Ulei de neem. Pesticidele si ingrasamintele chimice, sintetice, au revolutionat agricultura in secolul trecut. Au dus, evident, la crestera productiilor, atat in cazul culturilor mici, din gospodarii, cat si a celor mari. Totusi, dincolo de beneficiile aduse, aceste tipuri de substante au facut foarte mult rau solului si plantelor si, evident, si oamenilor care au ajuns sa le consume cumva.
Multe dintre aceste substante au ajuns sa fie acum considerate periculoase, cancerigene si evitate de agricultori sau interzise de-a binelea, in vreme ce altele sunt considerate o amenintare pentru albine.
Ulei de neem. Un insecticid bio pentru plantele din gradina
Pentru ca oricum trendul actual este cel bio, natural sau organic, piata pesticidelor si ingrasamintelor s-a adaptat si ea in conditiile in care si cererea pentru astfel de tratamente organice este in crestere.
Interesant este ca din cauza daunatorilor care se hranesc efectiv cu parti ale plantei, aceasta a dezvoltat mecanisme chimice complexe pentru a supravietui si a se apara de daunatori.
Aceste plante sunt furnizori de insecticide care sunt sigure atat pentru oameni, cat si pentru animalele de companie.
Citeste si: Cum sa scapi de melci. Combatere limacsi cu solutii 100% naturale
Un astfel de insecticid este uleiul de Neem. El se obtine din arbustul Azadirachta indica, originar din India. Trebuie sa stii ca in India, arbustul asta e considerata sacru, datorita importantei pe care o are in medicina traditionala.
Acest ulei este extrem de apreciat in remediile traditionale sau moderne care il contin, el fiind folosit atat in insecticide, cat si in industria cosmeticelor.
Trebuie sa stii ca in ceea ce priveste proprietatile sale de insecticid, uleiul de Neem este un dar pretios al naturii.
Cum se obtine uleiul de neem si ce proprietati are
Se obține foarte simplu din nucleul semintelor, pentru ca aproximativ jumatate din greutatea semintei este data de acest ulei. Un produs secundar extractiei de ulei este asa zisa turta de neem, care reprezinta practic resturile ramase.
Uleiul de Neem este folosit atat ca pesticid, cat si ca ingrasamant și, la fel si produsul secundar. Acesta are si proprietati antibiotice, motiv pentru care este utilizat in tratarea afectiunilor parazitare, bacteriene si fungice ale animalelor de ferma.
Uleiul de neem omoara peste 200 de specii de insecte care se hranesc cu plante, iar unii dintre specialisti sustin ca numarul ar fi mult mai mare, undeva in jur de 600 de astfel de daunatori.
Ce daunatori poate combate acest ulei
Printre acestia se afla viermele alb, care ataca in special plantele din sera, afidele, viermii verzei, capusele, mustele ciupercilor, musculita alba sau lacustele.
Uleiul asta minune contine Azadirachtina, un insecticid natural care actioneaza prin intreruperea hranirii, respectiv a cresterii.
Asta inseamna ca, odata consumata, aceasta substanta va impiedica insectele sa se hraneasca ceea ce va opri atat cresterea lor, cat si dezvoltarea larvelor.
Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de bucatarie. Cele mai bune solutii chimice si metode naturale
In scurt timp, intreaga colonie de daunatori va muri. Dincolo de efectele devastatoare pe care aceasta substanta le are asupra metabolismului pradatorilor, ea da plantei gazda un miros care tinde sa indeparteze pradatorii, astfel incat acestia cauta sursa de hrana in alta parte.
Uleiul acesta este foarte util in combaterea viermilor nematozi, a bolilor provocate de ciuperci, precum fainarea sau mana. Unii specialisti sustin ca uleiul de Neem poate preveni chiar infectiile virale ale plantelor.
Cum sa folosesti ulei de neem in gradina, ca insecticid natural
In principiu ai doua posibilitati de a obtine acest ulei. Fie il cumperi dintr-un centru specializat, fie gasesti o varianta astfel incat sa il produci chiar tu.
Aici trebuie sa iei in calcul faptul ca nu ai aceleasi conditii de productie si, cel mai probabil, produsul obtinut de tine va fi mai concentrat decat cel din comert, asadar este posibil sa ai nevoie de o cantitate mai mica in gradina.
Nu strica, insa, sa cumperi un astfel de ulei esential din comert, deoarece acolo conditiile de productie sunt ceva mai controlate decat la tine acasa, unde, inevital, pot sa apara si alte substante chimice.
Citeste si: Cum sa scapi de purici. Metodele naturale de a indeparta aceste insecte
Pentru a-ti pregati propriul spray cu ulei de Neem ai nevoie de ulei, apa si un emulsificator. Nu e o chestie care sa te sperie.
Stii deja ca apa si uleiul nu se amesteca nicicum, iar acest emulsificator fix asta face – contribuie la amestecarea celor doua substante. Nu e cine stie ce produs scump, ci sapun lichid.
Asadar, pentru a prepara un litru de spray, cu o concentratie de 0,5% ai nevoie de 1 litru de apa calda, 5 mililitri de ulei de neem si 2 mililitri de sapun lichid. Amesteca apa si sapunul lichid intr-o sticla si agita pana ce sapunul este topit/dizolvat integral.
Adauga apoi uleiul de neem si agita sticla din nou. Concentratia de 0,5-1% este cel mai des intalnita in uzul gospodarilor, desi iti poti ajusta reteta astfel incat sa ajungi la o concentratie de 2% daca simti nevoia.
Inainte de a-l folosi pe o suprafata mare, se recomanda testarea lui pe o zona mai mica din gradina. Sprayul trebuie pulverizat pe zona afectata de boala a plantei.
Poti folosi acest spray de cate ori simti ca e nevoie sau in mod regulat, prin aplicarea lui saptamanala, mai degraba ca masura preventiva.
Ai mare grija sa nu folosesti acest spray in directa lumina a soarelui, pe frunze/plante aflate in bataia soarelui, sa nu il folosesti cand temperaturile sunt foarte mari sau, dimpotriva, foarte scazute.
Citeste si: Cum sa scapi de tantari. Cele mai eficiente metode 100% naturale
Nu trata plantele care au suportat conditii grele de crestere, cum sunt, de exemplu, seceta sau inundatiile. Trebuie sa ai grija unde depozitezi acest spray. Oricat de organic si prietenos ar fi el, trebuie tinut la distanta de copii si animalele de companie.
El poate produce reactii severe la om, daca este ingestat intr-o cantitate de 10-20 de mililitri, iar aici vorbim despre voma, convulsii si encefalopatie toxica. Totodata, afecteaza sever ficatul copiilor, dar si fertilitatea femeilor.
Asadar, orice produs care contine ulei de neem trebuie tinut la distanta de copii si de femei, mai ales daca aceastea sunt insarcinate sau isi doresc sa conceapa un copil.
La final iti spun ca este un produs aprobat de autoritatile din Uniunea Europeana, asa ca este sigur de folosit.