Dezinfectarea solului cu var. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt pasii, dar si care este rolul acestui operatiuni pentru pamantul din gradina ta. Ce trebuie sa stii daca vrei sa aplici aceasta metoda.
Cat de util este varul pentru plante
De ce este necesara dezinfectarea solului cu var? Ei bine, varul se foloseste pentru pamantul cu un pH acid, adica cel ce are o valoare de 5.5 sau chiar mai mica. In cazul in care nu stii cum sa masori pH-ul solului din gradina ta, gasesti aici un mic ghid.
Solul acid blocheaza mineralele esentiale sa ajunga la plante, ceea ce inseamna ca acestea nu se vor dezvolta in mod corect si nu vor avea cresterea pe care tu o astepti.
Mai mult varul va rezolva si deficienta de calciu, permitand radacinilor sa se creasca sanatos, dar in acelasi timp contribuind la recolte mai bogate.
Bineinteles, exista diferite tipuri de var, fiecare avand proprietati diferite. O sa discutam ce contin acestea si pe care ar trebui sa il folosesti.
Dezinfectarea solului cu var. Cum sa faci asta in mod corect
Dezinfecarea solului cu var. Inainte de a face asta, ar trebui sa stii ca exista 3 tipuri de var: var agricol (carbonat de calciu), var nestins (oxid de calciu) si var stins (hidroxid de calciu).
Varul agricol este unul dintre cele mai folosite tipuri de var pentru gradinarit, avand rolul de a imbunatati solul si de a creste pH-ul acestuia. Este util pentru a ajuta plantele sa absoarba mai bine substantele nutritive.
Odata utilizat, varul agricol ajuta si la imbunatatirea ingrasamintelor deoarece acestea devin mai eficiente. Mai mult decat atat, va creste si absorbtia apei.
Citeste si: Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu
Varul nestins sau oxidul de calciu are rolul de a elimina daunatorii din sol care pot afecta plantele, dar in acelasi timp si ca erbicid ori ingrasamant pentru ca are rolul de a furniza calciu. Acesta nu se pune in jurul plantelor, deoarece le deshidrateaza. Asadar, ai grija ce tip folosesti atunci cand faci dezinfectarea solului cu var.
Varul stins poate fi folosit pentru a imbunatati caracteristicile solului. Acesta ajuta plantele si le protejeaza impotriva umiditatii excesive (din sol sau aer), are efect dezinfectant si imbunatateste calitatea pamantului.
Pentru o suprafata de 10 metri patrati, o sa ai nevoie undeva la 2 kg de var praf sau var stins. Poti incorpora varul in pamant cu ajutorul unei sape sau a unei motosape.
Dupa ce ai facut aceasta operatiune, trebuie sa stii ca solul poate fi deja insamantat. Viitoarele plante vor fi protejate si de anumite ciuperci din pamant, cauzatoare de boli.