Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect
Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect

Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect


Cum sa uzi rosiile din gradina. Nu toata lumea este experta in gradinarit si tocmai din acest motiv ar trebui sa invatam. Atunci cand rosiile au crapaturi, frunze galbene sau radacinile putrezite, nu ar trebui sa te panichezi. Urmeaza sfaturile noastre si nu o sa mai ai nicio problema.

Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect – Cuprins:

Cum sa uzi rosiile in mod corect

Udatul rosiilor
Udatul rosiilor

Dupa cum spuneam, nu ar trebui sa intri in panica daca rosiile tale crapa, au frunze galbene sau radacinile incep sa putrezeasca. Totul se rezolva, iar daca stii cum sa uzi rosiile in mod corect, atunci lucrurile intra pe fagasul normal.

Citeste si: Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina

Cea mai mare greseala pe care o fac gradinarii incepatori este sa ude rosiile in timpul unei zile de vara, atunci cand este foarte cald. Cu toate ca ai impresia ca ajuti plantele, faci fix invers.

Este recomandat sa uzi rosiile la apus, pentru ca plantele vor avea destul timp sa absoarba apa si sa inceapa procesul de fotosinteza.

In acelasi timp, daca o sa ajunga cativa stropi de apa pe frunze sau pe fructe, acestia o sa se usuce pana a doua zi, iar soarele nu va cauza arsuri plantelor.

In cazul in care pamantul este inca rece, foloseste apa cu o temperatura potrivita.

Cum sa uzi rosiile
Cum sa uzi rosiile

Cum sa uzi rosiile din gradina. De asemenea, atunci cand uzi rosiile, focusul nu trebuie sa fie pe frunze. Uda radacinile plantelor, nu frunzele. Risti ca fructele sa se imbolnaveasca!

Rosiile crapate sunt un semn ca plantele nu primesc destula apa. Chiar si cea mai mica diferenta se vede imediat. In zilele extrem de calde este bine sa uzi rosiile un pic mai mult, pentru ca acestea sa aiba destula umezeala pe parcursul zilei.

Desigur, nu exagera cu udatul, pentru ca vor aparea alte probleme. In acest caz, radacinile rosiilor pot putrezi si plantele vor muri.

Cand se face defolierea rosiilor si de ce este necesara

Defolierea rosiilor
Defolierea rosiilor

Daca inca nu stiai, defolierea reprezinta indepartarea frunzelor de la baza plantelor pana la primul etaj de rod. Metoda nu se aplica numai la rosii, ci este utila si in cazul castravetilor sau a ardeilor.

Poate ca ai mai auzit de aceasta operatiune pe care trebuie sa o faci la rosiile din gradina. Ei bine, scopul este obtinerea unei recolte mai bogate. Pe langa asta, se mai indeparteaza si frunzele care sunt ingalbenite sau sensibile la anumite boli.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Aerisirea plantelor este imbunatatita, iar frunzele care doar consuma substantele nutritive, sunt indepartate. Desigur, este necesar sa stii si cum sa uzi rosiile in mod corect.

Expertii recomanda ca defolierea rosiilor sa fie facuta atunci cand frunzele de la baza au imbatranit, sunt afectate de boli si ating solul. De asemenea, defolierea se face atunci cand se formeaza al treilea etaj de fructe.

Defolierea se face cu ajutorul unei foarfece de gradina sau cu un cutit ascutit. Pentru ca planta este ranita, taierea se face la circa un centimetru distanta de la tulpina.

Rosii defoliate
Rosii defoliate

Dupa aceea, se recomanda un tratament care sa dezinfecteze ranile plantelor. Defolierea trebuie facuta in timpul diminetii, pentru ca ranile plantelor sa se usuce, atunci cand vine caldura.

Nu uita ca la final sa stropesti rosiile cu zeama bordeleza, care va cicatriza ranile pe care le-ai facut plantelor. Desigur, zeama bordeleza va fi eficienta si impotriva manei, dar va fi necesar sa stii si cum sa uzi rosiile in mod corect.

Citeste si: Tratamente bio la legume. Cum sa prepari insecticide naturale pentru gradina ta

Metoda este destul de simpla. La 7-15 zile de la plantare, dupa ce rasadurile s-au inradacinat si au o inaltime de 25-30 cm deasupra solului, se pot indeparta frunzele care sunt situate cel mai aproape de sol. Poti indeparta 2-3 frunze, din cele aflate la 10-15 cm de sol.

Dupa ce plantele au legat si cea de-a 3-a inflorescenta, se poate face defolierea sub prima inflorescenta, adica primul etaj. Se pot indeparta frunzele de sub prima inflorescenta, exceptand frunza din imediata apropiere.

Dupa ce fructele din prima inflorescenta s-au parguit, atunci poti taia si funzele dinspre a doua inflorescenta, excentand frunza din imediata apropiere, adica cea de sub inflorescenta.

Nu uita ca frunzele pe care le-ai taiat, se pun la gunoi, acestea nu trebuie sa ajunga printre plante. Acum ca stii cum sa uzi rosiile si cum sa faci defolierea, iti dorim mult succes!