Cum sa faci ruperea florilor la capsuni. Afla de ce este utila aceasta operatiune, dar mai ales cum ajuta plantele sa se dezvolte. Ce trebuie sa stii si cand este absolut necesar sa faci asta pentru ca plantele sa creasca mai bine, cum sa procedezi si care sunt pasii.
Ruperea florilor la capsuni. Cum sa procedezi si ce pasi sa urmezi
Ruperea florilor la capsuni. In cazul in care nu ai mai auzit pana acum de aceasta procedura, o sa iti explicam de ce este utila, dar mai ales cum sa o faci in mod corect pentru a nu afecta plantele.
Ei bine, conform expertilor, in primul an de la plantare este indicat sa tai florile capsunilor pana in luna iulie. Daca le lasi sa se dezvolte si sa dea nastere fructelor, plantele o sa creasca mai putin, iar recolta in anul ce urmeaza o sa fie mai mica.
Daca o sa lasi florile sa se dezvolte dupa luna iulie, plantele o sa produca fructe pana cand vine inghetul. Totodata, primele fructe o sa se coaca in luna august.
Explicatia acestei proceduri este destul de simpla. Atunci cand rupi sau tai florile, toti nutrientii vor fi folositi de planta pentru a dezvolta frunzele si radacinile, iar asta inseamna ca te vei bucura de fructe mai mari si mai gustoase.
Pentru a proteja plantele pe perioada sezonului rece, este indicat sa aplici un strat de mulci din paie, a carui grosime sa fie undeva la 15 cm. Astfel, te asiguri ca plantele vor rezista la temperaturile scazute si vor rasari din nou la primavara.
In al doilea an de la plantare, va trebui sa indepartezi stratul de mulci dupa ce a trecut orice pericol de inghet, iar apoi sa uzi plantele bine si sa le fertilizezi pentru a le ajuta inceapa perioada de vegetatie.
Si daca ai auzit de cosirea capsunului, afla ca aceasta operatiune nu se va face in primul an de la plantare. Poti face acest lucru doar incepand cu anul urmator, dupa ce ai recoltat fructele cu un an in urma.
Pentru cei ce nu stiu, cosirea capsunului consta in taierea frunzelor batrane, insa cu mare atentie pentru a nu rani mugurele central. Operatiunea se va face vara, in luna iulie, insa nu mai tarziu pentru ca planta sa se refaca pana la venirea temperaturilor scazute.
Citeste si: Fainare la capsuni. Cum sa combati aceasta boala si ce tratamente aplici
Ideal ar fi sa tai frunzele cu o foarfeca si nu sa le rupi, pentru a te asigura ca nu ranesti planta. Totodata, tulpinile ramase trebuie sa aiba o inaltime de aproximativ 10 centimetri, asa ca mare atentie si indeparteaza doar frunzele pentru a permite drajonilor sa dea nastere noilor lastari.
La final, iti mai spunem si ca ar trebui sa folosesti un ingrasamant foliar pentru a imbunatati rezistenta plantelor la boli sau daunatori. In acest caz, iti recomandam sa utilizezi Cropmax, un extract 100% organic ce va ajuta plantele la dezvoltarea masei foliare.
Ingrasamantul se aplica in faza de buton si la caderea petalelor, asa ca va fi necesar sa il utilizezi doar de doua ori. Tratamentul se aplica doar in zilele cu temperaturi ridicate, dimineata sau seara.