Cum sa tai salvia si in ce perioada trebuie sa o faci
Cum sa tai salvia si in ce perioada trebuie sa o faci

Cum sa tai salvia si in ce perioada trebuie sa o faci


Cum sa tai salvia. Afla cum sa faci asta in mod corect, dar si in ce perioada este indicat sa o tai. Cat timp trebuie tinute frunzele la uscat inainte sa le pui la pastrare, ce trebuie sa stii.

Cum sa tai salvia si in ce perioada trebuie sa o faci – Cuprins:

Cum sa tai salvia si cat timp trebuie sa usuci frunzele

Cum sa tai salvia
Cum sa tai salvia

Inainte de a invata cum sa tai salvia, ar trebui sa stii ca perioada ideala pentru a face aceasta operatiune in gradina ta este primavara, mai exact lunile aprilie-mai. 

Planta se taie  atunci cand frunzele incepe sa iasa, pentru ca in acest fel iti dai seama si ce ramuri sunt uscate si pot fi taiate mai de jos.

Ramurile de salvie (Salvia officinalis) se vor taia pana cand acestea au o inaltime de maximum 10-15 cm de la pamant. Totusi, asigura-te ca planta are lastari pe ramurile respective, pentru ca vrei ca aceasta sa creasca in continuare.

Bineinteles, nu uita sa tai ramurile folosind o foarfeca foarte bine ascutita. In acest fel, nu vei face rani prea mari plantei, asa ca aceasta va creste fara probleme.

Cum sa tai salvia. Dupa ce ai taiat ramurile, treaba ta nu s-a terminat in totalitate pana in anul urmator. Va fi nevoie sa rupi periodic frunzele uscate sau ingalbenite. Este recomandat sa faci asta in mod constant.

Frunze de salvie uscate
Frunze de salvie uscate

In cazul in care vorbim despre o salvie recent plantata, aflata in primul an de crestere, ar trebui sa stii ca aceasta se taie mai putin. Expertii recomanda ca in primul an sa rupi doar frunzele uscate sau ingalbenite, dar si ramurile uscate. In rest, va trebui sa lasi planta sa creasca nestingherita pana in cel de-al doilea an. Tocmai de aceea, este bine sa stii cum sa tai salvia!

Daca vrei sa culegi frunzele de salvie pentru a le usca, afla ce cel mai bine este sa la rupi dimineata. Frunzele se rup destul de usor, insa asigura-te ca o faci cat mai aproape de tulpina, folosindu-ti degetul mare. Desigur, daca nu le poti rupe usor poti folosi si o foarfeca.

Citeste si: Cum sa arzi frunzele de salvie si de ce e bine sa faci asta

Totodata, poti taia si varful ramurilor, adica aproximativ 10 cm. Dupa ce le-ai cules, frunzele se spala foarte bine cu apa rece, iar apoi se pun la scurs folosind niste prosoape de hartie.

Lasa-le sa se usuce de apa, iar apoi pune-le pe prosoape de hartie, intr-un loc racoros si cu foarte putina umiditate. Pentru a se usca in totalitate, frunzele de salvie au nevoie de aproximativ 2-3 saptamani si abia dupa aceasta perioada pot fi puse in pungi de hartie sau recipiente care se inchid etans.

Trebuie sa stii ca salvia uscata are o aroma mult mai puternica decat frunzele proaspete, asa ca mare atentie cand o folosesti in mancaruri pentru a nu acoperi gustul preparatului!