Cum sa iti dai seama ca ai rosiile au fost udate prea mult
Cum sa iti dai seama ca ai rosiile au fost udate prea mult

Cum sa iti dai seama ca ai rosiile au fost udate prea mult


Rosiile au fost udate prea mult. Afla cum sa iti dai seama ca plantele au primit prea multa apa, care sunt primele semne, dar si de ce este bine sa eviti umiditatea excesiva pentru cultura de tomate. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa iti dai seama ca ai rosiile au fost udate prea mult – Cuprins:

Rosiile au fost udate prea mult. Cum sa iti dai seama si care sunt semnele

Udatul rosiilor
Udatul rosiilor

Cu toate ca stim faptul ca tomatele au nevoie de multa apa, ar trebui sa stii si cum sa iti dai seama ca rosiile au fost udate prea mult, dar si la ce pericol expui cultura.

Bineinteles, primul semn va fi atunci cand apa balteste. Asta inseamna ca solul este suprasaturat, iar acest lucru va afecta plantele deoarece radacinile se vor sufoca si daca nu exista un drenaj bun al pamantului risti ca acestea sa se usuce.

Expertii ne sfatuiesc sa udam cultura de rosii atunci cand primul strat de 2 cm din sol este uscat. Abia atunci putem fi siguri ca plantele au nevoie de apa si ca aceasta va fi absorbita in pamant.

In cazul in care observi frunzele rasucite in jos, asta insaemna ca exista o problema. De regula, daca plantele nu au primit destula apa, frunzele se vor rasuci in sus, acesta este primul semn pe care multi il cunosc.

Totusi, daca observi ca frunzele sunt rasucite in jos, va trebui sa nu mai administrezi apa plantelor, iar daca acestea nu isi revin in cateva zile inseamna ca ai de a face cu o boala fungica si va trebui sa aplici un tratament.

Rosiile au fost udate prea mult
Rosiile au fost udate prea mult

Atunci cand rosiile au fost udate prea mult, frunzele vor incepe sa isi schimbe culoarea si se vor ingalbeni. Asta inseamna ca radacinile pot fi afectate de excesul de apa si nutrientii nu mai sunt trimisi in intreaga planta. Daca nu este vorba de umiditatea excesiva, poate fi vorba si de o boala.

Radacinile care sunt afectate de umiditatea excesiva pot sa nu extraga calciul din pamant. Daca inca nu stiai, carenta de calciu se va observa foarte usor deoarece pe partea inferioara a fructelor va aparea o pata de culoare maro, care ulterior se va innegri.

Asadar, asigura-te ca plantele nu primesc prea multa apa, dar in acelasi timp foloseste si ingrasaminte. Fertilizarea este absolut necesara, daca vrei sa te bucuri de o recolta bogata.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la rosii si ce efect are

Prea multa apa poate duce la putrezirea radacinilor. Aceasta va fi cauzata de anumite ciuperci, iar cea mai cunoscuta este Phytophthora infestans. Boala provocata de ciuperca este mana rosiilor, iar atacul se manifesta la toate organele aeriene ale plantei, adica tulpina, frunze, flori si fruncte.

Frunzele ofilite ale tomatelor nu inseamna neaparat ca plantele au nevoie de apa. Pot reprezenta si contrariul, pentru ca apa in exces blocheaza aerul sa ajunga la radacini, iar acestea nu mai pot transporta nutrientii in planta.

La final, mai aducem vorba si de fructele crapate. Excesul de apa poate duce la craparea tomatelor, ceea ce inseamna ca pot fi atacate de daunatori si recolta se va reduce. Mai mult, fructele crapate pot fi consumate, insa isi pierd din aroma.