Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici
Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici

Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici


Cum sa iti mentii muscatele sanatoase. Afla ce tratamente trebuie sa aplici si care sunt bolile care iti pun in pericol florile din ghivece. Iata ce trebuie sa stii si cum poti sa depistezi din timp eventualele boli ale florilor.

Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Ingrijirea muscatelor

Muscate inflorite
Muscate inflorite

Dupa cum bine stim, muscata (Pelargonium domesticum) este o planta care isi are originea in Africa de sud, iar pe Batranul Continent se cultiva de undeva de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Daca i se ofera conditiile ideale acestei plante perene, muscata poate inflori pe toata perioada anului. Totusi, expertii recomanda o perioada de repaus pe perioada iernii, asa ca ar fi util sa stii si cum poti sa pastrezi muscatele pe timp de iarna. Este bine sa stii si cum sa iti mentii muscatele sanatoase.

In cazul in care si tu vrei sa ai muscate pline de flori, trebuie sa iei in considerare mai multi factori. Primul va fi lumina, asa ca nu uita ca planta are nevoie din plin, insa nu trebuie sa fie expusa direct in razele soarelui.

Bineinteles, temperatura este iarasi foarte importanta, insa trebuie sa stii ca temperaturile optime la care muscatele se simt cel mai bine sunt cuprinse intre 18-20 grade Celsius pe timp de zi si in jur de 10-12 grade Celsius pe timp de noapte. Pe perioada iernii, muscatele au nevoie de o temperatura constanta de 5-10 grade Celsius.

Solul in care tii plantele trebuie sa se pastreze in permanenta reavan, asa ca umiditatea trebuie sa fie moderata. Mai mult decat atat, ghiveciul in care tii muscatele trebuie sa aiba gauri pentru drenaj. Astfel, excesul de apa va fi eliminat si nu o sa risti imbolnavirea radacinilor.

 Cum sa iti mentii muscatele sanatoase

 Cum sa iti mentii muscatele sanatoase
Cum sa iti mentii muscatele sanatoase

Cum sa iti mentii muscatele sanatoase. Pe langa sfaturile de mai sus, trebuie sa fiti atenti si cand plantele au anumite simptome ce sunt vizibile pe frunze sau tulpini. Tocmai de aceea, o sa aducem in discutie si cele mai intalnite boli la muscate, dar si tratamentele de care este nevoie.

In primul rand, vorbim despre putregaiul cenusiu, o boala des intalnita la aceste plante si care este produsa de o ciuperca pe nume Botrytis cinerea. E destul de usor sa o identifici, deoarece pe frunzele muscatelor vor aparea niste pete brune, ce vor aparea la marginea acestora si se vor intinde pe toata suprafata.

Citeste si: Cum sa combati musculita alba la muscate

Boala se datoreaza temperaturilor scazute, de 15-20 de grade Celsius, dar si a umiditatii ridicate. Pentru a combate putregaiul cenusiu, este nevoie sa aplici un tratament cu zeama bordeleza, Dithane sau Captan. Desigur, produsele pot fi cumparate de la o farmacie fitosanitara. Doar asa inveti cum sa iti mentii muscatele sanatoase.

Alte pete care apar pe frunzele muscatelor si a caror culoare poate varia de la galben la brun poarta numele de putregai bacterian. Aceasta este produsa de bacteria Xanthomonas pelargonii. In acest caz, nu exista un tratament si se recomanda taierea sau distrugerea frunzelor sau distrugerea plantei daca vorbim despre un atac de o intensitate mai mare.

Atunci cand este afectata tulpina, mai mult ca sigur vorbim despre innegrirea si putrezirea butasilor. Boala este produsa de o ciuperca pe nume Pythium de baryanum si o gasim pe butasii proaspat plantati, la aproximativ o saptamana dupa ce au fost pusi in pamant. Iti recomandam sa eviti excesul de apa si sa folosesti un pamant bine drenat. De asemenea, poti incerca si un tratament cu fungicid.