Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Sfaturi utile
Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Sfaturi utile

Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Sfaturi utile


Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Ce trebuie sa stii si ce anume ar fi bine sa iei in considerare atunci cand vrei sa cultivi ceapa la tine in gradina.

Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Sfaturi utile – Cuprins:

Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa

Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa
Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa

Daca si tu vrei sa stii cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa la tine in gradina, atunci iti recomandam sa tii cont de aceste sfaturi in acest an.

In primul rand, trebuie sa iti mentionam faptul ca cel mai simplu mod de a cultiva ceapa este folosind arpagicul. Desigur, poti folosi rasaduri sau chiar seminte, insa arpagicul este cea mai buna cale.

Mai mult, atunci cand il alegi asigura-te ca diametrul acestuia are in jur de 1.25 centimetri pentru ca acela este cel mai bun. Daca este mai mic, plantele se vor dezvolta anevoios, iar daca este prea mare atunci va produce samanta.

Este indicat ca pe terenul pe care planuiesti sa cultivi ceapa sa fie pus si ingrasamant natural. Poti pune ingrasamant de origine animala toamna, pentru ca pana la primavara nutrientii vor intra in pamant si primavara totul va fi ca si pregatit. Nu este indicat sa folosesti azot pentru ceapa, mai ales in prima parte a dezvoltarii culturilor.

Distanta plantare ceapa
Distanta plantare ceapa

Perioada ideala pentru a planta arpagicul sau bulbii de ceapa este in luna martie, insa doar dupa ce terenul este zvantat si se poate lucra folosind ustensilele de gradina sau cele mecanizate.

Arpagicul se planteaza la o adancime de 2-3 cm, distanta dintre plantele de pe acelasi rand trebuie sa fie intre 6 si 15 cm (in functie de soi), iar cea dintre randuri trebuie sa fie de 25 cm.

Expertii ne sfatuiesc sa curatam foarte bine buruienile din cultura de ceapa, pentru ca acestea vor concura cu plantele noastre si vor lua substantele hranitoare din sol.

Citeste si: Cum sa procedezi daca ceapa putrezeste in gradina

Pentru ca ceapa este iubitoare de umiditate, ar fi bine sa stii ca in perioadele secetoase va fi nevoie sa uzi cultura. Totusi, nu exagera cu cantitatea de apa administrata, asa ca atunci cand observi ca frunzele cepei incep sa se ofileasca ar fi bine sa opresti irigarea.

Bineinteles, recoltarea cepei se poate face la sfarsitul verii, asa ca atunci cand frunzele vor incepe sa se usuce va fi nevoie sa opresti irigarea culturii. Expertii ne sfatuiesc sa recoltam ceapa atunci cand frunzele incep sa se culce la pamant, insa daca nu se intampla asta le poti culca manual inainte de extragere.

Dupa ce ai recoltat ceapa, aceasta se pune la uscat. Poti usca ceapa la soare sau in spatii cu semiumbra. Totusi, asigura-te ca o rotesti frecvent, pentru a se putea usca uniform.