Cum sa ingrijesti salvia nemorosa in mod corect
Cum sa ingrijesti salvia nemorosa in mod corect

Cum sa ingrijesti salvia nemorosa in mod corect


Cum sa ingrijesti corect salvia nemorosa, acea planta pe care toti o stim sub numele de salvie salbatica sau salvie de padure.  Afla ce ai de facut pentru a avea o curte sau gradina ca in reviste cu ajutorul plantei erbacee.

Cum sa ingrijesti salvia nemorosa in mod corect – Cuprins:

Cum sa ingrijesti salvia nemorosa. Generalitati

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa

Despre salvie, in general, nu se poate spune ca este una dificila. Daca te hotarasti sa plantezi in curte sau gradina asa ceva, atunci trebuie sa stii ca nu este una extrem de pretentioasa, dar, ca oricare alta planta, are si ea secretele ei si, daca le stii de la bun inceput, le vei putea ingrjji ca un profesionist. 

Genul Salvia, care apartine familiei de lamine, este format din aproximativ 900, de specii si se gaseste sub forma de arbusti, semi-arbusti si erbacee. De asemenea, pot fi anuale, bienale si chiar perene.

Este evident ca fiecare specie este diferita, la fel cum este si ingrijirea. Regula generala este ca nu tolereaza umiditatea in exces. Fenomenul de baltire trebuie evitat cu orice pret.

Daca te hotarasti sa plantezi in curte o specie de salvie, specialistii ne invata sa ne orientam catre salvia nemorosa. Motivul este unul foarte simplu: este considerata una dintre cele mai nepretentioase tipuri de salvie, plus ca este rezistenta la frig si chiar ger. Exista multe soiuri de salvia nemorosa. Dintre cele mai frumoase sunt considerate cele cu flori roz (Vin trandafir si Plumosa) si violet (Marcus si Caradonna).

Se adapteaza perfect si in ghivece si te vei bucura de splendoarea ei incepand din luna mai (cand debuteaza inflorirea), pana in luna iulie.

Floare de salvie
Floare de salvie

Florile apar in partea de sus a plantei si sunt grupate in raceme terminale, lungi de 10-20 centimetri. De culoare albastrau-violet, florile te vor incanta si cu parfumul cu note discrete.

Daca vrei sa prelungesti perioada de inflorire, gradinarii cu experienta ne invata ce sa facem. Secretul este simplu. Trebuie avut grija ca in momentul cand florile se ofilesc sa fie indepartate usor, fara sa ranim planta. In acest mod o vom incuraja activ sa produca noi flori parfumate.

Un alt secret de ingrijire este si sa avem grija ca substratul in care este fixata sa fie unul foarte bine drenat si bogat in substante nutritive.

Salvia nemorosa este o mare iubitoare de soare. Asadar, in momentul cand o plantezi in curte sau gradina ai grija sa fie un loc scaldat de lumina si caldura soarelui. Daca acest lucru este imposibil, va accepat si unul cu semi-umbra. Un loc fara lumina naturala nu este pe placul acestei plante si nu va supravietui.

Din lista de nevoi ale salviei nemorosa nu trebuie uitata irigarea. Cum am mentionat deja, trebuie prevenita aparitia fenomenului de baltire in substratul sau, dar are nevoie, totusi, si de apa. Udare se va face cu moderatie, astfel incat solul sa fie mentinut reavan-uscat. 

Planta tolereaza bine perioadele de seceta si nu-i va afecta aspectul.  Apa in exces se va vedea imediat in aspectul ei pentru ca va ingalbeni si frunzele vor incepe sa cada.

Inmultirea salviei nemorosa

Inmultirea salviei nemorosa
Inmultirea salviei nemorosa

Salvia nemorosa se poate inmulti prin doua metode: prin seminte sau butasi. Gradinarii cu experienta prefera inmultirea prin butasi penru ca metoda va grabi momentul de inflorire.

Butasii se recolteaza la inceput de an, in lunile ianuarie-februarie din plante mama. Acestia se pastreaza peste iarna in ghivece, butasii taiati trebuind sa aiba aproximativ 15 centimetri. Dupa ce trece pericolul perioadei de inghet, butasii pot fi transplantati in gradina sau curte. Prefera sa creasca pe soluri nisipoase usoare, relativ bogate in humus.

Daca alegi cea de-a doua varianta de inmultire, cea prin seminte, aceasta se face prin semnarea lor inainte de ultimul inghet. Se vor semana in rasadnite sau ladite. Acestea trebuie tinute in spatii incalzite. Semintele vor germina in doua saptamani, dar au nevoie de o temperatura destul de ridicata, cupirnsa intre 18-21 grade Celsius. Pentru a beneficia de umiditate, rasadnitele trebuie acoperite cu o folie subtire de plastic.

Citeste si: Cum sa arzi frunzele de salvie si de ce e bine sa faci asta

Ca sa ai plante sanatoase si pline de flori, trebuie sa te ingrijesti si de hranirea lor. Este ideal sa le aplici ingrasaminte lichide sau hidrosolubile. Dacaalegei cea de-adoua varianta, trebuie sa te orientezi spre ingrasaminte hidrosolubile dedicate plantelor cu flori.

Prima fertilizare de care trebuie sa beneficieze salvia nemorosa este primavara cand plante revine la viata si are nevoie de substante nutritive pentru a reinvia. Mai are nevoie de o noua hranire vara.

Ingrijite corect si hranite bine, perioada de inflorire se va putea prelungi, mai ales daca beneficiaza si de soare.

Ca oricare alta planta, si salvia nemorosa are probleme din cauza daunatorilor si a bolilor. De regula, acest tip de salvie este atacata de limacsi, dar si de melci si poate fi rapusa de fainare.