Cum sa protejezi pomii fructiferi pe timp de canicula. Calendaristic vorbind, vara si-a intrat in drepturi si este timpul sa te gandesti la ce vei avea de facut pentru a proteja livada sau pomii din curte daca vor exista perioade cu temperaturi caniculare. De asemenea, este bine sa stii si care sunt cele mai rezistente specii.
Lucrari obligatorii in livada, pe timp de canicula
Cum sa protejezi pomii fructiferi pe canicula. Pomii fructiferi sunt sensibili atat la temperaturile negative, cat si la cele care depasesc pragul de confort, adica cele caniculare.
Pentru a proteja livada sau pomii din curte de temperaturile ridicate din timpul verii, trebuie sa stii ca este esential sa faci mai multe lucrari. Tine cont ca fiecare specie are propriile sale nevoi si trebuie sa faci lucrari specifice in functie de acest lucru.
Sunt, insa cateva reguli generale. In primul rand, trebuie sa acorzi atentie deosebita pomilor tineri. Pentru ca au radacinile mai scurte si pentru ca exista riscul sa ramana rapid fara apa, pomii tineri trebuie udati cu prioritate.
Citeste si: Tratament afide la mar. Cum sa combati paduchii verzi
Indiferent ca sunt tineri sa nu, arborii trebuie udati dis-de-dimineata, inainte sa rasara soarele. Irigarea pe care o faci ii va ajuta sa treaca cu bine peste o zi grea, cu temperaturi insuportabile. Este indicat sa reiei procesul si seara, insa doar cand se lasa soarele si scade din dogoare. Niciodata nu irigi pomii in timpul zilei pentru ca exista riscul sa-I pierzi din cauza socului suferit.
Un alt aspect esential pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand uzi pomii fructiferi, este sa irigi solul si nu frunzele. In contact cu apa, frunzele se vor opari si ulterior se vor ofili. Pana cand ajung sa se ofileasca vor crea daune importante pentru ca vor devolta mucegaiuri.
Atentie maxima si la sanatatea ramurilor. O ramura uscata sau bolnava poate afecta intregul pom si, in plus, cand este afectata de boli sau daunatori, acestia se pot raspandi foarte usor si iti pot cuprinde intreaga livada, daca nu tratezi problema la timp. Bineinteles, temperaturile ridicate vor favoriza raspandirea problemei.
Cum sa protejezi pomii fructiferi pe timp de canicula
Caldura este un factor important in dezvoltarea optima a pomilor fructiferi. Aceasta consolideaza procesele de asimilatie, respiratie si transpiratie, adica viata pomilor. Extremele fac rau, atat inghetul, cat si canicula.
Exista cateva specii de pomi fructiferi care sunt mai putin rezistente la caldura. Daca marul şi prunul sunt ceva mai rezistenti, nu la fel se poate spune despre gutui, cires, visin, cais, piersic sau nuc.
Marul se numara printre speciile de pomi frunctiferi care rezista cel mai bine la canicula. Ca sa treaca cu bine de perioadele cu temperaturi de foc, trebuie sa ai grija sa faci o irigare ca la carte, din abundenta. Asta inseamna ca apa trebuie sa patrunda la o adancine de 40-50 de centimetri.
Daca pomul sau livada de meri se afla intr-o regiune secetoasa, este nevoie de 5-7 udari pe an, iar in cele semiumede de cel putin trei, marul fiind mare iubitor de apa. Este recomandata irigarea prin picurare.
Prunul este un alt pom destul de rezistent la canicula. Suporta cu bine o temperatura maxima de 36 de grade Celsius. Cea ideala pentru pruni se incadreaza intre 18-33 grade Celsius.
Desi rezista destul de bine la seceta fata de alte specii, se impune irigarea pentru a pastra calitatea fructelor si pentru a te bucura de o productie constanta. Irigarea trebuie facuta prin picurare sau cu ajutorul picuratoarelor cu debite de 4-8 l/h sau cu microaspersoare cu debite orientative de 30-40 l/h. Asadar, trebuie sa stii cum sa protejezi pomii fructiferi si pe canicula!
Daca marul si prunul sunt ceva mai rezistente, nu la fel se poate spune despre gutui. Pe timp de canicula, nevoia de apa la gutui este mare. Ca sa-i asiguri supravietuirea si dezvoltarea este indicat sa faci irigarea localizata prin picurare, cu debite de apa de 2-6 l pe o adancime de 30-50 cm.
Citeste si: Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul in care ii plantezi
Pretentiosi sunt si visinii si cerisii. Pentru aceste soiuri temperaturile ideale se incadreaza in intervalul 18-28 grade Celsius. Rezista pana la maxim 40 de grade Celsius vara si iarna pana la 6 grade Celsius.
Desi suporta greu caldura, nu necesita eforturi deosebite in ceea ce priveste irigarea. Este suficient sa beneficieze de precipitaţii medii anuale cuprinse între 600-800 mm, dar distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar.
Caisul si piersicul au nevoie de multa apa pe timp de canicula daca se doreste productivitate. Altfel, cele doua specii sunt rezistente la seceta, dar productia va fi afectata. De stiut este si faptul ca umiditatea prea mare in luna iulie va provoca probleme majore ambelor soiuri. Te poti confrunta cu aparitia ciupercilor patogene sau ca fructele se crape inca din faza de parga.
Cum sa protejezi pomii fructiferi pe canicula. La cais se impune irigarea prin picurare. Este indicat sa faci acest lucru cu ajutorul echipamentelor fixe de distributie a apei, cu debite de 4-8 l/h. Echipamentul trebuie pozitionat sub randurile de pomi si sa aiba furtunuri de Ø 18-20 cm. O alta varianta la care poti apela este si irigarea prin microaspersiune.
Acest tip de echipament trebuie sa-l asezi sub coroana, iar irigarea se realizeaza cu furtunuri de Ø 30-35 cm pe care le asezi sub fiecare rand, cu distantare optima in functie de raza de udare.
La piersic este interzisa irigarea deasupra coroanei pomilor. Se poate face prin microaspersiune sau prin picurare. Daca alegi prima varianta, atunci trebuie sa stii ca instalatia fixa trebuie pozitionata sub fiecare rand de pomi (direct pe sol sau la nivelul primei sarme a spalierilor, in cazul in care livada are sustinere).
Citeste si: Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect
Furtunurile de udare trebuie sa aiba diametre de 30-35 mm, iar debitele microaspersoarelor trebuie sa fie de 30-35 l/h. Daca alegi cealalta varianta, este indicat sa alegi furtunuri de Ø 18-20 mm cu picuratoare cu debite de 4-8 l/h.
Nucul este mare iubitor de caldura , dar ce trece de 35 de grade Celsius impune arborelui dificultati si este necesara irigarea suplimentara.
Este indicat sa se faca irigare prin picurare sau prin microjet. In caz de seceta prelungita, isi pot dobandi apa din straturile adanci, dar ajutat de irigare, lucrurile se vor simplifica. Irigarea este indispensabila mai ales in perioada de tinerete a pomului sau pe timp de seceta.
Fructele de nuc sunt afectate de temperaturile maxime de peste 30 grade Clesius sau in cazuri extreme 35 grade Celsius din timpul lunilor iulie–august, in special daca se mentin la acest nivel mai multe zile.