Cum sa folosesti ghimbirul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti ghimbirul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti ghimbirul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Ghimbirul este unul dintre cele mai cunoscute produse din bucataria orientala. Are si veleilati medicale, curative, insa a intrat pe piata de la noi mai degraba ca un condiment asiatic.

Cum sa folosesti ghimbirul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde gasesti ghimbirul

Ghimbirul
Ghimbirul

Ghimbirul este o planta erbaceea care provine din zonele tropicale si pe care o recunosti datorita rizomului extrem de aromat, bogat in uleiuri. Este o planta perena, care iubeste caldura si umiditatea si care are nevoie de aceste ingrediente pentru a se dezvolta corespunzator.

Rizomul ghimbirului are o forma neregulata, noduroasa si contorsionata, care nu depaseste 6 centimetri lungime.

Initial, ghimbirul a ajuns la noi in Banat si Ardeal, adus din Ungaria, ulterior raspandindu-se in intreaga tara.

Beneficii ghimbir

Pudra de ghimbir
Pudra de ghimbir

Incep prin a-ti spune ca ghimbirul (Zingiber officinale) este o sursa semnificativa de antioxidanti si ca are proprietati antiinflamatorii datorita unor compusi cum sunt beta-carotenul, capsaicina, acidul cafeic, curcumina, gingerolul sau salicilatul.

Ghimbirul contine proteine, fibe, carbohidrati, sodiu, vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu, zinc, acid folic, fier, dar si ceva zaharuri, niacina si riboflavina.

Asa cum stii deja, dincolo de gustul placut pe care il da supelor, mancarurilor sau salatelor, ghimbirul este consumat si pentru beneficiile pe care le aduce organismului nostru.

Ghimbirul stimuleaza digestia si impiedica la instalarea disconfortului abdominal, al balonarii sau al indigestiei, mai ales dupa o mas bogata. Este responsabil cu stimularea producerii de enzime necesare digestiei si, pe de alta parte, relaxeaza muschii stomacului si ajuta, in acest fel, stomacul sa digere mai usor alimentele.

Este un antioxindant important si are efecte tonice. Ghimbirul contribuie la imbunatatirea memoriei si a timpilor de reactie la stimuli, fiind un ajutor esential in mentinerea functiei cognitive in procesul de imbatranire. Consumul de ghimbir are efect tonic si, multe ori, poate inlocui cu succes cafeaua la care poftim cu totii zilnic. Asadar, poti inlocui cafeaua cu o cana de ceai de ghimbir…asta daca iti place gustul usor intepator al acestuia.

Ghimbirul sustine stilul de vita sanatos, previne imbatranirea celulara prin efectele sale antioxidante si ajuta organismul sa lupte cu factorii nocivi din mediu.

Ulei de ghimbir
Ulei de ghimbir

Tot ghimbirul este important in lupta organismului cu infectiile orale, inhiband dezvoltarea bacteriilor responsabile de aparitia gingivitei sau a parodontozei.

Poate ca ai auzit deja sau l-ai si folosit in acest scop – ghimbirul este un aliat in lupta cu raceala si gripa. El reduce manifestarile gripei si racelii si sustine sistemul imunitar in lupta cu agentii patogeni. In plus, ghimbirul, prin gingerol, ajuta la reducerea riscului de infectie si functioneaza ca un expectorant natural in infectiile respiratorii.

Ghimbirul este de mare ajutor in lupta cu un nivel ridicat al colesterolului in sange. Mai multe studii sustin ideea ca trei grame de ghimbir administrate in 3 prize zilnice, timp de 45 de zile, ajuta la reducerea semnificativa a colesterolului, dar si al trigliceridelor.

Citeste si: Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

In plus, ghimbirul actioneaza ca un vasodilatator si contribuie la scaderea tensiunii arteriale, impiedicand, pe de alta parte, aparitia cheagurilor de sange.

Ghimbirul are actiune antiinflamatorie si este indicat in febra musculara, in durerile articulare, dar si in accidentari de tipul luxatiilor sau entorselor. Este recomandata utilizarea de comprese cu ghimbir pentru ameliorarea simptomelor. Ghimbirul este si un adjuvant in tratarea artritei reumatoide si al osteoartritei, contribuind la cresterea mobilitatii si la reducerea durerilor.

Ghimbirul este si un aliat de nadejde la drum lung. Le este recomandat celor care sufera de rau de masina, rau de mare si reduce starile de greata, dar si ameteala care este asociata acestora.

Poate nu stiai, dar ghimbirul contribuie la mentinerea frumsetii pielii si a parului, fiind utilizat in ingrijire si cosmetica. Este util in tratamentele alopeciei, indiferent de cauzele ei, contribuind la regenerarea foliculilor de par.

Indicatii terapeutice

Radacina de ghimbir rasa
Radacina de ghimbir rasa

Asa cum am spus deja, ghimbirul te ajuta sa controlezi simptomele raului de miscare. Pentru asta trebuie sa iei 2 grame de pudra pe zi. La fel si in cazul simptomelor de voma si de greata.

In dischinezia biliara se administreaza cate un varf de cutit de pudra de ghimbir inainte de masa. Ghimbirul va favoriza secretia bilei.

In cazul tusei si al bronsitei este recomandata administrarea a 2-3 cani cu infuzie de radacina de ghimbir.

Ghimbirul este recomandat si in astenie, dar si in tulburari digestive, asa cum am mai spus. Nu ti-am spus, insa, ca durerile de dinti pot fi ameliorate cu cataplasme cu ghimbir.

Pentru ameliorarea circulatiei sanguine deficitare se recomanda baile calde in care se presara radacina pisata. Acelasi tratament amelioreaza si durerile articulare, musculare si osoase.

Pudra de ghimbir poate fi utilizata si pentru tratarea frigiditatii, a sterilitatii si a impotentei, fiind necesara urmarea unei cure cu pudra de ghimbir.

Cum sa folosesti ghimbirul

Cum sa folosesti ghimbirul
Cum sa folosesti ghimbirul

Pudra de ghimbir se obtine prin macinarea radacinii. Aceasta se administreaza cate un varf de cutit de cel mult doua ori pe zi, inaintea mesei.

Pentru prepararea infuziei este necesara putina radacina maruntita peste care se adauga o cana de apa fierbinte. Compozitia va sta la infuzat cel mult 10 minute si se va consuma calduta, fie ca atare, fie indulcita cu putina miere.

Feliile de radacina proaspata sunt utilizate la realizarea cataplasmelor. Poti folosi oentru cataplasme si uleiul de ghimbir sau chiar infuzia. Sunt utile in calmarea durerilor de dinti, ale celor de oase, dar si in tratarea contuziilor. In plus, cataplasmele sunt utile in calmarea durerilor mentruale daca sunt aplicate pe abdomen.

Uleiul de ghimbir se obtine prin fierberea, pe baie de abur, a 300  ml de ulei de floarea soarelui in care se vor adauga 50  g de pudra de ghimbir. Compozitia se va fiebe timp de 30-40 d eminute si apoi va fi filtrata. Uleiul de ghimbir este recomandat la masaj, avand efecte relaxante si de calmare a disconfortului local.

In fine, baile cu ghimbir se realizeaza cu ajutorul unei infuzii concentrate care se adauga in apa de baie. Un astfel de tratament este util in tratarea degeraturilor, dar si pentru calmarea durerilor musculare si de articulatii.

Ghimbirul. Contraindicatii si reactii adverse

Ceai de ghimbir cu miere
Ceai de ghimbir cu miere

Consumul de ghimbir este contraindicat persoanelor care sufera de boli inflamatorii ale pielii sau care au hemoragii.

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ghimbir.

Este recomandata testarea alergiei la ghimbir, deoarece in unele cazuri acesta poate produce, prin componentele sale, reactii alergice.

Ghimbirul poate reduce nivelul glicemiei, asadar persoanele cu diabet, care sunt dependente de insulina sau iau pastile pentru scaderea glicemiei ar trebui sa evite ghimbirul, riscand un episod de hipoglicemie.

Chiar daca ajuta la scaderea tensiunii arteriale, ghimbirul nu trebuie consumat daca nu este recomandat de medic deoarece poate interactiona cu medicamentele antihipertensive si poate duce la scaderea periculoasa a tensiunii arteriale.

Persoanele cu afectiuni renale trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ghimbir.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este recomandat sa respecti cantitatile recomandate.