant, dar sa iei in considerare si distanta dintre plante atunci cand pui rasadurile, pentru ca circulatia aerului sa se faca in mod corect.

Frunze galbene la rosii. Care sunt cauzele si cum sa actionezi

Frunze galbene la rosii
Frunze galbene la rosii

Pe langa bolile fungice amintite mai sus, rosiile pot fi afectate de mozaicul tomatelor sau de rasucirea frunzelor. Desi simptomele pot diferi atunci cand sunt afectate de mozaicul tomatelor, de obicei plantele nu vor mai creste si vei vedea pe frunze o textura asemanatoare cu cea a mozaicului. Asadar, mare atentie la acele frunze galbene de la rosii.

Este de mentionat faptul ca daca sunt afectate de aceasta boala, plantele nu vor supravietui si nu exista tratament. Cea mai buna metoda este de a scoate din pamant planta afectata. Daca intreaga cultura a fost afectata, ar fi bine sa iei in considerare cultivarea unor soiuri rezistente.

Pe langa boli, tomatele pot fi afectate si de daunatori. Aici mentionam afidele, tripsii, paianjenul rosu comun sau musculita alba de sera. Omida verde poate ataca tomatele, asa ca mare atentie daca o observi in cultura ta.

Citeste si: Cum sa previi craparea rosiilor si de ce se intampla acest lucru

Frunze galbene la rosii. Mai trebuie sa stii ca prea multa sau prea putina apa poate duce la ingalbenirea frunzelor de tomate. Plantele trebuie udate foarte bine o data la 5-7 zile, in functie de temperatura si de tipul de sol.

Lasa pamantul sa se usuce intre irigari si nu il mentine umed tot timpul. Nu uita ca plantele trebuie udate la baza, asa ca este bine sa eviti ca apa sa ramana pe frunze si sa le mentii uscate.

Daca observi doar cateva frunze galbene la o tufa, atunci trebuie sa stii ca planta nu are nimic. Acest lucru anunta totusi faptul ca planta nu primeste destui nuttrienti din sol sau nu are parte de foarte multa lumina. De obicei, problema apare la plantele mai batrane care au fructe.

Planta te poate anunta ca nu exista destul azot in pamant, pentru ca tomatele au un apetit crescut pentru acest macronutrient. Iti sugeram sa administrezi ingrasamant tomatelor, daca vrei ca acestea sa se dezvolte in mod corect.