Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect si de cate tipuri este
Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect si de cate tipuri este. Cum sa o faci in mod corect

Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect si de cate tipuri este


Cum sa faci legarea rosiilor din gradina. Legarea corecta a rasadurilor de rosii are legatura stricta cu o productie bogata si de calitate. Afla care sunt metodele de legare pe care le utilizeaza legumicultorii profesionisti pentru a obtine rosii de cea mai buna calitate.

Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect – Cuprins:

Ce este palisarea si de ce este necesara?

Palisarea tomatelor
Palisarea tomatelor

Palisarea inseamna legarea rasadurilor de un suport sau de un spalier, pentru a impiedica ruperea lor, dar si ridicarea de la sol, lucru ce va avea influenta pozitiva asupra unei productii mai bogate si de calitate superioara. Tehnica legarii nu este folosita numai la rosii. Este recomandata si pentru castraveti, ardei, fasole sau vinete.

Legarea rosiilor mai poate fi aplicata si in livada. Trebuie sa stii ca palisarea se impune si la pomii fructiferi, atunci cand exista riscul ca ramurile sa se rupa sub greutatea rodului. Palisarea va impiedica practic ruperea ramurilor, pentru ca ele vor fi sustinute de un suport ce va prelua greutatea.

Cand vine vorba despre legarea rasadurilor de rosii, trebuie sa stii ca tehnica este necesara din mai multe motive. In primul rand, pentru ca sunt sustinute vertical si astfel feresti frunzele rasadului de contactul cu solul si asiguri sanatatea plantei. Palisarea este buna si pentru ca lumina ajunge mult mai usor la frunze, plus ca recoltarea este si mai usoara fiind in pozitia asta.

Nu trebuie uitat si ca pentru soiurile productive, legarea este o necesitate, planta riscand sa se rupa sub greutatea rodului. Nu in ultimul rand, metoda este buna si pentru ca ajuta la bunastarea plantei din toate punctele de vedere.

Legarea rosiilor. Cum sa o faci in mod corect

Legarea rosiilor
Legarea rosiilor

Legarea rosiilor. Daca vrei sa ai o productie de calitate, trebuie sa stii ca ai la indemana trei metode de palisare pentru rosii. Este vorba despre: palisare pe ata, pe spalieri sau pe araci.

Palisarea pe ata a rosiilor este dedicata productiilor din sere si solarii. Nu este indicat sa  folosesti metoda pe camp sau gradina, fiind vorba despre o procedura mai complicata.

Palisarea pe ata se poate face prin trei metode de fixare a atei. Prima metoda este prin legarea atei la baza rasadului, prin legarea atei cu un tarus care se infige in pamant langa fiecare planta sau, a treia metoda, cu ajutorul unui clips special pentru aceasta operatiune.

Citeste si: Cum sa schimbi gustul rosiilor din gradina si ce trebuie sa faci

Clipsurile de palisat sunt cleme de plastic rezistente ce ajuta la prinderea tulpinii plantei de arac sau sfoara de palisare. Materialul din care sunt confectionate este foarte flexibil si nu se rupe, din plastic de ultima generatie. Prinderea este rapida, dintr-un singur click. Practic, este cea mai usoara metode de a face legarea rosiilor.

Se pot muta cu usurinta pe masura de planta se dezvolta. Diametrul clipsurilor este, de regula, de putin peste 20 de milimetri. Clipsul se va atasa pe ata de palisat prinzand tulpina. Distanta recomandata intre clipsuri este de minim 20 de centimetri.

Ca sa ai rezultate bune, trebuie sa ai grija sa conduci planta pe ata prin rasucirea periodica a tulpinii in jurul atei. Procedura trebuie sa o executi de doua ori pe saptamana. Ata pe care o utilizezi pentru palisare trebuie sa fie dura sa nu se rupa sub greutatea plantei cu rod.

Legarea rosiilor
Legarea rosiilor

Deci, nu alege o ata subtire care ar putea taia planta sau care ar putea sa se rupa. De asemenea, sfoara folosita trebuie sa fie stabilizata UV (adica sa contina aditivi UV) pentru cel putin perioada unui ciclu de cultura.

Daca rasadurile sunt puse in gradina sau pe camp, atunci trebuie sa folosesti palisare pe araci. Acestia trebuie sa-i infigi in pamant, in apropierea tulpinii plantei, dar cu mare grija pentru a nu-i afecta radacina in momentul cand infigi aracul in sol.

Imediat dupa aceasta operatiune este indicat sa se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care sa micsoreze riscul imbolnavirii plantelor (mai ales ca exista riscul ca radacina sa aiba rani usoare din cauza aracilor infipti in pamant).

Citete si: Cum sa combati omida verde la rosii (Helicoverpa armiger)

Legarea rosiilor cu ata se face sub buchet. Metoda are multe avantaje, printre care se numara si stropitul care este mai usor de executat in conditiile in care exista o densitate mare de plante.

Cea de-a treia metoda de legare a rasadurilor de rosii este cea pe spalieri. Acestia trebuie sa fie egali ca inaltime. Se aseaza la capatul straturilor, cu distanta de cinci metri unul fata de celalalt. Pe spalieri trebuie sa fixezi o sarma care trebuie sa treaca deasupra randurilor de rosii.

In dreptul fiecarei plante se lasa o ata (sfoara) cu care sa le legi. Ata nu trebuie sa fie subtire pentru a nu se rupe sau pentru a nu sectiona planta acolo unde este legata. Ata se leaga cu grija de baza rasadului. Pe masura ce creste, planta trebuie rasucita regulat in jurul atei. Cel mai probabil vei avea nevoie sa faci aceasta operatiune de doua ori pe saptamana