Cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna. Afla cum sa faci asta in mod eficient si ce sisteme de incalzire ar trebui sa folosesti pentru ca plantele sa reziste la temperaturile scazute de pe toata perioada sezonului rece.
Cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna
Cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna. Incalzirea solarului pe timp de iarna este esentiala pentru a creste legumele sau rasadurile, asa ca acest lucru trebuie gandit in detaliu. Nu de alta, dar daca vrei sa obtii si rezultatele dorite, ar fi bine sa stii ce solutii sa alegi.
In primul rand, trebuie sa stii foarte bine ce dimensiuni are solarul. Vorbim despre inaltime, lungime si latime, pentru ca aceste valori sunt foarte importante atunci cand o sa alegi metoda de incalzire.
Dupa ce ai facut masuratorile, ar fi bine sa te gandesti daca incalzirea o sa fie pe baza de electricitate sau daca o sa folosesti combustibil. Cea mai simpla solutie este sa alegi acele generatoare de aer cald, care vin cu un sistem de ventilatie cu ajutorul caruia aerul circula la interior.
Citeste si: Cum sa construiesti un solar pentru legume, in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!
Generatoarele ofera si cateva avantaje. In primul rand, solarul este incalzit in mod uniform, aerul care circula previne si anumite boli, dar in acelasi timp se evita si formarea mucegaiului la interior. Dezavantajul acestui sistem de incalzire se rezuma la costurile mai mari. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna.
Daca vrei sa gasesti o alternativa mai ieftina, poti instala o soba care poate fi alimentata folosind lemne, rumegus, peleti, pacura sau motorina. Dezavantajul este ca aerul cald nu va circula atat de bine ca in cazul unui generator de aer cald, asa ca va fi nevoie sa tii plantele sensibile la frig mai aproape de sursa de caldura.
Totusi, este bine sa stii ca nu este indicata doar o sursa de caldura. Gandeste-te ca pe durata iernii mai pot aparea pene de curent, asa ca trebuie sa ai o metoda de rezerva pentru a mentine caldura in solar. Trebuie sa stii cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna.
Daca vrei ca semintele sau rasadurile sa creasca in mod corect, este posibil sa ai nevoie si de un propagator de caldura. Poti alege unul in functie de bugetul disponibil, asa ca nu credem ca va fi o problema mare.
Cum sa mentii caldura in sera pe timp de iarna
Acum ca stii cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna, ar fi bine sa stii si cum sa mentii caldura in sera pe durata sezonului rece. Nu de alta, dar daca exista pierderi de caldura, asta inseamna si costuri mai mari!
Trebuie sa stii ca exista anumite folii care protejeaza mai bine plantele in noptile geroase. Drept urmare, poti sa reduci pierderile de caldura in anumite sectiuni din solarul tau si sa folosesti aceste folii.
Totusi, tine minte ca pe perioada zilei sa le indepartezi, pentru a favoriza circulatia aerului si pentru ca plantele sa aiba parte de lumina. Umiditatea ramane marea problema a solarului, asa ca asigura-te ca o verifici in mod constant, cu ajutorul unui senzor. Este foarte important, mai ales ca acum stii cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna.
Ar mai trebui sa stii cate ceva si despre aerisirea solarului, un procedeu care poate fi facut doar in prima parte a zilei. Nu uita sa inchizi gurile de aerisire la pranz, pentru ca soarele sa isi faca treaba pana la apus si temperatura sa devina din nou constanta.
Nu uita sa verifici foarte bine folia solarului. Daca aceasta este rupta, atunci vor exista si perderi de caldura. Asigura-te ca solarul este bine izolat! Ar fi bine sa mai instalezi si un senzor de temperatura, care sa te anunte in cazul in care valoarea acesteia scade.