Cum sa ingrijesti planta banilor. Ce este, ce beneficii aduce
Cum sa ingrijesti planta banilor. Ce este, ce beneficii aduce

Cum sa ingrijesti planta banilor. Ce este, ce beneficii aduce


Cum sa ingrijesti planta banilor. Traditia orientala, la fel ca multele credinte populare autohtone, promoveaza ideea ca anumite plante si/sau obiecte pot aduce mai mult noroc, bani, dragoste sau spor in casa. Planta banilor este un astfel de artificiu care te poate ajuta, dupa cum ii spune si numele, sa aduci ceva mai multi bani in casa ta. Este foarte important sa te asiguri ca planta pe care o alegi este sanatoasa si are, astfel potentialul de a-ti aduce prosperitatea.

Cum sa ingrijesti planta banilor. Ce este, ce beneficii aduce – Cuprins:

Cum sa ingrijesti planta banilor

Cum sa ingrijesti planta banilor
Cum sa ingrijesti planta banilor

Inainte de a cumpara o astfel de planta trebuie sa te asiguri ca ii poti oferi ingrijirea de care are nevoie  chiar daca, si e important sa stii din capul locului, nu este deloc una dintre cele mai pretentioase plante de apartament. La fel de important este sa iti spun ca in familia plantelor banilor intra mai multe tipuri de plante, fiecare cu nevoile de ingrijire specifice. Desigur, daca nu te poti ocupa de niciuna dintre ele, poti opta pentru varianta artificiala. Nu e la fel de estetica, daca ma intrebi pe mine, dar probabil ca vine cu ceva beneficii…

Crassula ovata, cum se mai numeste planta banilor, sau arborele de jad este responsabila cu bunastarea familiei, dar si cu mentinerea unei energii pozitive la nivelul caminului. Este o planta cu o speranta de viata destul de mare si care nu este deloc greu de ingrijit. In plus, datorita aspectului carnos al frunzelor, este potrivita pentru decoratiuni.

Pachira aquatic face si ea parte din categoria plantelor banilor. Este originara din America Centrala si nordul Americii de Sud, poate ajunge pana la 20 de metri inaltime, insa, daca creste in ghiveci, va ramane la nivelul unui copacel. Este o planta care aduce bunastarea.

Asadar, unde poti aseza planta banilor? Specialistii in feng-shui spun ca cel mai bine ii sta in biroul tau sau in zona unde tii banii. Desigur, nu este indicat sa o asezi in baia sau in zona dragostei. Este important ca planta sa aiba expunere indirecta la lumina si sa fie orientata catre nord, daca o pozitionezi langa o fereastra.

Daca vrei sa fii sigur ca planta isi face treaba, pune sase monede in ghiveciul in care o plantezi si gandeste-te la o persoana bogata, de succes si sanatoasa, pe care o admiri. Este recomandat da ghiveciul sa fie rosu, maro, negru, argintiu sau auriu pentru a atrage sporul in casa ta.

Arborele de jad are nevoie de cel putin 4 ore de lumina directa a soarelui zilnic. Trebuie sa stii ca plantele tinere trebuie mnetinute mai degraba in lumina indirecta a soarelui, in vreme ce plantele mature, cu radacini mai viguroase, tolereaza mai bine actiunea directa a razelor soarelui. Poti pune aceasta planta langa o fereastra orientata catre sud sau vest. 

In ceea ce priveste temperatura, planta banilor se simte cel mai bine intre 18 si 24 de grade Celsius, insa prefera tenmperaturi mai mici, de chiar 13 grade, noaptea si in timpul iernii. Crassula se adapteaza si in aer liber, insa nu tolereaza deloc bine frigul si, din acest motiv, este indicat ca ghiveciul sa fie adapostit intr-un balcon sau pe o terasa, mai ales daca temperaturile scad. Atentie! Crassula poate fi afectata serios de temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.

Crassula ovata
Crassula ovata

Planta sau copacul banilor se simte destul de bine in mediul cald si uscat specific locuintelor, insa este esential ca planta sa fie mentinuta udata in perioada de crestere, adica primavara si vara, si ceva mai uscata in lunile de inactivitate, adica cele de toamna si iarna.

Este important ca, indiferent de anotimp, solul sa fie lasat sa se usuce intre doua udari, deoarece aceasta planta este foarte sensibila la putregaiuri. Asadar, Crassula poate fi udata saptamanal sau o data pe luna, in functie de alte conditii de mediu care contribuie la uscarea mai usoara sau mai grea a solului, de marimea ghiveciului, cantitatea de pamant si temperatura din camera.

In lunile de primavara si vara, planta banilor trebuie fertilizata saptamanal sau, cel mult la doua saptamani, cu un ingrasamant special pentru plante suculente, in vreme ce iarna nu se recomanda fertilizarea.

Citeste si: Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada

Trebuie sa mai stii ca desi aceasta planta poate fi taiata oricand, specialistii spun ca cel mai bine ar fi sa faci asta primavara si cel mult in prima parte a verii, pentru ca in aceasta perioada, fiind in crestere, planta se reface mult mai repede.  Nu se recomanda ca taierea sa fie mai mare de 20-30% din marimea ramurilor.  Pentru a sustine ramificarea plantei, este recomandata taierea deasupra unui nod.

Frunzele uscate sau ingalbenite trebuie taiate, iar tulpinile aflate in descompunere trebuie inlaturate din ghiveci. Este foarte important ca instrumentul de taiere sa fie sterilizat inainte de folosire.

Transplantareea se va face intr-un ghiveci larg, moderat ca adancime, realizat dintr-un material greu pentru a preveni rasturnarea. Alege un sol usor, care se scurge complet.

Amestecul de doua parti pamant de flori, o parte perlit este potrivit pentru aceasta planta, la fel amestecul pentru cactusi, pe care il poti gasi in magazinele de specialitate. Este important ca dupa transplantare planta sa nu fie udata imediat, ci la cateva zile, chiar o saptamna, pentru a permite radacinilor sa se stabilizeze in sol si sa se refaca.