Pentru ca foarte multe persoane nu seteaza corect centrala termica, am decis sa explicam cum se face acest lucru. Afla cum sa faci setarile standard ale unei centrale termice si ce trebuie sa stii despre sistemul de incalzire.
Cum sa folosesti centrala termica pe timp de iarna
In primul rand, o centrala termica este extrem de utila in sezonul rece, asa ca iarna trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui echipament, pentru ca este nevoie sa acoperim un necesar mai mare de caldura. Multi utilizatori fac o serie de greseli pe timp de iarna, iar acestea pot afecta modul de functionare a centralei termice.
Foarte important este sa verificati centrala si instalatia termica, dar si a intregului sistem inainte de venirea sezonului rece. Ideal, este sa faceti verificarea vara, pentru ca daca ceva nu merge corect, nu veti fi afectati atat de tare de nefunctionarea centralei timp de 2-3 zile. Pe timp de iarna, lucrurile se schimba!
Urmatorul pas este sa verificati presiunea din instalatie, dar sa o si corectati daca este cazul. Presiunea corecta din instalatie este cuprinsa intre 1.5 – 2 bar. Ar trebui sa luati in considerare si robinetii cu cap termostat care pot corecta diferentele de temperatura. In caz ca exista diferente de temperatura intre camerele aceleiasi case, va trebui sa instalati acesti robineti pentru ca va vor ajuta la distribuirea echilibrata a caldurii.
Cand se face Verificarea Tehnica Periodica (VTP) a centralei termice?
Pentru cei ce inca nu stiu, trebuie sa va spunem ca Verificarea Tehnica Periodica (VTP) a centralei termice se face din doi in doi ani, insa este important sa ii faceti si o revizie anuala sau la perioada recomandata de producator.
De asemenea, este obligatoriu sa apelati la o firma de service ce are autorizatie ISCIR specifica, pentru ca verificarea tehnica periodica acopera verificarea dispozitivelor de control, de reglare si siguranta a gazelor arse, insa si de reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare.
Nu uitati nici de verificarea presiunii de functionare a centralei si a cosului de evacuare. Cosurile de fum sau kit-urile de evacuare necesita curatare o data pe an, inainte de sosirea sezonului rece.
Filtrele pentru agentul termic din instalatie, dar si a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apa a centralei sunt si ele importante, pentru ca in acest fel puteti prelungi viata centralei termice.
Cum sa faci setarile standard ale unei centralei termice
Bineinteles, dupa ce ai avut grija de tot ce am mentionat mai sus, poti trece la pasul urmator. Acesta consta in achizitia de accesorii pentru a controla temperatura interioara, termostate, cronotermostate cu functii de programare a temperaturilor de zi si noapte. Si sonde de exterior sunt folositoare, pentru ca au rolul de a regla temperatura in mod corect.
Daca veti instala aceste accesorii, termoreglarea va contribui la functionarea in mod corect a centralei termice, dar si la asigurarea unui randament ridicat al acesteia.
Foarte multe persoane aleg sa seteze o temperatura ridicata in casa, insa conform specialistilor, aceasta nu trebuie sa depaseasca 23 de grade pe timp de zi si 20 de grade pe timp de noapte. Acestea sunt valorile optime pentru un confort sporit si un randament ridicat al centralei termice. Atunci cand sunteti plecati, temperatura se regleaza la 18-19 grade. Fiecare grad Celsius in plus pe termostat va creste consumul suplimentar de combustibil cu 6-7%. Pentru a face economie la gaze vom seta temperatura apei la 48-50 de grade Celsius. Mai mult, ar trebui sa iei in considerare si folosirea unui recuperator de caldura!
Pentru a evita si alte probleme, nu uitati de filtrele magnetice pentru agentul termic si instalatiile de dedurizare sau a filtrelor anticalcar. Acestea preintampina problemele ce pot aparea ca urmare a depunerilor de calcar, care este un lucru ce se intampla frecvent in Romania. Nu uitati ca apa circula prin coloane invechite, asa ca duritatea acesteia este de inteles.
Expertii spun ca centrala termica nu trebuie scoasa din priza pe timp de iarna, pentru ca se va opri si functia anti-inghet, ce poate provoca daune destul de mari intregului echipament de incalzire. La fel se intampla si pe timp de vara, pentru ca in acest fel se opreste functia anti-blocare.