Erbicide pentru ceapa. Cum sa le aplici si in ce perioade
Erbicide pentru ceapa. Cum sa le aplici si in ce perioade

Erbicide pentru ceapa. Cum sa le aplici si in ce perioade


Erbicide pentru ceapa. Afla cum sa le aplici, de cate tipuri sunt erbicidele, dar si in ce faze ale culturii se aplica acestea. Iata ce trebuie sa stii pentru a scapa de buruienile din cultura de ceapa.

Erbicide pentru ceapa. Cum sa le aplici si in ce perioade – Cuprins:

De cate tipuri sunt erbicidele

Buruieni in cultura de ceapa
Buruieni in cultura de ceapa

Inainte de a vorbi despre ce erbicide aplici pentru cultura de ceapa (Allium cepa), ar trebui sa stii si de cate feluri sunt acestea. Totusi, mentionam din start ca la cultura de ceapa nu se aplica erbicidele totale.

In functie de perioada in care sunt aplicate, erbicidele pot fi preemergente sau postemergente (de contact). Erbicidele preemergente se aplica preventiv, inainte de a cultiva legumele. In acest fel, substantele sunt absorbite de sol si vor impiedica buruienile sa rasara.

Totusi, pentru ca erbicidele preemergente sa fie absorbite mai bine in sol, se recomanda sa nivelezi si sa maruntesti solul dupa ce le-ai aplicat. Tine minte ca acestea se aplica doar pe sol uscat!

Legat de erbicidele postemergente sau de contact, acestea se aplica dupa ce buruienile au crescut sau pe vegetatia mai mare. Substantele vor stopa procesul de fotosinteza al buruienilor si drept urmare acestea se vor usca. Tocmai de aceea este indicat sa aplici erbicide pentru ceapa.

In functie de felul in care actioneaza, erbicidele pot fi selective sau totale. Erbicidele selective se folosesc in gradina, insa pot fi aplicate si la vita de vie sau in lanurile de cereale. Substantele vor ataca doar anumite feluri de vegetatie, asa ca plantele de cultura vor creste fara probleme.

Erbicidele totale, dupa cum o spune si numele, sunt destinate spatiilor pe care nu vrei sa cultivi nimic deoarece vor omora orice planta. De regula, sunt folosite inainte de a semana o noua cultura, asa ca mare atentie!

Erbicide pentru ceapa. Cum sa le aplici si ce produse sa folosesti

Erbicide pentru ceapa
Erbicide pentru ceapa

Daca si tu vrei sa folosesti erbicide pentru ceapa, am facut o mica selectie si o sa iti prezentam fiecare produs in parte pentru a cunoaste modul de actionare.

Primul produs despre care vorbim este Prowl Aqua, un erbicid preemergent identic cu Stomp Aqua si produs de cel de la BASF. Acest erbicid nu se evapora pe timp de seceta si va deveni activ atunci cand exista precipitatii.

Prowl Aqua se aplica la sol pentru a combate buruienile monocotiledonate anuale, dar si unele specii de dicotiledonate. Atunci cand se aplica, este recomandat ca pamantul sa aiba o umiditate corespunzatoare si sa nu aiba bulgari.

Un alt erbicid preemergent despre care vom vorbi este Dual Gold 960 EC produs de cei de la Syngenta. Erbicidul are o solubilitate ridicata si poate actiona in stratul superior al solului chiar si daca exista cantitati mici de precipitatii.

Citeste si: Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente

Dual Gold 960 EC actioneaza impotriva buruienilor anuale monocotiledonate si dicotiledonate (Setaria, Galinsoga parmiflora). Substantele din acest erbicid sunt absorbite de semintele buruienilor in timpul germinarii sau pot fi preluate de plantutele in curs de rasarire. Mai mult, substantele raman active pana la 8 saptamani de la aplicare.

Pe lista de erbicide pentru ceapa se afla si Challenge 600 SC. Vorbim de un erbicid selectiv produs de cei de la Bayer, care a fost omologat pentru a combate buruienile dicotiledonate anuale, dar si unele buruieni monocotiledonate.

Totusi, producatorul recomanda sa nu se erbicideze in zilele foarte calduroase sau atunci cand viteza vantului depaseste 5 m/s, dar nici in perioadele cu temperaturi negative pe timp de noapte.

La final, mai amintim erbicidul Rango, a doua denumire comerciala a lui Pantera 40 EC. Produs de cei de la Chemtura, erbicidul poate fi utilizat pentru a combate buruienile monocotiledonate anuale (Setaria, Digitaria, Echinochloa).