De ce se usuca lamaile. Afla care pot fi cauzele, dar si cum sa previi acest fenomen, ce masuri ar trebui sa iei si ce sfaturi utile ne dau expertii. Cum sa ingrijesti lamaiul din ghiveci in mod corect si ce trebuie sa iei in considerare.
De ce se usuca lamaile. Cum sa ingrijesti lamaiul si ce greseli sa eviti
De ce se usuca lamaile. Daca si tu ai intampinat aceasta problema cu lamaiul din ghiveci, atunci o sa iti spunem cum sa procedezi pentru a identifica posibilele cauze si ce trebuie sa faci pentru ca acest arbust fructifer sa isi revina.
Cea mai intalnita cauza pentru care lamaile se usuca pe ramuri este ca nu le culegi la timp. Daca o sa le lasi sa se coaca prea mult, acestea nu o sa se mai dezvolte, o sa inceapa sa se inmoaie, iar ulterior se vor brunifica. Asadar, culege-le la timp si bucura-te de roade.
O lamaie coapta va avea si o aroma puternica, insa pe masura ce aceasta se va coace prea mult acel miros se va reduce. Poti mirosi fructele pentru a iti da seama daca sunt coapte si daca le poti culege.
Bineinteles, culoarea fructelor este iarasi foarte importanta. Lamaile coapte au o culoare galbena vibranta, insa unele soiuri pot avea si o tenta verzuie. De asemenea, acestea trebuie sa fie tari la atingere, atunci este momentul in care le poti culege pentru a te bucura de aroma perfecta a lamailor.
De asemenea, lamaile coapte sunt si mai grele fata de cele verzi sau cele care nu au ajuns inca la maturitate. Explicatia este simpla, lamaile coapte contin mai multa apa, asa ca va trebui sa le culegi pe cele mai grele.
Acum ca stii cand ar trebui sa culegi lamaile, o sa revenim la problema noastra si anume de ce se usuca lamaile. Un alt motiv poate fi faptul ca lamaiul este prea tanar si acestea nu poate sa sustina prea multe fructe. Acest lucru o sa se intample abia cand lamaiul are 3-4 ani.
Daca este prea tanar, este posibil ca lamaile sa se usuce pentru ca arbustul pur si simplu nu are atatea substante nutritive pentru a sustine coacerea fructelor de pe ramuri. Asa ca, rezolvarea va fi sa rupi fructele in primii 2 ani, pe masura ce se formeaza. Astfel, lamaiul va folosi substantele nutritive pentru a se dezvolta si a deveni mai puternic.
Si fluctuatiile de apa pot duce la uscarea lamailor pe ramuri. Lamaiul este supus la stres daca nu primeste apa sau daca primeste prea putina, asa ca isi va conserva substantele nutritive si astfel nu le va mai folosi pentru dezvoltarea fructelor.
Lamaii mai tineri au nevoie de mai multa apa fata de cei batrani, asa ca in perioadele caniculare nu uita sa ii uzi mai des. Verifica pamantul si daca acesta este uscat la suprafata atunci este timpul sa il uzi.
Ideal este sa uzi lamaiul cand primul strat de 2-3 cm de pamant este uscat. Foloseste apa destula astfel incat aceaasta sa ajunga la radacini pentru a le mentine hidratate. Nu ar fi rau sa mulcesti pamantul pentru ca apa sa nu se evapore atat de repede si pentru ca umiditatea sa fie retinuta in sol.
Citeste si: Frunze rasucite la lamai. Care sunt cauzele si cum sa rezolvi aceasta problema
Lamaile se pot usca si pentru ca arbustul nu este fertilizat. Cateodata, este necesara fertilizarea acestuia pentru ca pamantul din ghiveci nu contine destui nutrienti. Poti utiliza un ingrasamant de tip NPK ce contine azot, fosfor si potasiu in cantitati egale.
Totusi, prea mult ingrasamant poate deveni o problema, mai ales cand exista prea mult azot. Azotul va ajuta la cresterea frunzelor, insa substantele nutritive nu vor ajunge la flori si nu vor ajuta la fructificare. Mare atentie si la acest aspect!
Ideal este sa fertilizezi lamaiul o data la 6 saptamani si sa utilizezi un ingrasamant solid cu eliberare treptata. Fertilizarea trebuie oprita la sfarsitul verii pentru a nu incuraja dezvoltarea in sezonul rece.
La final, iti mai spunem ca lamaile se pot usca pe ramuri si daca temperaturile au scazut prea mult. Temperatura ideala pentru lamai este cuprinsa intre 16 si 27 de grade Celsius, insa daca este afectat de frig lamaiul poate fi supus stresului si fructele nu se vor mai dezvolta.