Plantare salvie. Cum sa faci asta si cum o ingrijesti
Plantare salvie. Cum sa faci asta si cum o ingrijesti

Plantare salvie. Cum sa faci asta si cum o ingrijesti


Plantare salvie. Afla cum sa plantezi salvia la tine in gradina, cum sa obtii rasadurile, dar mai ales in ce perioada se planteaza pentru cele mai bune rezultate. Ce trebuie sa stii daca te pasioneaza gradinaritul si cum ingrijesti aceasta planta.

Plantare salvie. Cum sa faci asta si cum o ingrijesti – Cuprins:

Salvia. Conditii de crestere

Rasad de salvie
Rasad de salvie

Inainte sa vorbim despre o plantare de salvie ca la carte, ar trebui sa stii cate ceva si despre conditiile de crestere ale acestei plante. Nu de alta, dar daca vrei sa obtii rezultate bune, trebuie sa cunosti mai multe despre aceasta planta.

In primul rand, salvia (Salvia officinalis) are nevoie de un sol foarte bine drenat, asa ca nu este indicat sa o cultivi pe solurile lutoase sau cele argiloase pentru ca planta nu se va dezvolta cum trebuie. De asemenea, prefera un sol cu pH-ul intre 5 si 6.5.

Inainte de plantare, pamantul trebuie sa fie afanat si ingrasat cu gunoi de grajd. Salvia are nevoie de un sol cu grad moderat de fertilitate pentru a creste cum trebuie.

Plantare salvie. Suprafata pe care cultivi salvia este iarasi deosebit de importanta, pentru ca planta are nevoie de lumina directa, insa se poate cultiva si in zone cu semiumbra. Foarte important este ca locul unde cultivi salvia sa fie protejat de vanturile puternice.

Tine minte ca vorbim despre o planta care nu are un grad prea mare de rezistenta la seceta, asa ca pe perioada verii va fi nevoie sa o uzi in permanenta. Nu are nevoie de apa in exces, pentru ca vei favoriza aparitia bolilor precum mana de sol sau verticilioza.

Totodata, salvia este o planta destul de sensibila la temperaturile scazute de pana la -15 grade Celsius, asa ca expertii recomanda sa o cultivam in zonele sudice, sud-vestice, vestice si zonele de litoral.

Plantare salvie. Cum sa faci asta in mod corect

Plantare salvie
Plantare salvie

Plantare salvie. Ar trebui sa stii ca infiintarea unei culturi de salvie se paote face prin semanatul de rasaduri sau butasi, insa se obtin rezultate bune si direct prin semanatul semintelor.

Daca alegi sa pui semintele direct in pamant, afla ca acestea se seamana la inceputul iernii, iar plantele vor rasari la inceputul primaverii. Semintele se pun in pamant la o adancime de 1 cm, iar pentru o cultura ideala distanta dintre randuri va fi de 50 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand va fi de 30 cm.

In cazul in care alegi sa obtii rasaduri de salvie, afla ca semintele se pun primavara, iar rasaduile se vor planta atunci cand au o inaltime de 15-20 cm.

Citeste si: Cum sa cresti rucola in ghiveci, chiar la tine acasa

Si daca tot am vorbit de rasaduri, afla ca distanta de plantare dintre randuri va fi de 70 cm, in timp ce distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand va fi de 40-50 cm. Rasadurile se planteaza toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (aprilie). Daca vrei sa faci o plantare de salvie ca la carte!

In cazul in care alegi sa plantezi butasi semilemnificati, acestia se pun in luna august. Daca alegi butasii erbacei, afla ca acestia trebuie plantati primavara. In ambele cazuri, este indicat sa folosesti stimulatori de inradacinare.

Ar mai trebui sa stii si faptul ca frunzele de salvie se recolteaza in perioada iulie-septembrie. Expertii recomanda sa le recoltam doar in zilele insorite si sa evitam zilele ploioase sau cele in care umiditatea este ridicata. Acestea se vor usca in incaperi uscate si aerisite, ferite de lumina.