Apa de usturoi. Iata cum sa prepari aceasta solutie si cum o poti folosi pentru a indeparta bolile si daunatorii din gradina ta. Astfel, vei reusi sa tii sub control paienjenii, afidele, fainarea si chiar unele ciuperci ce cauzeaza mucegaiul.
Beneficiile apei de usturoi pentru plante
Solutia poate fi aplicata pe plantele din gradina, pe fructe, dar si pe plantele aflate la interior sau cele ornamentale. O sa iti explicam in detaliu care sunt daunatorii si bolile pe care le poti tine la distanta.
In primul rand, apa de usturoi este un pesticid si un insecticid natural. Atunci cand solutia este pulverizata pe frunze, aceasta actioneaza impotriva afidelor, gandacului de Colorado, musculitei albe, gandacii de fasole, viermii de varza, acarieni, molii, furnici si termite.
Citeste si: Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta
Daca este folosita ca tratament pentru sol, apa de usturoi este un tratament pentru nematode sau sporii de mucegai.
Compusii activi de sulf continuti de aceasta solutie va elimina si o gama larga de spori de mucegai, dar si mucegaiul care ataca plantele. Este un tratament extrem de eficient si preventiv pentru fainare.
Folosita in combinatie cu ardei iute, solutia actioneaza si impotriva soarecilor, sobolanilor, iepurilor, care pot ataca scoarta pomilor si pot produce pagube destul de inseamnate.
Cum sa prepari apa de usturoi, acest pesticid natural pentru gradina ta
Din fericire, natura are solutiile proprii pentru combaterea bolilor si daunatorilor din gradina, asa ca de ce sa nu profitam si noi de ele? Tocmai de aceea, luam in discutie beneficiile usturoiului pentru plantele din gradina.
Apa de usturoi de va ajuta sa faci acest lucru si sa iti tii plantele sanatoase fara a utiliza substante chimice periculoase pentru sol. Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand prepari aceasta solutie naturala.
Citeste si: Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia
Pentru a prepara solutia o sa ai nevoie de o capatana de usturoi si 250 ml de apa. Capatana trebuie tocata cu ajutorul unui blender, pentru a capata consistenta unui smoothie, adica tocata foarte marunt pana ce devine o crema.
Dupa aceea, adauga 250 ml de apa si mai amesteca solutia folosind blenderul. Este cea mai buna si cea mai simpla cale.
Urmatorul pas este sa pui amestecul obtinut intr-un recipient de sticla si sa il lasi sa stea acoperit, la loc racoros, pentru o zi.
Totusi, nu vei folosi solutia ca atare, deoarece este prea puternica. Asa ca, vei strecura lichidul astfel incat sa indepartezi usturoiul tocat, iar solutia o amesteci cu 3 litri de apa.
Desigur, poti pune apa de usturoi intr-un recipient cu pulverizator sau intr-un vermorel, iar apoi aplici pe suprafata frunzelor.
Acorda atentie si pe spatele frunzelor, pentru ca trebuie sa aplici solutia si acolo. Solutia se aplica o data pe saptamana.
In cazul in care vrei sa o aplici preventiv, te sfatuim sa o aplici doar dupa ce ploua sau o data la doua saptamani.
Aplicata direct in sol, solutia se administreaza o data pe saptamana, pentru a indeparta nematodele si sporii de mucegai.
Citeste si: Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate
Mare atentie! Foloseste apa de usturoi cu moderatie, pentru ca poate avea un efect negativ asupra microorganismelor benefice din sol.
Solutia nu trebuie folosita mai mult de doua ori pe saptamana pentru frunze sau o data pe saptamana pentru sol. In cazul in care nu ai folosit toata solutia, o poti pastra in frigider.
Daca vrei sa folosesti apa de usturoi pentru a indeparta sobolanii sau soarecii, va trebui sa folosesti o capatana de usturoi, dar si un ardei foarte iute sau o lingura cu pudra de ardei iute rosu uscat.
Metoda de preparare este asemanatoare cu cea de mai sus. Pui in blender capatana de usturoi pana ce are o consistenta cremoasa, adaugi ardeiul iute sau pudra de ardei iute, iar apoi 250 ml de apa.
Pune solutia obtinuta intr-un recipient de sticla, acopera-l si lasa-l sa stea timp de o zi. Dupa aceea, adauga 3 litri de apa. In cazul in care nu ai folosit toata solutia, o poti pastra in frigider.