De ce se usuca pomii fructiferi. Cum sa previi acest fenomen
De ce se usuca pomii fructiferi. Cum sa previi acest fenomen

De ce se usuca pomii fructiferi. Cum sa previi acest fenomen


De ce se usuca pomii fructiferi. Afla care sunt principalele cauze, dar mai ales cum sa previi acest fenomen in livada ta. Iata ce trebuie sa stii daca nu esti un expert in gradinarit si vrei sa ai pomi sanatosi.

De ce se usuca pomii fructiferi. Cum sa previi acest fenomen – Cuprins:

De ce se usuca pomii fructiferi. Cum sa ai o livada sanatoasa

De ce se usuca pomii fructiferi
De ce se usuca pomii fructiferi

Daca si tu ti-ai pus intrebarea de ce se usuca pomii fructiferi, atunci cu siguranta te-ai lovit de aceasta problema in livada ta. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii care sunt principalele cauze.

Ei bine, principala cauza care duce la uscarea pomilor fructiferi o reprezinta bolile si daunatorii. Spre exemplu, pomii fructiferi pot fi afectati de boli precum monilioza, iar daca este lasata netratata aceasta va afecta pomul in totalitate, iar acesta se va usca.

Totodata, daunatorii pot sa creeze foarte multe probleme, deoarece acestia vor patrunde in interiorul scoartei sau a ramurilor, iar apoi vor forma niste galerii care vor perturba circuitul substantelor nutritive. In acest caz, mentionam daunatori precum gandacii croitori, gandacii sfredelitori, dar si cariul scoartei sau a lemnului.

Bineinteles, pomii fructiferi se pot usca si din cauza lipsei de umiditate sau din cauza unor inundati, atunci cand apa stagneaza. Daca radacinile stau prea mult in apa, acestea vor putrezi si pomii se vor usca.

Pomii se pot usca si din cauza unui nivel prea ridicat al apelor freatice. Cantitatea de apa prezenta in sol va reduce cantitatea de oxigen necesara pentru radacini, iar acestea se vor usca. Este necesar sa stii ca adancimea apelor freatice trebuie sa fie mai mare de 2 metri pentru ca acestia sa se dezvolte in mod corect.

Mar uscat
Mar uscat

Calitatea solului este, de asemenea, foarte importanta. Atunci cand pamantul este sarac in nutrienti, pomii fructiferi se pot usca. Mai mult, salinitatea prea ridicata a solului poate afecta radacinile pomilor, iar acestea se vor usca.

O alta problema care poate aparea, cel putin in timpul sezonului rece, o reprezinta temperatura foarte scazuta. Si fluctuatiile de temperatura pot afecta pomii fructiferi, deoarece pe trunchi sau pe ramuri pot aparea crapaturi care sunt provocate de inghet, ce pot duce la uscarea pomilor.

Citeste si: Varuirea pomilor fructiferi. Cum sa prepari solutia si cand o aplici

Spre exemplu, atunci cand primavara se apropie, soarele va incalzi trunchiul pomilor fructiferi pe timpul zilei, insa noaptea temperaturile scazute pot provoca crapaturi.

Tocmai de aceea, este recomandat sa vopsesti trunchiul pomilor fructiferi cu var, deoarece culoarea alba va reflecta lumina soarelui si scoarta va fi protejata pentru ca nu se va mai incalzi atat de mult.

De ce se usuca pomii fructiferi. In cazul in care ai plantat pomi fructiferi tineri si acestia s-au uscat, ar trebui sa stii ca nu esti tu de vina. De vina este materialul saditor si calitatea acestuia, tocmai de aceea atunci cand cumperi un pom fructiferi trebuie sa il inspectezi cu atentie pentru ca radacinile sa nu fie rupte sau necrozate. Intotdeauna trebuie sa achizitionezi pomi fructiferi doar din locuri autorizate.