Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii
Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii

Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii


Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cele mai la indemana metode pe care le poti aplica pentru a salva planta de la uscarea definitiva. Afla cauzele care conduc la vestejire.

Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Cauzele care duc la uscarea florii – Cuprins:

Care sunt cauzele ofilirii la orhidee

Orhidee ofilita
Orhidee ofilita

Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Familia orhideelor conține peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi. Este una dintre cele mai populare plante din casele romanilor. Daca si tu ai una, este posibil sa te confrunti cu o problema pe care au avut-o multe persoane, cand planta este la un pas sa se usuce definitiv.

Exista vesti bune! Planta poate fi salvata chiar si in situatiile critice cand sistemul de radacini a murit complet sau toate frunzele au cazut.

Cauzele care conduc la ofilire sunt multiple si daca iti dai seama de la ce a pornit problema, atunci deja esti pe calea cea buna si rezolvarea este mai aproape decat iti imaginezi.

Una dintre cauzele care conduc la vestejirea plantei este udatul in exces. Sanatatea florii are de suferit daca ii pui apa prea multa fata de nevoile ei.

Excesul de lichid impiedica oxigenul sa ajunga la radacina si se produce vestejirea. Trebuie sa stii ca excesul va opri procesul firesc de hranire a plantei. Nu va mai putea sa absoarba substantele nutritive si nici macar apa, plus ca radacina va putrezi.

Udare orhidee in ghiveci
Udare orhidee in ghiveci

Daca esti foarte atent la floare, vei observa usor ca este udata mai mult decat trebuie pentru ca frunzele se vor dezvolta din ce in ce mai greu, plus ca vor incepe sa se ingalbeneasca. Asadar, este necesar sa stii cum sa salvezi o orhidee ofilita.

Nu te grabi sa le indepartezi pentru ca ele inca mai contin substante nutritive, atat de necesare pentru viata plantei. Orhideea le va lasa singura, cand va veni timpul.

O alta cauza care ar putea sa duca la ofilirea frumoasei flori poate fi si hipotermia sau caldura in exces. Trebuie sa stii ca o temperatura scazuta a camerei (de sub 16 grade Celsius) sau prea ridicata (de peste 25 de grade Celsiu) pot conduce la ofilire.

Citeste si: Frunze lipicioase la orhidee. Cum sa combati si ce tratament sa aplici

Utilizarea excesiva a ingrasamintelor sau utilizarea improprie a solutiile de fertilizare dedicate acestei flori (ce pot fi achizitionate din surse neavizate sau care nu sunt pentru acest tip de planta, de fapt) pot conduce la aceeasi problema.

Nici mutatul in alt ghiveci nu trebuie facut prea des, ci doar cand situatia o impune, adica atunci cand vasul este prea mic sau cand este necesara curatarea radacinii de uscaturi.

Concret, orhideea trebuie transplantata o data in 2-3 ani. Daca observi ca radacinile au crescut deja în afara ghiveciului, fara indoială, e timpul potrivit sa transplantezi floarea, chiar daca poate ca este inainte de termenul obisnuit de 2-3 ani.

Cum sa salvezi o orhidee ofilita si cum o readuci la viata

Orhidee ofilita cu frunza galbena
Orhidee ofilita cu frunza galbena

Daca te afli in situatia de a pierde definitiv orhideea, trebuie sa stii ca exista metode care te vor ajuta sa o salvezi. Daca observi cateva radacini neputrezite, sansa ca floarea sa supravietuiasca este aproape sigura. Trebuie neaparat sa stii cum sa actionezi si cum sa salvezi o orhidee ofilita.

Pasii pe care ii ai de urmat nu sunt complicati. Mai intai de toate, scoate planta din ghiveci pe o suprafata intinsa, curata, pe care o poti manevra. Curata radacina de compost. Inspecteaza cu atentie radacina si, cu ajutorul unei foarfece de vie (dezinfectata in alcool), inlatura toate radacinile uscate sau putrezite.

Farfurioara si ghiveciul in care a stat planta trebuie spalate foarte bine, dupa care le stergi  cu prosoape de hartie sau cu o laveta curata.

Urmeaza apoi un alt pas foarte important. Intr-o sita, toarna putin compost special pentru orhidee si da drumul peste el la apa de la robinet.

Transplantarea orhideelor
Transplantarea orhideelor

Cum sa salvezi o orhidee ofilita. Dupa ce apa s-a scurs, pune din compostul umed in ghiveciul proaspat curatat, in cantitate optima, cat sa incapa usor peste el radacina plantei. Apoi, adauga compostul ramas pana acoperi radacinile si se umple ghiveciul.

Dupa ce ai finalizat operatiunea, pune planta in locul in care obisnuieste sa stea. Pentru a se recupara cat mai repede, este indicat sa stea la o temperatura de 20-25 de grade Celsius.

Citeste si: Boli si daunatori la orhidee. Cum sa mentii planta sanatoasa

Ai grija ca de acum incolo sa irigi corect florea. Trebuie udata doar cand compostul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. Ai grija sa nu lasi niciodata sa bateasca apa din farfuriuta ghiveciului.

O udare corecta presupune si o frecventa optima, adica de doua ori pe saptamana, din abundenta. Ai grija sa scurgi apa in exces din ghiveci si din farfuriuta ei.

In cazul in care observi ca toate radacinile sunt uscate, nu te ingrijora. Exista solutie de salvare si in aceasta situatie. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi  planta in carbune activat maruntit si sa o pui deasupra compostului. Trebuie sa astepti pana cand se vindeca rana suferita. In tot acest timp planta nu se uda.