Distanta plantare dovlecei. Cum sa faci asta si cum infiintezi o cultura
Distanta plantare dovlecei. Cum sa faci asta si cum infiintezi o cultura

Distanta plantare dovlecei. Cum sa faci asta si cum infiintezi o cultura


Distanta plantare dovlecei. Afla la ce distanta se planteaza dovleceii, dar si cum sa infiintezi o cultura. Vorbim despre conditiile de crestere, dar si despre producerea rasadului. Ce trebuie sa stii!

Distanta plantare dovlecei. Cum sa faci asta si cum infiintezi o cultura – Cuprins:

Dovlecelul. Conditii de crestere

Dovlecel
Dovlecel

Inainte de a infiinta o cultura de dovlecei (Cucurbita pepo) si a vorbi despre distanta de plantare, ar fi bine sa stii cate ceva despre aceasta leguma. Vorbim despre conditiile de crestere, pe care trebuie sa le stie orice gradinar.

In primul rand, dovlecelul creste foarte bine la temperaturi cuprinse intre 18 si 30 grade Celsius, insa poate fi afectat daca temeperaturile scad sub valoarea de 5-6 grade Celsius. Totodata, dovleceii suporta cu greu temperaturile de peste 35 grade Celsius.

In cazul in care vrei sa il cultivi la tine in gradina, tine minte ca plantele au nevoie de lumina, asa ca alege o suprafata cu expunere la soare. Daca plantezi dovleceii intr-un loc cu semiumbra sau umbra, recolta va scadea.

Pe langa faptul ca iubeste lumina, dovlecelul are nevoie si de apa, asadar ia in considerare instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Nu este o legume greu de crescut daca respecti aceste sfaturi.

Distanta plantare dovlecei. Cum sa produci rasadurile

Distanta plantare dovlecei
Distanta plantare dovlecei

Distanta plantare dovlecei. Daca vrei sa obtii rasaduri de dovlecei, afla ca acestea au nevoie de 30-35 de zile pentru a se dezvolta si a putea fi plantate in gradina sau solar. Ideal, este sa plantezi semintele de dovlecei in luna februarie-martie, pentru ca plantele sa fie dezvoltate si pregatite.

Rasadurile de dovlece se planteaza in gradina pe la jumatatea lunii mai, in functie de temperaturile exterioare. Daca vrei sa pui semintele in gradina, trebuie sa faci asta la inceputul lunii mai sau la 2-3 saptamani de la ultimul inghet.

Pentru cultura de toamna, semintele se pun in pamant la inceputul verii, mai exact in luna iunie. Pentru esalonarea productiei, semanarea se poate face la un interval de 2 saptamani. Totusi, trebuie sa tii cont de distanta de plantare la dovlecei.

Citeste si: Distanta plantare castraveti. Cum sa plantezi rasadurile in gradina

Si acum, sa vorbim despre distante de plantare la dovlecei. Ei bine, daca luam in discutie soiurile cu vrejul scurt, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 80 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 70-80 cm.

Totodata, exista si soiuri cu vrejul lung. Acestea se planteaza la o distanta de 80-140 cm intre randuri si de 80 cm la plantele de pe acelasi rand.

In cazul in care alegi sa pui semintele direct in pamantul din gradina, afla ca acestea se pun la o adancime de 2.5 cm. Pune cate 2 seminte in cuib, pentru a putea obtine rezultatele dorite, iar apoi acopera-le cu un strat subtire de pamant pentru a declansa germinarea. Semintele vor gemina in aproximativ 7-10 zile, in functie de temperaturile exterioare.