Cum sa faci un ingrasamant pentru capsuni cu amoniac
Cum sa faci un ingrasamant pentru capsuni cu amoniac

Cum sa faci un ingrasamant pentru capsuni cu amoniac


Cum sa faci un ingrasamant pentru capsuni cu amoniac si cum il prepari. Afla cum sa transformi amoniacul in cel mai bun fertilizator pentru capsuni. Amoniacul poate deveni aliatul de nadejde al celor care isi doresc productie bogata de capsuni. Te vom invata reteta tratamentului cu amoniac, inclusiv cantitati, dar si cum sa-l folosesti in mod corect pentru cele mai bune rezultate.

Ingrasamant pentru capsuni cu amoniac

Flori de capsun
Flori de capsun

Gustoase si sanatoase, capsunile si-au castigat locul printre fructele preferate al romanilor. Bineinteles, cele autohtone sunt de cea mai buna calitate pentru ca sunt mult mai gustoase fata de suratele lor de peste granita, aspectoase, de mari dimensiuni, dar fara gust si aroma.

Daca si tu esti producator sau poate doar un pasionat de capsuni, cu o gradina mica, dar  plina de astfel de plante, te vom invata cum sa ai o productie mai mare decat ai avut pana in acest moment.

Daca nu ai aflat pana acum, atunci trebuie sa stii ca amoniacul este cel mai bun remediu pentru a avea o rodire abundenta a capsunilor din gradina ta. Acesta reprezinta o sursa importanta de azot, element indispensabil pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a plantelor.

Daca vei folosi amoniac, o sa observi ca productia de fructe se va imbunatati foarte repede. Vor fi mai mari, mai gustoase si mult mai multe, an de an.

Pentru cele mai bune rezultate, este nevoie de trei stropiri simple cu solutie de amoniac pe an. Cea mai eficienta dintre cele trei stropiri este cea din timpul primaverii, adica cea din prima decada a lunii aprilie. 

Beneficiile fertilizarii cu amoniac

Capsuni coapte
Capsuni coapte

Solutia de amoniac se gaseste pe piata in doua concentratii: 10 si 25%. Daca ii doresti cele mai bune rezultate pentru productia ta de capsuni, este necesar sa alegi prima varianta, adica cea de 10%.

Cand vine vorba despre beneficiile amoniacului asupra plantei, printre ele se numara si faptul ca va contribui la cresterea activa a partilor vegetative si formarea unui numar cat mai mare de flori, implicit si productie mai mare.

De asemenea, va lupta si impotriva dezvoltarii diferitelor ciuperci patogene, cat si impotriva daunatorilor. Cu alte cuvinte, va proteja planta de o posibila imbolnavire, pentru ca ii va intari imunitatea. Solutia de amoniac protejeaza capsunile de afide, viermi, gargarite, furnici,etc, adica de toti daunatorii care ar putea sa le distruga. 

Ingrasamant pentru capsuni cu amoniac. Cum si cand sa il aplici

Fertilizator cu amoniac pentru capsuni
Fertilizator cu amoniac pentru capsuni

Asa cum am mentionat deja, este nevoie de trei stropiri pe parcursul celor 12 luni de zile dintr-un an. Fertilizarea va trebui facuta an de an si se va face la intrarea in vegetatie. Exista trei perioade cand se poate aplica tratamentul cu amoniac. 

Prima etapa se va face la inceputul primaverii. Perioada ideala este in prima decada a lunii aprilie, inainte de inflorire. Prima fertilizare este si cea mai importanta si eficienta. Se va face doar prin stropire sau pulverizare la nivelul frunzelor cu ajutorul unui pulverizator de plastic.

A doua stropire se va face  dupa terminarea perioadei de inflorire, adica la aproximativ 2-3 saptamani de la prima stropire. Se va face tot prin stropire cu un pulverizator, numai ca se va lasa solutia sa intre si in sol. Va distruge daunatorii si agentii patogeni ramasi.

Cea de-a treia stropire se va efectua in august sau, cel tarziu, in septembrie, oricum dupa culesul fructelor.

La prima stropire vei avea nevoie de 10 litri de apa curata (eventual de ploaie), 40 ml de amoniac 10% si 1 litru solutie de sapun sau o bucata de sapun de rufe.

Ingrasamant pentru capsuni
Ingrasamant pentru capsuni

Daca alegi sa folosesti sapun de rufe, este bine sa optezi pentru unul de casa. Va trebui sa-l dai pe razatoare si sa-l amesteci cu amoniacul. Asa vei preveni evaporarea amoniacului, plus ca tot el va ajuta la formarea unei pelicule pe partile verzi ale plantei, ce va fixa tratamentul mai bine. Nu aplica solutia pe planta pana ce nu au fost amestecate si dizolvate toate ingredientele prezentate.

Pentru cea de-a doua fertilizare vei avea nevoie de 10 de litri de apa curata (eventual apa de ploaie) si 20 ml de amoniac 10%.

Citeste si: Cropmax la capsuni. Cum si cand sa aplici acest ingrasamant foliar

Pentru ultima stropire, cea din august- septembrie, vei avea nevoie de ceva mai multe ingrediente. Vei utiliza tot ce ai folosit pentru prima stropire, in fix aceleasi cantitati, numai ca vei adauga si cinci picaturi de iod.

Ai grija atunci cand te apuci de pregatirea fertilizatorului sa fii echipat corespunzator si sa faci operatiunea in spatiu deschis.  Mirosul intepator iti poate crea probleme de sanatate, adica cu respiratia (la nivelul nasului pot sa apara arsuri), ca sa nu mai punem la socoteala ca solutia poate provoca problema si daca ia contact cu pielea. Deci, echipeaza-te.

Daca, dintr-o eroare solutia ajunge pe piele , spala-te cu apa din abundenta si daca observi pete rosii, persistente, adreseaza-te de urgenta medicului. Fertilizatorul nu este bun pentru capsunile cultivate in sere sau solarii.