Cum sa ingrijesti orhideele. Frumusetea, complexitatea si diversitatea orhideelor sunt inegalabile in lumea plantelor. Aceste flori exotice fac parte din cea mai mare familie de plante care fac flori, Orchidaceae, ce conține peste 30.000 de specii.
Orhideele au incredibila capacitate de a se adapta aproape oricarui mediu: de la tropicele ecuatoriale pana la tundra arctica. Insa chiar si cu aceasta capacitate de adaptare, orhideele pot suferi daca nu sunt atent ingrijite.
In Romania, o zona favorabila pentru dezvoltarea orhideelor, cresc in special orhidee salbatice, iar doua specii sunt chiar protejate de lege: Sangele Voinicului (Nigritella rubra) si Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).
Totusi, tipul de orhidee pe care il cumparam cel mai des si pe care il crestem in ghivece este orhideea ,,fluture” (Phalaenopsis).
Cum sa ingrijesti corect orhideele
Pe cat de frumoase sunt orhideele, pe atat sunt de sensibile. Ca atare, ingrijirea lor este exigenta si trebuie sa tii cont de mai multe aspecte:
Lumina este factorul cel mai important pentru inflorirea orhideelor, insa tine minte ca desi sunt mari iubitoare de lumina, razele directe ale soarelui pot provoca arsuri frunzelor.
Citeste si: Stimulare inflorire orhidee. Cum sa provoci o noua inflorire la aceasta planta
Asadar, iti recomandam sa asezi floarea pe un pervaz, de preferat pervazul unei ferestre indreptate spre sud, unde lumina sa poată fi filtrata de o perdea.
Temperatura ideala pe timp de vara este cuprinsa intre 22-24 de grade Celsius, iar pe timp de iarna de 14-16 grade Celsius.
Daca asezi orhideea pe un pervaz, asigura-te ca temperatura este mai rece noaptea decat ziua in acel loc.
Udarea este iarasi un aspect important de care trebuie sa tii cont. Frecventa udarii variaza in functie de locul in care o tii, de marimea ghiveciului, dar si de substrat.
Cum sa ingrijesti orhideele. Cu cat este mai cald, cu atat are nevoie de mai multa apa, o orhidee tinuta intr-un ghiveci mic va avea nevoie de o frecventa mai mare a udarii, iar substratul format din scoarta se usuca mai usor decat cel din turba.
Apa in exces este principalul factor care duce la moartea plantelor. Asadar, iti recomandam să uzi planta la 7-9 zile vara si 10-12 zile iarna, de obicei dimineata, scufundand ghiveciul in apa pentru cateva minute.
Citeste si: Ingrijire plante de apartament. Cum sa ai grija de florile tale
Odata ce substratul e umed, scurge apa in exces din vas si farfurioara, astfel incat radacinile sa nu stea in apa.
Te sfatuim sa folosești apa de ploaie sau apa plata la temperatura camerei. Se poate folosi si apa de la robinet daca e tinuta in prealabil intr-un vas pentru 24 de ore.
Substratul de cultura trebuie sa fie afanat si sa asigure un bun drenaj al apei. Orhideele prefera un substrat din amestec de scoarta de copac, lemn de feriga, turba, carbune si nisip. Se recomanda utilizarea substraturilor gata preparate, ce se gasesc in comert.
Ghiveciul in care se tine orhideea este indicat sa fie transparent, astfel incat si radacinile plantei sa beneficieze de lumina solara.
Solutii naturale pentru cele mai comune probleme ale orhideelor
Cum sa ingrijesti orhideele. Frunze lipicioase de orhidee. Daca observi ca frunzele plantei tale sunt lipicioase sau au insecte minuscule, cel mai probabil planta ta e infestata cu afide sau paianjeni rosii ce isi fac aparitia daca umiditatea solului sau a aerului este scazuta.
Solutia pentru aceasta problemă este sa speli usor frunzele plantei cu un insecticid pe baza de sapun.
Citeste si: Cum sa ingrijesti un cactus de apartament
Foloseste un recipient in care a fost solutie pentru spalat geamurile, curata-l bine si apoi razuieste 2 linguri de sapun de casa sau din comert, neparfumat.
Amesteca in recipient sapunul razuit cu apa, asteapta pana acesta se dizolva complet si pulverizeaza amestecul pe frunzele plantei.
Pe petale au aparut pete negre si bobocii se usuca. E o bucurie sa vezi ca planta ta a facut boboci, dar e la fel de dezamagitor sa vezi ca bobocii se usuca sau ca petalele capata pete negre.
Daca ti s-a intâmplat asta, e din cauza lipsei de aer sau din cauza unei scaderi bruste a temperaturii din camera.
Solutia este sa muti planta intr-un mediu propice, care respecta indicatiile de mai sus si sa cureți orhideea de petalele si bobocii afectati pentru a nu se raspandi problema.
Cum sa ingrijesti orhideele. Frunze zbarcite si radacini putrezite. Afectiunea aceasta apare doar daca uzi planta in exces: ori folosesti prea multa apa, ori o uzi prea des, ori ambele.
Odata udate in exces, radacinile orhideelor putrezesc si planta moare de sete.
Ce trebuie sa faci in acest caz este sa scoti planta din ghiveci, sa indepartezi substratul folosit, sa tai radacinile afectate si sa plantezi orhideea in sol nou, special pentru acest tip de planta.
Frunze de orhidee atacate de daunatori. Problema frunzelor atacate de daunatori apare daca solul este contaminat sau orhideea este contaminata de o alta planta din proximitate.
Solutia consta in a indeparta solul folosit si dezinfectarea ghiveciului. Un remediu eficient in dezinfectarea ghiveciului il reprezinta pulverizarea acestuia cu o solutie dintr-un amestec de pudra de scortisoara si apa distilata.
Scortisoara este un fungicid natural si un dezinfectant foarte bun pentru plante, dar mai ales pentru orhidee. Poti folosi acelasi amestec si pentru stropirea frunzelor pentru a indeparta o eventuala ciuperca daunatoare.
De ce nu infloresc orhideele
Cum sa ingrijesti orhideele. Inainte de inflorire, planta are nevoie de o perioada de repaus, asa ca e important sa reduci udatul la minimum, sa reduci caldura si sa nu mai aplici ingrasaminte pe sol.
Alte remedii la indemana pentru a ingriji orhideele:
- pulverizarea de apa de gura nearomata pe frunze pentru a indeparta infectiile bacteriene sau insecte care distrug planta. Dupa pulverizarea zonei afectate, asteapta 5 minute si apoi inclina planta pentru ca excesul de apa de gura sa se scurga de pe planta.
- Stergerea frunzelor cu un disc demachiant sau vata imbibata in spirt va indeparta ceara lasata de insecte pe frunze. Sterge meticulos frunzele pentru ca spirtul sa ajunga si in crevasele frunzelor si acorda o atentie sporita marginilor acestora.
Orhideele au nevoie de ingrijire particulara, insa daca esti dispus sa le oferi acest tip de ingrijire, te vei bucura de o planta minunată care poate infrumuseta orice incapere prin aspectul si coloritul ei.