Cum sa folosesti banda dublu adeziva
Cum sa folosesti banda dublu adeziva

Cum se foloseste, de fapt, banda dublu adeziva si ce poti lipi cu ea


Desi la prima vedere pare foarte usor, folosirea unei benzi dublu adezive necesita oarecare pricepere. Iata cum sa folosesti banda dublu adeziva si ce poti lipi cu ea daca ai decis sa faci modificari prin casa ta.

Cu toate ca este banda adeziva este considerata ceva banal, trebuie sa recunoastem ca o folosim zilnic intr-o gama larga de activitati, de la lipirea unei carti la sigilarea unei cutii. Haideti sa aflam mai multe despre benzile adezive.

Cand a fost inventata banda adeziva?

Scotch tape
Scotch tape

In primul rand, haideti sa vorbim despre banda adeziva, sa aflam cand a fost inventata. Daca inca nu stiti, aceasta a fost inventata de un chirurg, Dr. Horace Bay, in anul 1845. Banda inventata de chirurg era compusa dintr-o folie adeziva de cauciuc, care se aplica peste o fasie de panza. Bineinteles, era folosita in chirurgie.

Peste 50 de ani a aparut pe piata si banda pe care o stim cu totii, si anume leucoplastul. Ca si banda inventata de chirurgul Horace Bay, si leucoplastul era folosit in scopuri medicale. Leucoplastul a fost inventat de farmacistul german Oscar Troplowitz, in anul 1901, iar acesta a botezat-o „leukoplast”. Cuvantul a intrat si in dictionarul limbii romane si se refera acum la majoritatea benzilor adezive pe care le folosim in scop medical.

Inginerul Richard Drew avea sa schimbe istoria atunci cand a decis sa se angajeze la compania americana 3M, in anul 1923. 3M producea benzi de hartie adeziva cunoscute ca smirghel.

Richard Drew a observat faptul ca vopsitorilor ce lucrau la un service auto le era foarte greu sa traseze linii drepte atunci cand vopseau masini in doua sau mai multe culori, asa ca acesta a dezvoltat un model de banda adeziva de mascare, ce a devenit cunoscuta ca banda Scotch. Banda adeziva a fost inventata in anul 1930, mai exact pe 8 septembrie, si a devenit extrem de populara in toata lumea.

Mai interesant este numele acesteia si anume „scotch”. Pentru ca muncitorii au crezut ca banda a fost inventata pentru a face economie la hartie, ei au numit inventia „scotch tape” sau banda scotiana, facand referire la reputatia scotienilor de a fi foarte zgarciti.

Anul 1942 a adus si banda izolatoare sau duct tape, produs dezvoltat de Johnson & Johnson. Acest produs era extrem de folositor trupelor care luptau pe fronturile european si asiatic, pentru ca rezista la umezeala si apa.

Ce este si cum se foloseste banda dublu adeziva?

Benzi dublu adezive
Benzi dublu adezive

Banda dublu adeziva este o evolutie a inventiei lui Richard Drew si are avantajul de a se lipi pe ambele parti. Aceasta se foloseste pentru fixarea permanenta si ireversibila a doua piese.

Domeniile in care puteti sa folositi banda dublu adeziva sunt nelimitate, de la fixarea unei mochete pe pardoseala pana la agatarea unui tablou pe perete, daca nu vreti sa dati gauri in pereti.

Bineinteles, benzile dublu adezive sunt de mai multe tipuri si difera in functie de tipurile de adezivi, straturi suport si amorse.

Benzile dublu adezive sunt alcatuite din trei componente principale:

  • Stratul suport – acesta este extrem de important pentru unele dintre caracteristicile principale ale unei benzi dublu adezive
  • Captuseala – reprezinta stratul care acopera sistemul adeziv, de obicei sunt fabricate din hartie si sunt cu eliberare filmica
  • Sistemul adeziv – acesta difera in functie de scopul utilizarii unei benzi dublu adezive

Cum sa utilizezi corect banda dublu adeziva si ce se poate lipi cu ea

Banda dublu adeziva
Banda dublu adeziva

Aplicarea unei benzi dublu adeziva nu este un proces complicat, iata pasii in care poate fi facuta.

In primul rand, trebuie sa stiti ca suprafata care urmeaza sa o folositi trebuie curatata perfect de praf, murdarie sau grasimi. Va trebui sa folositi o carpa care nu lasa scame, sa o umeziti cu alcool sau cu o solutie de curatare ce nu contine silicon, deoarece vreti sa lipiti foarte bine banda. Atunci cand suprafata pe care urmeaza sa lipiti banda este aspra, incercati sa folositi o perie pentru a o curata.

Prima data va trebui sa lipiti banda pe suprafata mai aspra. Analizati care dintre cele doua suprafete este mai aspra, obiectul dumneavoastra sau suprafata pe care urmeaza sa lipiti. Dupa ce ati identificat suprafata mai aspra, aplicati banda in fasii verticale pe toata lungimea suprafetei sau a obiectului.

Desigur, cel mai slab punct de lipire este situat in partea de sus a suprafetei de agatare, asa ca nu ar fi rau sa adaugati si alte fasii de banda mai scurte, intre cele lungi. Incercati sa apasati timp de 5 secunde pe fiecare fasie, pentru a o fixa foarte bine.

Urmatorul pas este sa indepartati folia de protectie a benzii, dar sa nu atingeti suprafata lipicioasa. Fixati obiectul pe pozitie si apasati foarte bine timp de 5 secunde in toate punctele, pentru a va asigura ca totul s-a lipit bine.

Atunci cand vreti sa indepartati banda dublu adeziva, trebuie sa stiti ca procesul este extrem de greu si este pozibil ca banda sa lase reziduuri. Inarmati-va cu rabdare si desprindeti banda grija, paralel cu suprafata.

Banda dublu adeziva se poate utiliza pentru a fixa o mocheta pe pardoseala, la fixarea unei oglinzi de usa unui sifonier, fixarea unui tablou de perete sau poti prinde un cuier de perete. O mai poti folosi atunci cand te decizi sa iti instalezi singur incalzire prin pardoseala sau atunci cand iti amenajezi curtea!

Se mai poate folosi si in masina, pentru a lipi un suport de telefon pe bord sau pentru a monta o camera video.