Cum sa folosesti cenusa la trandafiri. Afla la ce ajuta acest ingredient si de ce este folositor pentru plantele din gradina ta. Ce contine cenusa si de ce o recomandam pentru a fi folosita pentru trandafiri.
Ce substante contine cenusa?
Cum sa folosesti cenusa la trandafiri. In primul rand, trebuie sa clarificam un lucru. Aici vorbim strict de cenusa provenita din arderea lemnului natural. In cazul in care ai ars lemne care aveau urme de vopsea sau alte substante chimice, iti recomandam sa nu folosesti acea cenusa deoarece vei face mai mult rau decat bine.
De asemenea, daca vei folosi cenusa rezultata in urma arderii lemnului de stejar, fag sau artar, nivelul de substante nutritive va fi mai ridicat. Daca vorbim despre pin sau brad, trebuie sa stii ca vor fi mai putine minerale sau nutrienti.
Si daca tot am vorbit de nutrienti, ar trebui sa stii ca cenusa contine potasiu, fosfor, dar si micronutrienti precum calciu, zinc, fier sau mangan. Lemnul tanar va oferi o cenusa cu mai multi nutrienti fata de lemnul batran.
Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si la ce ajuta
Trandafirul se gaseste printre plantele care beneficiaza de pe urma cenusei, asa ca iti recomandam sa o folosesti daca si tu ai aceste flori in gradina. Plantele care nu tolereaza cenusa sunt azaleele, cameliile si rododendronii.
Datorita continutului de potasiu, trandafirii beneficiaza in urma acestui tratament cu cenusa. In cazul in care nu stiai, potasiul este un nutrient esential care ajuta trandafirii sa isi dezvolte florile si sa produca mai mult boboci.
Cea mai buna perioada in care sa aplici cenusa la trandafiri este in perioada aprilie-mai, adica primavara si inainte ca trandafirii sa infloreasca. Potasiul va ajuta plantele sa dezvolte mai multe flori si pentru mai mult timp.
Citeste si: Cum sa uzi florile folosind cafea si care sunt beneficiile
Cum sa folosesti cenusa la trandafiri. Te sfatuim sa nu adaugi cenusa la sfarsitul verii sau dupa jumatatea lunii august, deoarece planta va fi incurajata sa creasca insa va fi afectata si de temperaturile care urmeaza sa scada. Lastarii tineri vor creste atunci cand vine iarna si vor fi afectati de ger.
Aplicarea cenusei pentru trandafiri se face destul de simplu. Folosind o lingurita, cenusa se presara la baza trandafirilor. Iti sugeram sa nu folosesti mai mult de 60 grame de cenusa pentru o tufa de trandafiri.
Nu este nevoie sa incorporezi acest ingredient in pamant, pentru ca potasiul este solubil in apa si atunci cand vei uda trandafirii va ajunge la radacini destul de repede.
Asadar, dupa ce ai pus cenusa, iti recomandam sa uzi foarte bine tufa de trandafiri, pentru a te asigura ca toti nutrientii ajung rapid la radacini.
Inca ceva! Nu folosi cenusa rezultata din arderea carbunilor, deoarece nu este recomandata. De fapt, nu recomandam folosirea acesteia la nicio planta din gradina ta. Asigura-te ca folosesti doar cenusa rezultata din arderea lemnului de stejarul, fagul sau artar.