Cum sa plantezi Ochiul boului. Ingijire, inmultire, conditii de crestere
Cum sa plantezi Ochiul boului. Ingijire, inmultire, conditii de crestere

Cum sa plantezi Ochiul boului. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere


Ochiul boului este una dintre cele mai frumoase flori ornamentale. Este o planta originara din China si Japonia, fiind extrem de utilizata pentru a infrumuseta gradinile dar si spatiile verzi din marile orase. Asta si pentru ca tufa se dezvolta pana la 80 de centimetri inaltime, iar florile sunt de diverse culori: mov, albe, roz si rosii.

Inmultire Ochiul boului (Callistephus chinensis)

Inmultire Callistephus chinensis
Inmultire Callistephus chinensis

Inmultirea Ochiului boului se face cu seminte. Acestea sunt plantate cu aproximativ 2 luni inainte de ultimul inghet in spatii protejate, acoperite si ferite de temperaturi scazute. Sunt recomandate rasadnitele sau tavitele alveolate.

Semintele se acopera cu nisip sau cu substrat, iar solul trebuie mentinut umed, atat pentru a proteja semintele, cat si pentru a grabi incoltirea.

Temperatura necesara este de 18-21 de grade Celsius pentru ca semintele sa germineze in aproximativ 7-21 de zile, in functie de temperatura.

Citeste si: Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina

Rasadurile au nevoie de aproximativ 25-30 de saptamani pentru a putea fi plantate in gradina sau in spatiul de cultura. Este esentiala pastrarea unei distante de 30-50 centimetri intre plante.

Daca alegi sa pui semintele direct in gradina, trebuie sa stii ca este indicat sa faci asta in cuiburi cu o adancime de aproximativ 2 centimetri in care sa pui 3-4 seminte.

In ambele cazuri, este necesar sa mentii pamantul reavan, planta fiind foarte sensibila la seceta.

Conditii de crestere Callistephus chinensis

Flori Ochiul boului
Flori Ochiul boului

Ochiul boului (Callistephus chinensis) are nevoie de un sol reaven, bine drenat, bogat in substante nutritive, cu un pH neutru-alcalin, cuprins intre 6 si 6,5.

Este o planta care are nevoie de apa, motiv pentru care udarea este recomandat sa fie facuta cu regularitate. Cantitatea de apa folosita trebuie sa fie moderata, iar intre doua udari solul sa se usuce la suprafata, adica la 1-2 centimetri adancime.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)

Atentie! Se recomanda ca udarea sa fie facuta dimineata devreme sau seara foarte tarziu si se interzice cu desavarsirea udarea pe timpul zilei, mai ales la orele amierzii cand caldura este cea mai mare, mai puternica.

Ochiul boului are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator, asadar, nu ar strica sa il plasezi in zone luminoase, insorite sau semiumbrite.

Horticultorii care cresc aceste plante in sera, fac tot posibilul sa le ofere cel putin 16 ore de lumina pe zi. In ceea ce priveste temperatura, este important ca aceasta sa nu scada sub 8 grade Celsius.

Ingrijire Ochiul boului

Ingrijire Ochiul boului
Ingrijire Ochiul boului

Fertilizarea este recomandata bilunar, in perioada de crestere, cu ingrasaminte specifice plantelor cu flori. Cele mai bune sunr cele pe baza de potasiu, si, mai putin recomandate sunt ingrasamintele pe baza de amoniu si azot. In plus, Ochiul boului are nevoie de sulfat de magneziu si fier tot de doua ori pe luna.

Daca iti doresti o gradina colorata, atunci iti recomand sa plantezi rasadurile de Ochiul boului in locuri diferite de la an la an. Aceasta masura ofera o inflorire abundenta si un aspect mai sanatos al plantelor. Gradinarii recomanda ca Ochiul boului sa nu fie plantat pe acelasi teren timp de 3-4 ani.

In plus, pentru prelungirea perioadei de inflorire, gradinarii te sfatuiesc sa inalturi florile uscate sau ofilite.

Citeste si: Cum sa cresti Gazania. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

La fel de important este ca, la o luna de la plantare, sa inlaturi varful plantelor, lasand primele 2-3 seturi de frunze. Acest procedeu incurajeaza imbobocirea si dezvoltarea plantei pe orizontala, prin ramificare laterala.

Pentru flori de mai mari dimensiuni este necesara aplicarea lucrarii de bobocit. Poate ca suna pretentios, dar nu este deloc asa. Lucrarea de bobocit se refera la eliminarea bobocilor laterali si pastrarea pentru inflorire doar a celui principal.

Este indicat ca bobocii sa fie eliminati cand sunt mici, iar actiunea se va repeta ori de cate ori este necesar, adica de fiecare data cand apar boboci laterali mici.

Trebuie sa mai tii cont ca florile dureaza cel mult o luna. Astfel, daca iti doresti o gradina multicolora cat mai mult timp, gradinarii recomanda esalonarea culturii, adica plantarea la un interval de aproximativ 2 saptamani.

Boli si daunatori Ochiul boului

Ochiul boului
Ochiul boului

Cele mai cunoscute boli care afecteaza Ochiul boului sunt ofilirea plantelor, patarea cu galben a frunzelor, piticirea plantelor, incretirea si patarea frunzelor si deformarea florilor.

In ceea ce priveste daunatorii, afidele, acarienii si tripsi sunt printre cei mai cunoscuti.

Gradinarii recomanda utilizarea fungicidelor pentru tratarea bolilor mentionate si a insecticidelor pentru eliminarea daunatorilor.

In cazul bolilor, este necesara o atentie sporita la conditiile de vegetatie oferite plantei si imbunatatirea acestora, daca este cazul.