De ce cad frunzele la ficus. Afla cum sa iti dai seama care este problema cu planta din casa ta, dar mai ales care este rezolvarea. Cum sa ai un ficus sanatos si cum sa il ingrijesti in mod corect. Iata ce trebuie sa stii!
De ce cad frunzele la ficus. Cum sa rezolvi problema si care poate fi cauza
De ce cad frunzele la ficus. Daca planta din casa ta a pierdut recent foarte multe frunze, atunci ar trebui sa stii care pot fi cauzele si cum sa le rezolvi pe fiecare in parte.
Prima cauza poate fi faptul ca ficusul nu primeste foarte multa apa. Atunci cand planta nu are foarte multa apa atunci va renunta la unele frunze pentru a se salva si pentru a se pregati pentru o perioada de seceta, asadar pentru a intra intr-o stare de repaus vegetativ.
Rezolvarea in acest caz este sa uzi ficusul cat mai des si cu o cantitate mica de apa. Nu ar trebui sa lasi pamantul de la suprafata sa se usuce in totalitate, asa ca de fiecare data uda putin cate putin, insa in mod constant.
Daca planta primeste prea multa apa, atunci lucrurile se schimba si este posibil ca radacinile sa putrezeasca. Ficusul nu reactioneaza prea bine la cantitatile mari de apa, iar primul semn este ca radacinile devin maronii si moi la atingere.
Totusi, este destul de greu sa iti dai seama ce se intampla sub pamant, la nivelul radacinilor, asa ca este posibil sa detectezi problema destul de tarziu.
Primele semne vor fi ingalbenirea frunzelor si caderea acestora, asa ca daca observi asta verifica radacinile. Acestea trebuie sa aiba o culoare alba si sa fie ferme la atingere.
In acest caz, rezolvarea va fi sa muti planta rapid intr-un alt ghiveci cu pamant nou. De asemenea, radacinile bolnave ar trebui taiate. Dupa mutare, uda pamantul putin si lasa planta sa se recupereze.
Caderea frunzelor la ficus poate sa fie legata si de faptul ca planta nu primeste destula lumina. Ficusul este o planta tropicala, asa ca are nevoie de lumina soarelui. Cu toate ca tolereaza lumina directa a soarelui, acesta nu se va dezvolta in conditii de umbra.
Rezolvarea va fi sa muti ficusul intr-un loc cu soare si sa te asiguri ca primeste lumina pe toate partile. Asadar, roteste ghiveciul la 90 de grade, o data pe saptamana.
Locatia ghiveciului este iarasi importanta, iar daca acesta este pozitionat intr-un loc in care exista curenti de aer rece, atunci afla ca planta este foarte sensibila.
Practic, aerul rece face planta sa creada ca a venit iarna, asa ca va intra in starea de repaus vegetativ. Drept urmare, frunzele vor incepe sa cada. Rezolvarea este simpla, muta ghiveciul intr-un loc mai cald si ficusul isi va reveni.
Si un nivel de umiditate scazut poate sa duca la caderea frunzelor. In special in timpul iernii, atunci cand centrala este pornita, umiditatea poate scadea si plantele din locuinta isi pot pierde frunzele.
Pentru a mari umiditatea din casa ar trebui sa folosesti un umidificator. O alternativa este sa pui umidificatoare la fiecare calorifer si astfel sa tii sub control nivelul de umiditate din casa ta.
Citeste si: Inmultirea ficusului. Cum sa o faci si care sunt pasii
Nu trebuie sa uitam nici de boli sau daunatori. Inspecteaza planta in mod constant si uita-te dupa paduchi lanosi, sau acarieni, dar in acelasi timp si dupa infectii cu boli fungice care pot sa dauneze ficusului. Daca observi ceva, atunci poti aplica o stropire cu un insecticid cu sapun sau ulei de neem.
La final, iti mai amintim faptul ca ficusul are nevoie si de ingrasamant. In timpul sezonului cald, adica primavara si vara, este indicat sa aplici un ingrasamant de tip NPK o data la 4-6 saptamani.
In sezonul rece, toamna si iarna, este indicat sa reduci cantitatea de ingrasamant aplicata deoarece si cresterea plantei va fi incetinita.