Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina
Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina


Cum sa plantezi ghimbir. Iti place aroma ghimbirului, dar te-ai saturat sa il cumperi din supermarket? Il poti cultiva in gradina ta, daca urmezi cativa pasi nu foarte complicati. Nu trebuie sa fii un expert pentru a il planta la tine in gradina, iata ce trebuie sa faci!

Sfaturi pentru cultivarea ghimbirului

Cum sa plantezi ghimbir. Recolta de ghimbir
Recolta de ghimbir

Cum sa plantezi ghimbir. Mai intai, trebuie sa stii ca cele mai bune zone pentru o astfel de cultura sunt cele din sud si din vest, unde temperaturile sunt putin mai ridicate.

Asta pentru ca ghimbirul are nevoie de o perioada de vegetatie de aproximativ 6 luni pentru a dezvolta rizomi noi, adica partea pe care o consumam noi. Cumva, ghimbirul se simte bine in zone cu toamne lungi.

La fel, este bine de retinut ca ghimbirul este genul de planta pretentioasa, care se simte bine la caldura. Rezista la minumum 10 și maximum 35 de grade Celsius, dar se simte cel mai bine pe la 19-28 de grade Celsius.

Daca temperaturile scad sub 10 grade Celsius, atunci planta intra in repaus vegetativ, iar daca la nivelul solului sunt temperaturi de inghet si umezeala, atunci rizomii vor fi compromisi.

Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti

Pentru ca ii place la caldura, este cumva previzibil ca ghimbirul prefera si zonele insorite. Este pretentios si la umezeala, are nevoie de un sol umed si se recomanda ca aceasta cultura sa fie irigata prin picurare.

Grija mare, insa, la cantitatea de apa pe care o oferi acestei plante. Prea multa apa, duce la imbolnavirea solului si compromiterea rizomilor.

Poti compormite planta si daca alegi plantarea ghimbirului intr-o zona a gradinii cu o intensa circulatie a aerului, adica unde se face curent. Ghimbirului nu prea ii plac astfel de conditii.

Ghimbirul este extrem de pretentios cand vine vorba de sol. Ii plac solurile reavene, afanate si fertile, adica bogate in materie organica si cu un pH de 6.8-7 desi poate vegeta si in soluri cu un pH cuprins intre 5.5- 7.4.

Cum sa plantezi ghimbir in gradina. Ai nevoie de plante germinate in ghiveci

Rizom de ghimbir incoltit
Rizom de ghimbir incoltit

Pentru a cultiva ghimbir ai nevoie de plante germinate in ghiveci. Pentru asta se folosesc rizomi care sunt cumva obligati sa germineze.

Rasadurile de ghimbir despre care vorbeam trebuie obtinute cu aproximativ 3 luni inainte de infiintarea culturii, asa ca mare atentie cum iti dozezi timpul.

Rizomii trebuie alesi cu mare grija: sa aiba muguri, sa nu fie prea uscat si sa nu miroasa a mucegai. In plus, un alt semn de sanatate este ca rizomul sa nu fie acoperit cu mucozitati.

Rizomii de ghimbir se pun in ghiveci, in substrat obtinut din humus, nisip de rau si sol superficial de gradina, la temperaturi de 19-25 de grade Celsius, motiv pentru care sunt recomandate serele sau solariile, adica un mediu controlat.

Inainte de a le cultiva in aer liber, aceste plante trebuie acomodate cu noul mediu.

Cum sa plantezi ghimbir.
Cum sa plantezi ghimbir.

Cum sa plantezi ghimbir. Se recomanda ca plantarea in aer liber sa fie facuta in cea de-a doua parte a lunii mai. Pentru  a putea fi plantate, rasadurile de ghimbir trebuie sa aiba aproximativ 20 de centimetri inaltime si vreo 4 frunze dezvoltate.

Plantarea se face la o adancime de aproximativ 15 centimetri, o distanta de cel mult 25 de centimetri intre plante si 30 de centimetri intre randuri, pentru ca ghimbirul nu se dezvolta foarte mult pe verticala, ci mai degraba pe orizontala, unde are nevoie de spatiu.

Ghiveciul in care ai plantat rizomii trebuie udat o data la doua zile. Asa ca nu uita nici de acest aspec foarte important!

Ti-am spus deja ca ghimbirul este destul de pretentios, asa ca trebuie sa mai stii ca odata plantat, acesta trebuie plivit constant si totodata trebuie sa ii asiguri lucrari de prasile manuale.

Cum sa ingrijesti ghimbirul din gradina

Ingrijire ghimbir gradina
Ingrijire ghimbir gradina

Cum sa plantezi ghimbir. Poti folosi atat fertilizarea cu ingrasamant netural, de grajd, insa doar la nivelul solului si doar toamna, adica inainte de cultivarea ghimbirului, sau cu substante din comert, cum sunt cele din gama YaraMila, dar si altele.

Fertilizarea de acest tip se face in timpul vegetatiei prin picurare, dar si in zona frunzelor.

Rizomii vor fi cultivati la aproximativ 6 luni de la plantare, dupa 15 octombrie. Ei trebuie spalati bine cu apa si apoi lasati la uscat la soare, pe timpul unei zile.

Acestia se consuma apoi in forma proaspata. Trebuie sa stii ca ii poti pastra la temperaturi care nu depasesc 15 grade.

Fiind o planta foarte pretentioasa, ghimbirul este si o planta sensibila la boli si daunatori. Afidele si neumatozii sunt cei mai cunoscuti daunatori, in timp ce Fusarium si Pythium sunt printre cele mai cunoscute boli care pot afecta o astfel de cultura.